Χωρίς μάσκες στους εσωτερικούς χώρους από σήμερα – Παραμένουν σε ταξί, πλοία, φαρμακεία

Καταργείται από σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς, αλλά και σε πολλούς εσωτερικούς χώρους, παραμένει ωστόσο η σύσταση για χρήση της όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από τους πολίτες και ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, 19:07

Συγκεκριμένα, από σήμερα 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους. Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Το απόγευμα της Τετάρτης 1-6-2022, κατά τη συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

– Για τα ταξί: υποχρεωτική μάσκα για οδηγούς και επιβάτες.

– Για τα κρουαζιερόπλοια: αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό ανω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

– Για τα επιβατηγά πλοία: αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες.

– Για τα φαρμακεία: παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

 

Πλεύρης: Από τον Σεπτέμβρη οι αποφάσεις για μερικό ή καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού

Μιλώντας σήμερα στο MEGA, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δε συνάδει με την υποχρεωτικότητα της μάσκας. «Το μόνο μέτρο που είχε μείνει ήταν η μάσκα, ούτε τα κρούσματα ανέβαιναν, ούτε οι σκληροί δείκτες. Σταματάμε την υποχρεωτικότητα, αλλά υπάρχει η σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός να χρησιμοποιείται», ανέφερε.

Σχετικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι από τον Σεπτέμβρη και σύμφωνα με την εικόνα της πανδημίας, θα ληφθούν αποφάσεις για μερικό ή καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού.