Σε επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος, που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο, προχωρά τώρα ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Στη συνέχεια σε ορίζοντα 6-12 μηνών θα προσδιοριστούν οι μικρότερης έκτασης θαλάσσιες περιοχές, όπου θα γίνουν μεγαλύτερης ευκρίνειας (τρισδιάστατες) σεισμικές έρευνες (που θα αποκαλύψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση και το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων).
Αυτά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου του ομίλου στην Κοζάνη. Ο κ. Σιάμισιης ξεκαθάρισε ότι ο όμιλος ενδιαφέρεται μόνο για φυσικό αέριο και μόνο σε θαλάσσιες (όχι χερσαίες) περιοχές και για τον λόγο αυτό δεν προχώρησε η γεώτρηση στον Δυτικό Πατραϊκό κόλπο, όπου οι εκτιμήσεις από τις έρευνες ανέφεραν την ύπαρξη πετρελαίου.
Η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στις περιοχές του Ιονίου θα επιτρέψει και την προσέλκυση πιθανών ενδιαφερομένων επενδυτών σε Κοινοπραξίες για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, καθώς οι προηγούμενοι αποχώρησαν.
Σε ερώτηση για τις προοπτικές των περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης που επίσης έχουν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε πως δεν μπορεί να προχωρήσουν επενδύσεις αν δεν λήξει η δικαστική εκκρεμότητα με την προσβολή των περιβαλοντικών μελετών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. “Με την εξάλειψη των τυπικών εμποδίων θα προχωρήσουμε είτε με τους ίδιους, είτε με άλλους συνεταίρους, είτε μόνοι μας. Σημασία σε αυτές τις περιοχές όπου τα θαλάσσια βάθη είναι μεγάλα, έχει η τεχνογνωσία”, τόνισε ο κ. Σιάμισιης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές λόγω των σημαντικών ανακαλύψεων που προηγήθηκαν σε Αίγυπτο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου τόνισε ότι, καθώς οι μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργούν ως μονάδες βάσης, είναι σωστή η πολιτική να μην υπάρχει εξάρτηση από συγκεκριμένους παραγωγούς. «Αντί να εισάγουμε φυσικό αέριο για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, θα αξιοποιούμε τα εγχώρια κοιτάσματα», είπε.
ΕΛΠΕ: 80-100 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος για την εθνική οικονομία από το νέο φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη
Το μεγαλύτερο φωτοβολταΐκό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη τίθεται σε λειτουργία στην Κοζάνη εξασφαλίζοντας σειρά σημαντικών ωφελημάτων για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία. Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 204 μεγαβάτ των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη που εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το έργο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης:
-θα παράγει ετησίως 350 γιγαβατώρες καθαρής ενέργειας, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 75.000 νοικοκυριών.
– εξασφαλίζει έσοδα για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους καταναλωτές της περιοχής, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο.
-περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.
-μειώνει το ενεργειακό κόστος της χώρας καθώς η τιμή στην οποία θα πωλείται η ενέργεια στο σύστημα θα είναι σταθερή στα 57,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα επόμενα 20 χρόνια.
Το συνολικό όφελος από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται σε 80-100 εκατ. ευρώ ετησίως.
«Είναι όφελος που θα δούμε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.
Η επένδυση στο φωτοβολταϊκό έφθασε στα 130 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο της εθνικής προστιθέμενης αξίας στο 35%, ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής δημιουργήθηκαν 350 θέσεις εργασίας. «Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είμαστε μέρος της λύσης, πρέπει και εμείς να προσαρμοστούμε και να αλλάξουμε, αν αρνηθούμε την αλλαγή το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.
Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου, χαρακτήρισε το έργο μοναδικό για τα δεδομένα της χώρας μας. «Υλοποιούμε με προσήλωση τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα τη βασική μας δραστηριότητα», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου.
Ο γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και νέων δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ, Γιώργος Αλεξόπουλος, ανακοίνωσε την αναβάθμιση του στόχου του ομίλου για τις ανανεώσιμες πηγές στο 1 γιγαβάτ το 2026 (από 600 μεγαβάτ) και 2 γιγαβάτ ως το 2030 σε φωτοβολταϊκά, αιολικά και αποθήκευση ενέργειας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις στο πλαίσιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών θα φθάσουν σε 7 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές είναι 4-5 φορές φθηνότερη σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. «Το θνησιγενές μοντέλο που βασιζόταν στο λιγνίτη μεταμορφώνεται σε νέο μοντέλο που δημιουργεί νέες υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», τόνισε ο υπουργός.