ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας (upd)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στοχεύοντας δεκάδες ρωσικές αμυντικές εταιρίες, εκατοντάδες μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας καθώς η Ουάσινγκτον αυξάνει την πίεση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι χώρες της G7 και της ΕΕ θα εμποδίσουν την Μόσχα να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά της σε χρυσό

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε επίσης οδηγία στην ιστοσελίδα του προειδοποιώντας ότι στις συναλλαγές που έχουν σχέση με χρυσό και που εμπλέκουν τη Ρωσία μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις από τις αμερικανικές αρχές σε μια κίνηση που αποσκοπεί να σταματήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

“Ο στόχος μας εδώ είναι να αφαιρέσουμε μεθοδικά τα οφέλη και τα προνόμια από τη Ρωσία που κάποτε απολάμβανε ως συμμετέχουσα στη διεθνή οικονομική τάξη”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της έχουν επιβάλει αρκετά πακέτα κυρώσεων, που στοχεύουν επίσης τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας και τον πρόεδρο Πούτιν, από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες στη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον ευρωπαϊκού κράτους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μόσχα αποκαλεί την επίθεση “ειδική επιχείρηση” για να αφοπλίσει και να αποναζιστικοποιήσει τον γείτονά της.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον Πούτιν ότι θα αντιμετωπίσει ταχείες και σοβαρές συνέπειες εάν εισβάλει στην Ουκρανία και ότι θέτουν σε ισχύ αυτή την απειλή. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τιμωρητικό πληθωρισμό και οικονομικά δεινά που θα την εκτοπίσουν από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.

“Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σύντομα οξεία έλλειψη ιδεών, ταλέντων, και τεχνολογίας για να ανταγωνιστεί στον 21ο αιώνα και ο Πούτιν θα μείνει με μια στρατηγική αποτυχία από δικό του φταίξιμο”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Την Παρασκευή, ΗΠΑ και ΕΕ θα συζητήσουν τα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης. Η Ουάσινγκτον αναζητά τρόπους για να αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη κατά τις επόμενες εβδομάδες, είπε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Πρόσθεσε ότι ο περιορισμός της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο υπήρξε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων. Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις, λέγοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ θα πουν περισσότερα για το θέμα την Παρασκευή, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σήμερα Πέμπτη ο Μπάιντεν θα παραστεί στην έκτακτη σύνοδο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ όπου θα «επαναλάβει την άκαμπτη δέσμευση» των ΗΠΑ στους συμμάχους τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Όσο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει επίσης στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα συναντηθεί με τους ηγέτες της G7.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Αμερικανού προέδρου θα ξεκινήσει με τη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στη σύνοδο της Συμμαχίας θα συζητηθεί η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της αλλά και το πώς θα διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να συνεχίσει να αμύνεται.

Πριν από την έναρξη της συνόδου της ΕΕ ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα των προσφύγων.

Ο Σάλιβαν είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μιλήσουν.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει στους δημοσιογράφους αφού ολοκληρωθούν οι συναντήσεις που θα έχει στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Ιράν, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας (JPCOA) με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της ΕΕ. Υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα όσον αφορά αυτήν τη συμφωνία και είναι άγνωστο αν θα επιλυθούν, πρόσθεσε. Δήλωσε όμως αισιόδοξος ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν δεν θα δημιουργήσει «οικονομικές ευκαιρίες» για τη Ρωσία.