Στοιχεία μελετών για τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος απειλούν τον κόσμο παρουσίασε η διευθύντρια ερευνών της ΔιαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση, επισημαίνοντας πως οι μελέτες της καταλήγουν σε πολιτικές προτάσεις.
Όπως είπε, μελέτη της ΔιαΝΕΟσις για τις επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνικής δραστηριότητας έδειξε ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας από 2 έως 3,4 βαθμούς Κελσίου στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ θα αυξηθούν οι μέρες με καύσωνα κατά 15 – 20 ετησίως. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τις μελέτες, θα μειωθούν οι βροχοπτώσεις κατά 10-30%, θα αυξηθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και επίσης και η συχνότητα τους και η διάρκεια τους θα είναι εντονότερη.
«Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι 5,5 εκατομμύρια Έλληνες στις 25 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν επιβαρυμένες θερμικές συνθήκες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου, αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ενέργεια: αύξηση της κατανάλωσης της για ψύξη 4,1%, αύξηση ρύπων κατά 8%, αύξηση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 8%», σημείωσε η κυρία Μακαντάση, προσθέτοντας πως μέχρι το τέλος του αιώνα προβλέπεται να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας από 8 εκατοστά έως 2 μέτρα.
«Αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, καθώς εκτός από την αλλοίωση του φυσικού τοπίου πρέπει να αναλογιστούμε ότι το ένα τρίτο των Ελλήνων ζει σε απόσταση 2 μέτρων από κάποια ακτή, ενώ το 90% των τουριστικών εγκαταστάσεων της χώρας θα έχει άμεση επίπτωση από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», τόνισε.
Αναφερόμενη στη συμμετοχή της στην επιτροπή ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας είπε ότι «η επιτροπή αποτελεί ολιστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της περιοχής» με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των φορέων και της αυτοδιοίκησης.