Ζελένσκι: Μάχες στο Τσερνόμπιλ – Ρώσοι κατέλαβαν τμήμα της Χερσώνας

Ορισμένα τμήματα της Χερσώνας, μιας επαρχίας στη νότια Ουκρανία που συνορεύει με την Κριμαία δεν είναι πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τις τοπικές αρχές.

Νωρίτερα, ένας σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία αλλά και στις περιοχές του Σούμι, του Χαρκόβου, της Χερσώνας, της Οδησσού και σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι ανέφερε πριν από λίγο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο

Οι Ρώσοι κατέλαβαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο, παραδέχτηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποσχόμενος ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα το ανακαταλάβουν.

Σύμφωνα με τη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ζελένσκι, το αεροδρόμιο κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις αλλά η απόβαση αλεξιπτωτιστών στο Γκοστόμελ, όπου βρίσκεται, εμποδίστηκε και οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν την εντολή «να τους καταστρέψουν».

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι 20 ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη Mi-8 μετέφεραν αλεξιπτωτιστές στο Γκοστόμελ, όπου είναι σε εξέλιξη μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι, ζήτησε να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ζελένσκι: Ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα «χωρίζει τη Ρωσία από τον πολιτισμένο κόσμο»

Ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα χωρίζει πλέον τη Ρωσία από τον «πολιτισμένο κόσμο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χώρα του οποίου δέχτηκε εισβολή από τη Μόσχα.

Ο Ζελένσκι είπε ότι «ακούει» τον ήχο του νέου αυτού σιδηρού παραπετάσματος που πέφτει καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας του και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό που ακούσαμε σήμερα δεν είναι μόνο οι εκρήξεις των πυραύλων, των μαχών και των αεροσκαφών. Είναι ο ήχος ενός νέου σιδηρού παραπετάσματος, το οποίο έπεσε και αποκλείει τη Ρωσία από τον πολιτισμένο κόσμο», είπε στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

«Το εθνικό καθήκον μας είναι να φροντίσουμε αυτό το παραπέτασμα να μην πέσει στη χώρα μας», πρόσθεσε.