Τρία νέα μέτωπα έχουν κάνει την εμφάνιση τους στη Ζάκυνθο το πρωί της Δευτέρας 14-08-2017, σε Γαλάρο, Άγιο Λέοντα και Άγιο Νικόλαο Βολιμών. Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βολιμών, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ανάμεσα σε σπίτια, πολυτελείς βίλες και εστιατόρια, με αποτέλεσμα ο κόσμος που βρίσκεται εκεί να τρομοκρατηθεί, αλλά με την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά τέθηκε υπο έλεγχο.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ζάκυνθος
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε η Ζάκυνθος, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, για την αντιμετώπιση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις 12 και 13-08-2017.
Σχετικό αίτημα απέστειλε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του Νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες, με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, Νίκο Παπαθεοδώρου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος τόνισε ότι “φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών, καθώς μόνο σήμερα είχαμε 10 μέτωπα ανοιχτά, στη Βολίμα, το Βασιλικό, το Καλαμάκι, τον Αγαλά, τα Πηγαδάκια, το Γύρι, την Καλλιθέα, το Γαλάρο, τον ‘Αγιο Λέοντα και το Σκουλικάδο”.
“Ο Δήμος Ζακύνθου και όλες οι υπηρεσίες είμαστε σε επιφυλακή, ενώ έχουμε καλέσει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τα συμβούλιά τους να είναι και αυτοί σε επιφυλακή”, επισήμανε ο δήμαρχος Ζακύνθου.
Αυτή τη στιγμή, στο Δημαρχείο Ζακύνθου έχει στηθεί ένα κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων, καθώς αναμένεται πολύ δύσκολη νύχτα, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος νέων εστιών.
Ακόμα, στο χωριό του Αγαλά, η πυρκαγιά έφτασε περίπου 500 μέτρα από το πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ μια κατοικία που ήταν εγκαταλελειμμένη από τους ιδιοκτήτες της μέσα στο δάσος υπέστη σοβαρές ζημιές.
Σύνολο 12 ενεργά μέτωπα είναι ακόμα ενεργά (πρωί Δευτέρας) σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Ωστόσο, η εικόνα έχει βελτιωθεί σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικού της Πυροσβεστικής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο οποίος αναφέρει ότι έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο οι περισσότερες πυρκαγιές λόγω της μείωσης των ανέμων.
Στην Ζάκυνθο έχει μεταβεί και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν και για τους εμπρηστές που φέρονται να ευθύνονται για τα μέτωπα πυρκαγιάς.
Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στην Κεφαλονιά. Σε εξέλιξη οι φωτιές στον Καραβάδο, τα Δοριζάτα και τα Σβορωνάτα.
Συστηματική καταστροφή του φυσικού πλούτου στη Ζάκυνθο
Στην Ζάκυνθο θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται για μια συστηματική καταστροφή του φυσικού πλούτου του νησιού και όχι απο τυχαία αιτία.
«Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και συνέχισε: «Την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές και προσπαθούν να σώσουν κατοικημένες περιοχές, ξεφυτρώνουν σε άλλα σημεία πολλές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα σε σημεία και ώρες που δεν δικαιολογούνται από τυχαία αιτία. Όλο αυτό εξαντλεί απίστευτα ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, προσωπικό και μέσα, χωρις να υπολογίσει κανείς και το τεράστιο κόστος και τα έξοδα για τις μετακινήσεις από άλλες περιοχές, τις καταπονήσεις του εξοπλισμού και κυρίως των ανθρώπων».
Ο κ. Καπάκης, κάνει έκκληση προς όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους του νησιού να συνεργαστούν με τις αρχές για την πρόληψη και τον άμεσο εντοπισμό νέων πυρκαγιών. Όπως είπε, χθες συνεδρίασε εκτάκτως και το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο στην Ζάκυνθο, υπό τον δήμαρχο του νησιού, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να λάβει τέλος αυτή η κατάσταση.
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι με διαφορά λιγότερη από μιάμισι ώρα εκδηλώθηκαν τη νύχτα που πέρασε πεντε πυρκαγιές, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης αγωνίζονταν με τις φλόγες στις δύο μεγάλες πυρκαγιές, στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια του Αγαλά, που κινδύνευσαν σοβαρά.
Τέλος, στην Ζάκυνθο βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν και για τους εμπρηστές που φέρονται να ευθύνονται για τα μέτωπα πυρκαγιάς.