Παρά τα επίπεδα της ανεργίας στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειονότητα των εργοδοτών δηλώνει αδυναμία να καλύψει τις θέσεις εργασίας, ελλείψει προσωπικού με εξειδίκευση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από το εθνικό επιμελητηριακό δίκτυο Ελληνίδων επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά», η πρόεδρος του επιμελητηριακού δικτύου αναφέρθηκε σε έρευνα της MAN POWER για τις προοπτικές απασχόλησης, σύμφωνα με την οποία «το 72% των Ελλήνων εργοδοτών αναφέρουν μεγάλη δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας, λόγω έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων». Όπως εξάλλου ανέφερε η εκπρόσωπος του φορέα, «σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, για τον ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων 2022, που δημοσιεύτηκε πριν ένα μήνα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση από το τέλος, ως προς την ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην πέμπτη θέση από το τέλος, στην ενεργοποίηση δεξιοτήτων και στην προτελευταία θέση στην αντιστοίχιση δεξιοτήτων».
«Βρισκόμαστε επομένως, σε ένα αδιέξοδο. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματικοί κλάδοι να μην βρίσκουν εργαζομένους να προσλάβουν, με τις κατάλληλες δεξιότητες και ταυτόχρονα, χιλιάδες άνεργοι να αναζητούν εργασία χωρίς αποτέλεσμα», ανέφερε ειδικότερα η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Επιχειρηματιών Σοφία Κουνενάκη Ευφραίμογλου και προσέθεσε ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει αυτό το αδιέξοδο. «Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύνδεση των αμοιβών παρόχων και καταρτιζόμενων, με τα αποτελέσματα της κατάρτισης. Είναι πολύ σωστή παρέμβαση και πολύ λογική. Η αξιολόγηση και λογοδοσία των παρόχων επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης με τα κριτήρια ως προς τον έλεγχο της ποιότητας στην κατάρτιση είναι το κλειδί στην επιτυχία. Παράλληλα, προβλέπεται η αναβάθμιση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας μέσα από την ενεργοποίηση της μονάδας εμπειρογνωμόνων απασχόλησης κοινωνικής ασφάλισης πρόνοιας και κοινωνικών υποθέσεων, η οποία και θα διατυπώνει προβλέψεις για τις ανάγκες που θα προκύπτουν στο άμεσο μέλλον και μεσοπρόθεσμα», είπε η κυρία Κουνενάκη Ευφραίμογλου.
Η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Επιχειρηματιών ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μία αναγκαία μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό, τόσο του πλαισίου στήριξης των ανέργων, όσο και της ίδιας της αγοράς εργασίας, αλλά και της ίδιας της λειτουργίας του ΟΑΕΔ. «Συνδέει τα επιδόματα ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια, καταργώντας από τις λίστες του ΟΑΕΔ τους κατά φαντασίαν ανέργους, που είναι κάτι απολύτως λογικό. Επιτέλους, επιδοτείται και πριμοδοτείται, όχι η ανεργία, αλλά η εργασία. Δίνονται κίνητρα στους μακροχρόνια ανέργους να ενταχθούν και πάλι στην αγορά εργασίας και παράλληλα, να εκπαιδευτούν μέσα από σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις και τις εξελίξεις στον επαγγελματικό τους κλάδο», είπε η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Επιχειρηματιών.