Ο Μακρόν νικητής στον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών με 58,2%

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το ακόμη προκαταρκτικό τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.

Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν έλαβε 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά. Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, τη 10η Απριλίου, τα δύο παραδοσιακά γαλλικά κόμματα εξουσίας -οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι- καταποντίστηκαν, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά.

Το πλήθος ξέσπασε σε κραυγές χαράς όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα στη γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί στο Πεδίο του Άρεως, πλάι στον πύργο του Άιφελ, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι υποστηρικτές του Μακρόν κρατώντας γαλλικές και ευρωπαϊκές σημαίες. Πολλοί αγκαλιάζονταν, κάποιοι φώναζαν ρυθμικά «Μακρόν, Μακρόν».

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι υποστηρικτές της Μαρίν Λεπέν υποδέχτηκαν με σφυρίγματα αποδοκιμασίας και γιουχαΐσματα το αποτέλεσμα, στην αίθουσα όπου είχαν συγκεντρωθεί, στα περίχωρα του Παρισιού.

Η Λεπέν αποδέχτηκε την ήττα της αλλά υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα, έχοντας προφανώς κατά νου τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. «Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τους Γάλλους», είπε, με τους συγκεντρωμένου να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά της.

Τα πρώτα έξι πολ δείχνουν ότι ο Μακρόν εξασφαλίζει ποσοστό γύρω στο 57-58%. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι συνήθως ακριβείς, όμως το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό μόνο όταν αρχίσουν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της επίσημης καταμέτρησης, από όλη τη χώρα.

Ο Μακρόν πάντως δεν μπορεί να περιμένει να του δοθεί καμία περίοδος χάριτος αφού πολλοί, ιδίως από την αριστερά, τον ψήφισαν με μεγάλη επιφύλαξη και μόνο για να μπλοκάρουν τη νίκη της ακροδεξιάς. Διαδηλώσεις σαν αυτές που σημάδεψαν ένα μέρος της πρώτης θητείας του μπορεί να ξεσπάσουν ξανά και γρήγορα, αφού ο ίδιος θα επιχειρήσει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του.

«Δεν θα χαλάσουμε τη νίκη (…) αλλά ο Εθνικός Συναγερμός (της Λεπέν) πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε ποτέ», σχολίασε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. «Θα υπάρχει συνέχεια στην κυβερνητική πολιτική, επειδή ο πρόεδρος επανεξελέγη. Αλλά πρέπει επίσης να ακούσουμε το μήνυμα του γαλλικού λαού», είπε, δεσμευόμενος ότι θα υπάρξει «αλλαγή».

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον Μακρόν θα είναι οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τα αριστερά και τα δεξιά, αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν αμέσως την προεκλογική εκστρατεία τους, με την ελπίδα ότι θα εκλεγεί ένα κοινοβούλιο που δεν θα ελέγχεται από τον Μακρόν.

Ο Φιλίπ Λαγκρί, 63 ετών, τεχνικός διευθυντής σε ένα θέατρο του Παρισιού, είπε νωρίτερα σήμερα ότι ψήφισε τον Μακρόν αλλά στον πρώτο γύρο είχε ψηφίσει τον Ζαν-Λυκ Μακρόν της ριζοσπαστικής Αριστεράς αι τώρα θα τον ξαναψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές. «Ο Μελανσόν πρωθυπουργός. Αυτό θα είχε πλάκα. Ο Μακρόν θα αναστατωνόταν, αλλά αυτό είναι το θέμα», σχολίασε.

Η νίκη του κεντρώου, φιλοευρωπαίου Μακρόν, χαιρετίστηκε αμέσως από τους συμμάχους του, που μάλλον αισθάνθηκαν ανακούφιση μετά τις πρόσφατες αναταράξεις που προκάλεσαν το Brexit, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και η άνοδος μιας νέας γενιάς εθνικιστών ηγετών.

«Μπράβο, Εμανουέλ. Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για 5 ακόμη χρόνια», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Με τη σημερινή νίκη του ο Μακρόν εντάσσεται σε ένα πολύ μικρό «κλαμπ»: μόνο δύο Γάλλοι πρόεδροι πριν από αυτόν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Όμως το περιθώριο της νίκης του φαίνεται ότι είναι μικρότερο σε σύγκριση με την πρώτη αναμέτρησή του με τη Λεπέν, το 2017, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο πολλοί Γάλλοι δεν εντυπωσιάστηκαν από τις εγχώριες επιδόσεις του.

Η απογοήτευση αυτή αντικατοπτρίζεται στο ποσοστό της συμμετοχής. Σύμφωνα με τα κυριότερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, θα ανέλθει γύρω στο 28%, το υψηλότερο από το 1969.

Με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες κυρώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η τιμή των καυσίμων, η Λεπέν επικέντρωσε την προεκλογική εκστρατεία της στο υψηλό κόστος ζωής – το αδύναμο σημείο του Μακρόν. Υποσχέθηκε δραστικές περικοπές στη φορολογία των καυσίμων, μηδενικό φόρο σε είδη πρώτης ανάγκης, από τα ζυμαρικά μέχρι τις πάνες, φοροαπαλλαγές για τους νέους εργαζόμενους και ότι θα έβαζε «πρώτα τους Γάλλους» σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική πρόνοια.

Ο Μακρόν από την άλλη επισήμανε τον θαυμασμό της για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως ένδειξη ότι δεν θα μπορούσαν να την εμπιστευτούν οι άλλοι ηγέτες στη διεθνή σκηνή. Επέμεινε επίσης ότι εκείνη σχεδίαζε να βγάλει τη Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η Λεπέν το αρνείται. Προς το τέλος της εκστρατείας του, καθώς αναζητούσε την υποστήριξη των αριστερών ψηφοφόρων, ο Μακρόν υποβάθμισε μια υπόσχεση που είχε δώσει παλαιότερα, ότι οι Γάλλοι θα έπρεπε στο εξής να εργάζονται για περισσότερα χρόνια, λέγοντας ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει τα σχέδια για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη.

Στο τέλος, όπως μαρτυρούν και οι απόψεις των τηλεθεατών μετά το ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας μεταξύ των δύο, οι απόψεις της Λεπέν -συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης να απαγορευτεί η μουσουλμανική μαντίλα σε δημόσιους χώρους- παρέμειναν υπερβολικά ακραίες για πολλούς Γάλλους.

Η Λεπέν παραδέχθηκε την ήττα της

Η Μαρίν Λεπέν παραδέχτηκε την ήττα της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το αποτέλεσμα είναι μια «νίκη» για το πολιτικό κίνημά της.

«Η βούλησή μας να υπερασπιστούμε τους Γάλλους» ενδυναμώθηκε, είπε η Λεπέν, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της κοινωνικής πολιτικής του (Εμανουέλ) Μακρόν και της μετανάστευσης».

Η Λεπέν πρόσθεσε ότι «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα», με το βλέμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για τις οποίες είπε ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» να εξασφαλίσει ο Μακρόν την πλειοψηφία και στο κοινοβούλιο.

Μελανσόν: Απόψε ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο ηγέτης της Αριστεράς που κατέλαβε την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, δήλωσε απόψε, μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ότι από σήμερα ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ο Μελανσόν, που κατάφερε να ενώσει στο πρόσωπό του τους ψηφοφόρους της αριστεράς και έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία, προέτρεψε τους ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι με το σύστημα να μην απογοητεύονται.

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν, η Λεπέν ηττήθηκε, η Γαλλία σαφώς αρνήθηκε να της εμπιστευτεί το μέλλον της. Η εκλογή του Μακρόν είναι το χειρότερο αποτέλεσμα της πέμπτης Δημοκρατίας. Κολυμπά σε έναν ωκεανό αποχής, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων», είπε ο Μελανσόν.

Κυρ. Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια στον Εμ. Μακρόν για την επανεκλογή του

Τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του εκφράζει με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν. Μία νίκη σημαντική για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία» αναφέρει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτήν την Κυριακή από τέσσερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων στη Γαλλία, ο Εμμανουέλ Μακρόν λαμβάνει από 55% μέχρι 58%, ενώ η Μαρίν Λεπέν μεταξύ 42% και 45% των ψήφων, σύμφωνα με το LN24. Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από έρευνες που έγιναν με πολίτες που έχουν ήδη ψηφίσει μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Στο 28% αναμένεται να φθάσει η αποχή στο τέλος της ψηφοφορίας

Στο 28% αναμένεται να φθάσει η αποχή στο τέλος της ψηφοφορίας στην Γαλλία σύμφωνα με εκτίμηση γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αποχές στην ιστορία των γαλλικών εκλογών.

Η συμμετοχή των Γάλλων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εμφανίζεται μειωμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, στις 18.00 ώρα Ελλάδας το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Με βάση τα στοιχεία αυτά η συμμετοχή ήταν στο 63,23%, σχετικά μειωμένη σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2017 και του 2012.

Τα πρώτα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών από υπερπόντιες περιοχές δημοσιεύουν βελγικά μέσα

Η βελγική εφημερίδα La Libre και το βελγικό δίκτυο LN24 δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών από υπερπόντιες περιοχές (Dom Tom).

Η Μαρίν Λεπέν κερδίζει το 69,60% των ψήφων (92.106 ψήφοι) έναντι 30,40% (40.229 ψήφοι) του Εμανουέλ Μακρόν στη Γουαδελούπη. Το ποσοστό συμμετοχής είναι 47,18%.

Στη Μαρτινίκα, Η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει 60,87%, έναντι 39,13% του Εμανουέλ Μακρόν και ποσοστό συμμετοχής στο 45,45%.

Στη Γουιάνα, η Μαρίν Λεπέν φτάνει το 60,70% (21.734 ψήφοι), έναντι 39,30% (14.073 ψήφοι) του Εμμανουέλ Μακρόν. Το ποσοστό συμμετοχής είναι 38,89%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στη Γαλλική Πολυνησία, με 51,81% των ψήφων (42.880 ψήφοι) με την Μαρίν Λεπέν να φτάνει το 48,19% (39.890 ψήφοι). Η αποχή είναι 57,75%. Υπάρχουν επίσης 2,70% λευκά και 2,05% άκυρα.

Παράλληλα, τα δύο βελγικά μέσα αναφέρουν ότι άλλα εκλογικά τμήματα έχουν ήδη ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψήφων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε πολλές χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, όπου Γάλλοι ομογενείς ψήφισαν το Σάββατο. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Αργεντινή
Μακρόν: 89%
Λεπέν: 11%
Συμμετοχή: 21%

Βραζιλία
Μακρόν: 86%
Λεπέν: 14%
Συμμετοχή: 24%

Χιλή
Μακρόν: 87%
Λεπέν: 13%
Συμμετοχή: 28%

Δομινικανή Δημοκρατία
Μακρόν: 62%
Λεπέν: 38%
Συμμετοχή: 28%

Κολομβία
Μακρόν: 91%
Λεπέν: 9%
Συμμετοχή: 28%

Καναδάς (χωρίς Βανκούβερ)
Μακρόν: 86%
Λεπέν: 14%
Συμμετοχή: 41%

Ηνωμένες Πολιτείες (χωρίς Σικάγο και Νέα Ορλεάνη)
Μακρόν: 92%
Λεπέν: 8%
Συμμετοχή: 36%