Επενδυτικά σχέδια, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν περί τις 20.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας έως το 2030 παρουσίασε η Google μέσω της δημιουργίας της πρώτης Google Cloud Region στην Ελλάδα και την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη σε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιαρχος παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Οι επενδύσεις, ειδικά σε τομείς αιχμής, αποτελούν πάντα αδιαπραγμάτευτη και σταθερή μας προτεραιότητα. Όχι μόνο γιατί δημιουργούν εθνικό πλούτο και νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αναστέλλοντας το brain drain, δημιουργώντας μία νέα τάση επιστροφής νέων στην πατρίδα μας, αλλά γιατί ταυτόχρονα αυτές οι επενδύσεις κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν συνολικά την επιχειρηματική δράση. Ενώ, ταυτόχρονα, αναβαθμίζουν και την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποίησης διεθνών κεφαλαίων», τόνισε κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.
«Η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να γίνει ένα πραγματικό εφαλτήριο προόδου για τη χώρα μας. Είναι οδηγός για το αύριο, το οποίο είναι ήδη εδώ. Ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και την οικονομία, αρκεί όμως να έχει όραμα, προσανατολισμό και σχέδιο. Δεν έχω κρύψει, από την πρώτη στιγμή που ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, το όραμά μου για ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα της πατρίδας μας. Και βασικός πυλώνας αυτού του εθνικού σχεδίου είναι το σχέδιό μας “Ελλάδα 2.0”. Είναι ενεργός πυρήνας του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας. Και με πολύ μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι και η Google, αλλά και πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, συντάσσονται προς αυτές τις κατευθύνσεις», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαβάστε επίσης: Τη δημιουργία του πρώτου Cloud region στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Google
«Άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που έγιναν πράξη τα τελευταία 3 χρόνια»
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια επένδυση, η οποία, «είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που δεν έμειναν στα λόγια, αλλά έγιναν πράξη τα τελευταία τρία χρόνια».
«Ο δρόμος βέβαια, το γνωρίζετε καλά, δεν στρώθηκε από μόνος του. Δόθηκαν πολλές μάχες, καταπολεμώντας το θηρίο της γραφειοκρατίας, εκσυγχρονίζοντας το θεσμικό και το ρυθμιστικό μας πλαίσιο, αλλάζοντας νοοτροπίες, διορθώνοντας ιδιοτροπίες, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο μέσα από μία ανάπτυξη η οποία ξεπερνά και τις δικές μας προβλέψεις, ώστε αυτός με την σειρά του να επιστρέψει πίσω στις επιχειρήσεις τις οποίες ελαφρύνουμε με περισσότερα φορολογικά κίνητρα, με μειωμένους φόρους, μειωμένες εισφορές, αλλά δίνοντας και ακόμα πιο ενισχυμένα κίνητρα για καινοτόμες επενδύσεις όπως αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα. Πρόκειται για μία διαρκή, προωθητική, μεταρρυθμιστική διαδικασία προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας, του κράτους, αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων. Ειδικά, θα έλεγα, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της εποχής», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Adaire Fox-Martin: Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη διεύρυνση της συνεργασίας
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη διεύρυνση της συνεργασίας, ώστε να αυξήσουμε δραστικά και να επιταχύνουμε την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Όχι μόνο αυτό, αλλά θέλουμε να ενισχύσουμε απευθείας την ανάπτυξη δεξιοτήτων στη χώρα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι εταιρείες και οργανισμοί εδώ, στην Ελλάδα, μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την επένδυση. Και ότι οι πολίτες της Ελλάδας είναι αυτοί που θα ωφεληθούν από την αξία που θα αποφέρει αυτή η Cloud Region», ανέφερε στην τοποθέτησή της η Πρόεδρος του Google Cloud International, Adaire Fox-Martin.
Π. Αντωνάκου: Η Ελλάδα έχει πετύχει αξιοσημείωτη πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό
«Η Ελλάδα έχει πετύχει αξιοσημείωτη πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, γεγονός που προκύπτει και από τη σαφή δέσμευση ολόκληρης της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτός είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε εμείς εδώ σήμερα, για να αναλάβουμε μία νέα δέσμευση με στόχο τη στήριξη και την επιτάχυνση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα», δήλωσε κατά την εκδήλωση η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Google Cloud Region: Η ταυτότητα της επένδυσης
Η Google ανακοίνωσε την απόφασή της να επενδύσει στην Ελλάδα για τη δημιουργία της πρώτης Google Cloud Region στη χώρα μας και στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε περιφερειακό κόμβο για την παροχή υπηρεσιών Cloud, αφενός διότι δεν θα απαιτείται η χρήση υποδομών και δικτύων που βρίσκονται στη δυτική, βόρεια ή νότια Ευρώπη, και αφετέρου διότι οι δυνατότητες που αναπτύσσονται στη χώρα μας θα μπορούν εξυπηρετούν επιχειρήσεις, οργανισμούς και άλλους χρήστες στην ευρύτερη περιοχη.
