Ένας από τους συμμάχους του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε ρητά λόγο για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία λέγοντας πως η υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία θα μείνει μακριά από τη σύγκρουση επειδή φοβάται μια πυρηνική καταστροφή.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που τώρα είναι αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί με πυρηνικά όπλα, αν εξωθηθεί πέραν των ορίων της, και πως αυτό «σίγουρα δεν είναι μπλόφα».
«Ας φανταστούμε πως η Ρωσία εξαναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το πιο τρομακτικό όπλο εναντίον του ουκρανικού καθεστώτος, το οποίο έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας επιθετική ενέργεια που είναι επικίνδυνη για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας», ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε καταχώρισή του στην εφαρμογή Telegram.
Σύμφωνα με το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, ο πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν το κράτος αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή, ακόμη και από συμβατικά όπλα.
«Πιστεύω πως το ΝΑΤΟ δεν θα επέμβει άμεσα στην σύγκρουση ακόμη και σ’ αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Οι δημαγωγοί στην άλλη πλευρά του ωκεανού και στην Ευρώπη δεν θα πάνε να πεθάνουν σε μια πυρηνική αποκάλυψη».
«Πρέπει να σας θυμίσω και πάλι – γι’ αυτά τα κουφά αυτιά που ακούν μόνο τον εαυτό τους. Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ προσθέτοντας πως θα το πράξει «σε προκαθορισμένες περιπτώσεις» και συμμορφούμενη αυστηρά προς την κρατική πολιτική.
Την Παρασκευή θα ανακοινώσει ο Πούτιν την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών, υποστηρίζουν οι Βρετανοί
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιθανό να ανακοινώσει την ένταξη κατεχόμενων περιφερειών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία κατά την ομιλία που θα εκφωνήσει στο κοινοβούλιο στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ενώ ουκρανός προεδρικός σύμβουλος δήλωσε πως οι Ουκρανοί, που βοηθούν στη διενέργεια των δημοψηφισμάτων, θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για προδοσία και ποινές κάθειρξης τουλάχιστον πέντε ετών.
Τα δημοψηφίσματα, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες, πρόκειται να ολοκληρωθούν σήμερα και «οι ηγέτες της Ρωσίας είναι σχεδόν σίγουρο πως ελπίζουν ότι μια ανακοίνωση για την ένταξη των περιοχών αυτών στη Ρωσική Ομοσπονδία θα θεωρηθεί δικαίωση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και θα ενισχύσει την πατριωτική υποστήριξη της σύγκρουσης», ανέφερε κατά την καθημερινή ενημέρωση που κάνει μέσω του Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Στο μεταξύ, ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Blick πως «έχουμε καταλόγους με ονόματα ανθρώπων οι οποίοι έχουν συμμετάσχει με κάποιον τρόπο» στην πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων.
«Μιλάμε για εκατοντάδες συνεργάτες (των δυνάμεων κατοχής). Θα διωχθούν για προδοσία. Αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης τουλάχιστον πέντε ετών», πρόσθεσε.
Ο Ποντολιάκ δήλωσε πως οι Ουκρανοί που υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν δεν θα τιμωρηθούν.
Η Μόσχα ελπίζει να προσαρτήσει τις επαρχίες της Χερσώνας, του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, οι οποίες αποτελούν περίπου το 15% της Ουκρανίας.