Απόφαση ΣτΕ Γ΄ 728-729/2022 – Κρίση αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Αντισυνταγματική η συγκρότηση του Δευτεροβάθμιου Ανώτατου Συμβουλίου

Απόφαση ΣτΕ Γ΄ 728-729/2022 – Κρίση αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος ως ευδοκίμως τερματισάντων τη σταδιοδρομία τους. Αντισυνταγματική η συγκρότηση του Δευτεροβάθμιου Ανώτατου Συμβουλίου του Πυροσβεστικού Σώματος. Συνταγματικές οι λοιπές προϋποθέσεις της ως άνω κρίσης. Παραπέμπουν στην Ολομέλεια.

04/04/2022

ΣτΕ Γ΄ 728-729/2022
Πρόεδρος: Ευ. Νίκα, Αντιπρόεδρος ΣτΕ
Εισηγητής: Αικ. Κοντοπόδη, Πάρεδρος ΣτΕ

Κρίση αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος ως ευδοκίμως τερματισάντων τη σταδιοδρομία τους. Αντισυνταγματική η συγκρότηση του Δευτεροβάθμιου Ανώτατου Συμβουλίου του Πυροσβεστικού Σώματος. Συνταγματικές οι λοιπές προϋποθέσεις της ως άνω κρίσης. Παραπέμπουν στην Ολομ.

Η διάταξη του άρθρου 126 παρ. 8 του ν. 4662/2020 προβλέπει τη δυσμενή κρίση των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος από τον βαθμό του Πυράρχου μέχρι και του Αντιστράτηγου-Υπαρχηγού ως ευδοκίμως τερματισάντων τη σταδιοδρομία τους στις περιπτώσεις που οι εν λόγω αξιωματικοί, έχοντες συμπληρώσει τριακονταπενταετή συντάξιμη υπηρεσία, δεν παρουσιάζουν ικανοποιητική υπηρεσιακή απόδοση, περαιτέρω δε παραθέτει ενδεικτικώς τα στοιχεία της υπηρεσιακής εικόνας των αξιωματικών, στην αξιολόγηση των οποίων μπορεί να στηριχθεί η πιο πάνω κρίση περί ακαταλληλότητας αυτών για την άσκηση των καθηκόντων του βαθμού τους. Με το περιεχόμενο αυτό η ως άνω διάταξη, έχουσα την έννοια ότι οι -υπό τις τιθέμενες στην εν λόγω διάταξη προϋποθέσεις- κρινόμενοι αξιωματικοί απολύονται από την υπηρεσία λόγω ακαταλληλότητας, δεν αντίκειται προς το συνταγματικό θεσμό της μονιμότητας (άρθρο 103 παρ. 4 του Συντάγματος), εφόσον το υπηρεσιακό συμβούλιο που αποφασίζει κυριαρχικά για το αν ο κρινόμενος πρέπει ή όχι να απολυθεί από την υπηρεσία πληροί τους όρους που θέτει το Σύνταγμα (ΣτΕ 728-729/2022).

Για την κρίση αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος ως ευδοκίμως τερματίσαντος τη σταδιοδρομία του απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 126 παρ. 8 του ν. 4662/2020, παραλλήλως προς τη –διαπιστούμενη κατά την ουσιαστική κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου– ακαταλληλότητα, και η συμπλήρωση τριακονταπενταετούς συντάξιμης υπηρεσίας. Για τη συμπλήρωση του πιο πάνω χρόνου συντάξιμης υπηρεσίας δεν λαμβάνεται υπόψη μόνον η πραγματική υπηρεσία, αλλά, σύμφωνα με το άρθρο 115 παρ. 4 του ν. 4662/2020, προσμετράται αυτοδικαίως και η υπηρεσία που μπορεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία να αναγνωριστεί ως συντάξιμη. Τούτο ουδόλως αντίκειται στην αρχή της κατοχυρούμενης στο άρθρο 103 παρ. 4 του Συντάγματος μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, η οποία δεν κωλύει το νομοθέτη να ορίσει, σε περίπτωση απόλυσης λόγω ακαταλληλότητας, ότι για τον υπολογισμό του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου συντάξιμης υπηρεσίας λαμβάνεται υπόψη κάθε υπηρεσία που λογίζεται ως συντάξιμη κατά την κείμενη νομοθεσία (ΣτΕ 729/2022).

Η προβλεπόμενη στο άρθρο 129 παρ. 1 περ. δ του ν. 4662/2020 συγκρότηση του Δευτεροβάθμιου Ανώτατου Συμβουλίου του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποφαίνεται τελικώς για την κρίση των ανώτατων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος ως ευδοκίμως τερματισάντων τη σταδιοδρομία τους, δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του άρθρου 103 παρ. 4 του Συντάγματος, δοθέντος ότι τα δύο από τα τρία πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτή (Αντιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμενων, Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ.) δεν απολαύουν της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας. Συνεπώς, οι επίδικες κρίσεις του συγκροτηθέντος με βάση την πιο πάνω διάταξη Δευτεροβάθμιου Ανώτατου Συμβουλίου του Πυροσβεστικού Σώματος είναι, για τον λόγο αυτόν, ακυρωτέες (ΣτΕ 728-729/2022).

Κατόπιν της κρίσης του Τμήματος περί αντισυνταγματικότητας της διάταξης του άρθρου 129 παρ. 1 περ. δ του ν. 4662/2020, καθώς και εν όψει της σπουδαιότητας των ζητημάτων της συνταγματικότητας των διατάξεων των άρθρων 126 παρ. 8 και 115 παρ. 4 του ν. 4662/2020, οι υποθέσεις παραπέμπονται προς κρίση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.