Σε μία εποχή που ολοένα και μεγαλύτερος όγκος εργασιών μεταφέρεται στο Cloud, στο πλαίσιο της εν εξελίξει «4ης βιομηχανικής επανάστασης», η επένδυση της Google στην Ελλάδα συμβάλλει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της καινοτομίας της ελληνικής οικονομίας. Θα επιτρέψει, παράλληλα, την καλύτερη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού υψηλής κατάρτισης που διαθέτει η χώρα και την αντιστροφή του brain drain.
Μία Cloud Region, η οποία βασίζεται σε φυσικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας όπως data centers και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ουσιαστικά αποτελεί μία περιοχή παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (Cloud) προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους αλλά και τον δημόσιο τομέα.
Κάθε Region έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει με εξαιρετικά μικρό χρόνο απόκρισης πληθώρα παροχών, όπως η αποθήκευση, οργάνωση, ανάλυση και ταχεία ανάκτηση δεδομένων, υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνει δραστικά τη διεκπεραίωση σύνθετων εργασιών, όπως η ταχεία εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η παραγωγή πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας, το gaming υψηλών απαιτήσεων και η ψηφιακή μηχανοργάνωση.
Σύμφωνα με μελέτες που εκπονήθηκαν μετά από παραγγελία της Google, η επένδυση για τη δημιουργία του Google Cloud Region θα αποφέρει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία έως το 2030 και θα συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων από 19.400 θέσεων εργασίας κατά το ίδιο διάστημα.
Τρίπτυχο συνεργασίας Ελλάδας – Google
Πέραν της δημιουργίας Cloud Region, και σε συνέχεια της πολύπλευρης παρουσίας της στην Ελλάδα, η Google θα προχωρήσει στην ίδρυση δύο Κέντρων Αριστείας (Centres of Excellence) στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, σε συνεργασία με την Deloitte, τα οποία θα είναι αφιερωμένα στην τεχνητή νοημοσύνη και την αειφορία.
Κύριος στόχος θα είναι η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για την ταχύτερη επίτευξη στόχων που συνδέονται με την αειφόρο ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις που προκαλεί η κλιματική κρίση.
Η Google ανακοίνωσε επιπλέον τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας της με το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να γίνουν ψηφιακά επισκέψιμα για όλους, έργα σύγχρονης τέχνης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Google Arts & Culture.
Ταυτόχρονα, η Google απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Κοινωνικές Επιχειρήσεις για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό και χρηματοδοτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, που αποβλέπει στην υποστήριξη όσων αναπτύσσουν περιβαλλοντικά βιώσιμες δράσεις, όπως ο οικολογικός τουρισμός.
Η ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση:
«Αγαπητή Adaire, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ θερμά, ευχαριστώ θερμά την Google, αγαπητή Πέγκυ, για την πρόσκληση ευχαριστώ, όμως, κυρίως για την εμπιστοσύνη την οποία δείχνετε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων.
Γιατί είναι αλήθεια πως αυτά τα 15 χρόνια, η Google όχι απλά έμεινε στη χώρα μας σε δύσκολες στιγμές, αλλά ενίσχυσε και την παρουσία της. Κατέγραψε έτσι τη δική της συμβολή στην αναπτυξιακή τροχιά της πατρίδας μας. Μία τροχιά που παραμένει σταθερά ανοδική, παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Δε θα σάς κουράσω με αριθμούς, αρκεί να δει κανείς τις τάσεις όλων των σχετικών δεικτών. Διότι πίσω από τις πραγματικές δυσκολίες της συγκυρίας, τις υψηλές τιμές στα καύσιμα, της ακρίβειας, τους μισθούς που στη χώρα μας ακόμα παραμένουν χαμηλοί, κρύβονται μια σειρά από αισιόδοξα δεδομένα.
Ο ρυθμός ενίσχυσης του ΑΕΠ ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η έκρηξη των επενδύσεων και το ρεκόρ των εθνικών εξαγωγών είναι μια πραγματικότητα.
Η μείωση της ανεργίας είναι η πιο δυναμική στην πατρίδα μας. Νέοι συμπολίτες μας που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, επιλέγουν και πάλι να επιστρέψουν και να γίνουν μέρος αυτής της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας ανάταξης της Ελλάδος.
Και βέβαια, η πολιτεία εξακολουθεί να στέκεται στο πλευρό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως το έκανε στη διάρκεια της διετούς πανδημίας, έτσι και τώρα εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς και διαρκούς ενεργειακής κρίσης και κρίσης ακρίβειας.
