Μπάιντεν: Νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία – Αποκλείει επέμβαση του NATO ο Σολτς

Οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών του NATO συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ανατολικοευρωπαϊκής πτέρυγας της συμμαχίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εισβολή που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έβαλε νέα «ερωτήματα στο τραπέζι» για την τρέχουσα στρατηγική του NATO όσον αφορά την υποστήριξη των χωρών μελών στη λεγόμενη ανατολική του πτέρυγα, εξήγησε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον Οργανισμό, η Τζούλιαν Σμιθ, σε δημοσιογράφους χθες Τρίτη.

Η ανάπτυξη χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών ενισχύσεων για την προάσπιση των χωρών αυτών «πιο μακροπρόθεσμα» παραμένει πιθανή, ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες μέλη εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλειά τους – η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Άμυνας των 30 χωρών μελών, συμπεριλαμβανομένου αυτού των ΗΠΑ, του Λόιντ Όστιν, θα επικεντρωθεί ακόμη στα πιο άμεσα μέτρα της συμμαχίας σε αντίδραση στον πόλεμο, που διανύει την τρίτη του εβδομάδα.

Το NATO έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις ταχείας αντίδρασης στην ανατολική του πτέρυγα σε αντίδραση στη ρωσική εισβολή και έχει ενεργοποιήσει σχέδια για την αντιμετώπιση διαφόρων μελλοντικών σεναρίων.

Τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των χωρών-μελών του NATO που έχουν τεθεί «σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης» είναι πλέον «εκατοντάδες χιλιάδες», σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO διευκρίνισε ότι στην Ευρώπη σταθμεύουν σήμερα κάπου 100.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, οι 40.000 υπό τη διοίκηση του NATO. Έχουν επίσης αναπτυχθεί περισσότερες αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.

Στη σημερινή σύνοδο των υπουργών έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος ο ουκρανός ομόλογός τους Ολεξίι Ρέζνικοφ, όπως και οι υπουργοί Άμυνας της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Γεωργίας – κρατών που δεν είναι μέλη του NATO.

  Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη χορήγηση βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Αναμένεται να κάνει την ανακοίνωση αυτή μετά την παρέμβαση μέσω βιντεοσύνδεσης του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο αμερικανικό Κογκρέσο. Με το επιπλέον ποσό, η αμερικανική βοήθεια «που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας θα φθάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Συνολικά «ο πρόεδρος έχει εγκρίνει (βοήθεια) 2 δισεκ. δολαρίων για την ασφάλεια αφότου ανέλαβε η κυβέρνηση» τα καθήκοντά της και «οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Με βάση το επίσημο πρόγραμμά του, ο κ. Μπάιντεν θα μιλήσει για «τη βοήθεια που χορηγείται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία στις 11:45 (τοπική ώρα· στις 17:45 ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Ζελένσκι θα απευθυνθεί (στις 15:00 ώρα Ελλάδας) στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, αρκετά από τα οποία πιέζουν τον αμερικανό πρόεδρο να σκληρύνει περισσότερο τη στάση του έναντι της Ρωσίας.

Ο ουκρανός πρόεδρος είχε ήδη ανταλλάξει απόψεις με πάνω από 100 αμερικανούς αιρετούς μέσω βιντεοδιάσκεψης την 5η Μαρτίου, όταν είχε ζητήσει να επιβληθούν πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που προβλέπει τη δαπάνη συνολικά 13,6 δισεκ. δολαρίων από την Ουάσινγκτον «για να αντιμετωπιστεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» καθώς και ο «αντίκτυπος στις γειτονικές χώρες».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η Ουάσινγκτον είχε ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία την περασμένη χρονιά με κάπου 2.600 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και πάνω από 600 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 186 δολαρίων στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να σωθούν από τον πόλεμο. Το ποσό προστίθεται στα 293 εκατ. δολάρια που έχουν προσφερθεί ήδη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

 Ο καγκελάριος της Γερμανίας αποκλείει επέμβαση του NATO στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε εκ νέου χθες Τρίτη το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης του NATO στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Συμφωνώ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και άλλους συμμάχους στο ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία. Κανείς δεν μπορεί να το θέλει αυτό», τόνισε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τυπικά αφιερωμένης σε οικονομικά θύματα που οργάνωσε η εφημερίδα Die Welt στο Βερολίνο.

«Δεν θα προχωρήσουμε στην επιβολή ζωνών απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Αυτό θα σήμαινε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, με ρωσικά μαχητικά», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος.

Η δυτική συμμαχία συνεχίζει να βασίζεται στον αντίκτυπο των μέτρων που έλαβε για να πλήξει τη ρωσική οικονομία, πρόσθεσε, σύμφωνα με τη Ντι Βελτ.

«Μαζί με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, προετοιμάσαμε πολύ συγκεκριμένες κυρώσεις», συνέχισε ο Όλαφ Σολτς. «Ο πρόεδρος (της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να έκανε σχεδιασμούς για αυτόν τον πόλεμο επί έναν χρόνο και προετοιμασίες για τις οικονομικές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα, αλλά υποτίμησε την αποφασιστικότητά μας», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «οι κυρώσεις έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο από ό,τι θα φανταζόταν ποτέ» το Κρεμλίνο.

Ωστόσο αναγνώρισε πως τα μέτρα έχουν επίσης αντίκτυπο στη Γερμανία και τους πολίτες της.

«Το λέω αυτό έχοντας κατά νου τη δική μας οικονομική ανάπτυξη, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις εμπορικές σχέσεις. Δεν είναι ακόμη δυνατό να το υπολογίσουμε αυτό επακριβώς, άρα είναι ακόμη πιο σημαντικό να μπορούμε να διατηρήσουμε τα μέτρα που λάβαμε μακροπρόθεσμα», συμπλήρωσε ο γερμανός καγκελάριος, πάντα σύμφωνα με τη Βελτ.