Οι αριθμοί λένε πολλά, όμως οι ιστορίες των ανθρώπων τα λένε όλα. Και γι’ αυτό και χαίρομαι που στο βίντεο με το οποίο ανοίξατε τη σημερινή εκδήλωση, ακούσαμε πραγματικές αφηγήσεις συμπολιτών μας για το πώς η τεχνολογία πραγματικά αλλάζει τη ζωή τους και την κάνει καλύτερη.
Και αυτές οι μαρτυρίες αποδεικνύουν πως η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να γίνει ένα πραγματικό εφαλτήριο προόδου για τη χώρα μας. Είναι οδηγός για το αύριο, το οποίο είναι ήδη εδώ. Ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και την οικονομία, αρκεί όμως να έχει όραμα, προσανατολισμό και σχέδιο.
Δεν έχω κρύψει, από την πρώτη στιγμή που ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, το όραμά μου για ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα της πατρίδας μας. Και βασικός πυλώνας αυτού του εθνικού σχεδίου είναι το σχέδιό μας «Ελλάδα 2.0».
Είναι ενεργός πυρήνας του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας. Και με πολύ μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι και η Google, αλλά και πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, συντάσσονται προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Χαίρομαι ιδιαίτερα για την σημαντική απόφαση της Google να δημιουργήσει ένα Cloud Region στην Ελλάδα. Είναι μια δυναμική επένδυση η οποία μπορεί να εισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας, όπως μας είπε και η Adaire, παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 και το σημαντικότερο, να δημιουργήσει κοντά στις 20.000 καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας.
Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που δεν έμειναν στα λόγια, αλλά έγιναν πράξη τα τελευταία τρία χρόνια.
Θυμίζω ενδεικτικά το Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Πληροφορικής της Deutsche Telekom, στρατηγικές κινήσεις όλων των μεγάλων παικτών της παγκόσμιας πληροφορικής: της Microsoft, της Cisco, της Amazon σε data centers, σε υποδομές Cloud, και άλλες εταιρείες όπως η Digital Realty επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Τη συμφωνία της JPMorgan με τη Viva Wallet που ανέδειξε έτσι έναν από τους πρώτους ελληνικούς μονόκερους.
‘Αλλωστε οι επενδύσεις, ειδικά σε τομείς αιχμής, αποτελούν πάντα αδιαπραγμάτευτη και σταθερή μας προτεραιότητα. Όχι μόνο γιατί δημιουργούν εθνικό πλούτο και νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αναστέλλοντας το brain drain, δημιουργώντας μία νέα τάση επιστροφής νέων στην πατρίδα μας, αλλά γιατί ταυτόχρονα αυτές οι επενδύσεις κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν συνολικά την επιχειρηματική δράση. Ενώ, ταυτόχρονα, αναβαθμίζουν και την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποίησης διεθνών κεφαλαίων.
Ο δρόμος βέβαια, το γνωρίζετε καλά, δεν στρώθηκε από μόνος του. Δόθηκαν πολλές μάχες, καταπολεμώντας το θηρίο της γραφειοκρατίας, εκσυγχρονίζοντας το θεσμικό και το ρυθμιστικό μας πλαίσιο, αλλάζοντας νοοτροπίες, διορθώνοντας ιδιοτροπίες, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο μέσα από μία ανάπτυξη η οποία ξεπερνά και τις δικές μας προβλέψεις, ώστε αυτός με την σειρά του να επιστρέψει πίσω στις επιχειρήσεις τις οποίες ελαφρύνουμε με περισσότερα φορολογικά κίνητρα, με μειωμένους φόρους, μειωμένες εισφορές, αλλά δίνοντας και ακόμα πιο ενισχυμένα κίνητρα για καινοτόμες επενδύσεις όπως αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα.
Πρόκειται για μία διαρκή, προωθητική, μεταρρυθμιστική διαδικασία προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας, του κράτους, αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων. Ειδικά, θα έλεγα, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της εποχής. Με πολύ μεγάλη χαρά είδα τις προσωπικές ιστορίες μικρών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού, οι οποίες εκπαιδεύτηκαν και είναι πια σε θέση να χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακού marketing για να μπορούν να προωθήσουν το δικό τους προϊόν.
Πάνω από 10 δισεκατομμύρια πόρων από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα διοχετευτούν σε όλους τους τομείς της παραγωγής, από τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, μέχρι τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες.
Και βέβαια, ναι, έγιναν άλματα στη χρήση της τεχνολογίας. Ενισχύθηκαν οι υποδομές Cloud και data centers, η Ελλάδα πια έχει ένα δυναμικό και ολοένα και πιο αναπτυσσόμενο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας.
Και βέβαια το Δημόσιο δε θα μπορούσε να μείνει πίσω σε αυτή τη λογική. Ως μεγάλος πελάτης, προμηθευτής τέτοιων υπηρεσιών, στρέφεται πια και νομοθετικά και κανονιστικά σε cloud-based λογικές, έχοντας μια cloud first πολιτική για τα δικά του δεδομένα, ενώ μία νέα θεσμική τομή θα διευκολύνει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να ανέβουν στο άρμα των τεχνολογιών του μέλλοντος.
Big data, 3D printing, blockchain, internet of things, δίκτυα 5G: όλα αυτά πια αποτελούν μέρος της σημερινής μας πραγματικότητος. Ήταν έννοιες σε πολλούς άγνωστες μέχρι πρότινος, αλλά αποτελούν κεντρικούς άξονες των πολιτικών μας από δω και στο εξής.
Το ίδιο βέβαια -και χαίρομαι διότι η Adaire απέδωσε ξεχωριστή σημασία σε αυτό- και η θωράκιση από διαρκώς αυξανόμενες κυβερνοαπειλές, κάτι το οποίο συνιστά ένα βασικό πυλώνα της εθνικής μας άμυνας, αλλά και η απόλυτη προσαρμογή με τις αυστηρές προδιαγραφές που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ένας τομέας στον οποίο η Ευρώπη βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία.
Δεν θα κουραστώ, ωστόσο, να υποστηρίζω πως η τεχνολογία ποτέ δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη ενός διπλού στόχου: την καλύτερη απόδοση της οικονομίας και βέβαια την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Το ψηφιακό μας κράτος παρέχει ήδη στους Έλληνες πολίτες μια δέσμη 1.500 υπηρεσιών μέσα από το gov.gr. Είναι μια σιωπηλή επανάσταση που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και συνεχίζεται. Σιωπηλή, αλλά τολμώ να πω με εκρηκτικό κοινωνικό και οικονομικό απόηχο. Καθώς μεταφράζεται σε λιγότερη ταλαιπωρία, χωρίς ουρές και γραφειοκρατία, αλλά και σε κέρδος χρόνου, χρήματος και παραγωγικότητας της διοίκησης. Οι υπάλληλοι τώρα μπορούν να αξιοποιηθούν πιο δημιουργικά σε άλλους τομείς. Πριν από δύο μέρες βρεθήκαμε με τους δύο συναρμόδιους Υπουργούς σε μια παρουσίαση των ψηφιακών ΚΕΠΑ, των νέων δράσεων που αναπτύσσουμε προκειμένου να κάνουμε πιο εύκολη την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε δημόσιες υπηρεσίες.
Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τον τρόπο με τον οποίον η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή καλύτερη κυρίως για εκείνους τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι και οι πιο αδύναμοι.
Για τις δράσεις της Google αυτά τα 15 χρόνια, αλλά και για όλα αυτά τα ωραία τα οποία σχεδιάζονται για το μέλλον, ακούσαμε πολλά στις δυο προηγούμενες ομιλίες.
Επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω ορισμένες δράσεις στις οποίες αποδίδω ιδιαίτερη σημασία πέραν της εμβληματικής επένδυσης στο Cloud Region. Δείχνουν την πολύπλευρη εμβέλεια της τεχνολογίας αλλά και τη συμβατή με αυτήν οπτική της εταιρείας.
Με πρώτη, βέβαια, το χώρο της απασχόλησης. Η Google υπήρξε σταθερός συνοδοιπόρος στην κατάρτιση Ελλήνων εργαζομένων σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και σε υπηρεσίες cloud. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία τώρα αποκτά ξεχωριστή δυναμική.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με τα στελέχη της Google πώς μπορεί η Google να μας υποστηρίξει στην εκπαίδευση και στελεχών του δημοσίου ώστε να είναι εξοικειωμένες με τις νέες πολιτικές μας ως προς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αξιοποίηση υπηρεσιών cloud από το Δημόσιο.
Αλλά βέβαια θέλω να χαιρετίσω και την απόφασή σας να δημιουργήσετε στην πατρίδα μας δυο Κέντρα Αριστείας για την τεχνητή νοημοσύνη και την αειφορία. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά καταρχήν προσανατολίζεστε να τα δρομολογήσετε στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.
Αλλά να σας συγχαρώ και για την διαρκή σας στήριξη στην κοινωνία των πολιτών. Είναι σημαντικό ότι διαθέτετε 1 εκατομμύριο ευρώ σε μια ανοιχτή πρόσκληση για νέες καινοτόμες δράσεις που θα δραστηριοποιηθούν σε κρίσιμους τομείς για την εθνική οικονομία αλλά και για την κοινωνική συνοχή.
Και βέβαια, όπως είπα ήδη, πρόκειται για μια συνέχεια άλλων σημαντικών προγραμμάτων, όπως το «Grow Greek Tourism On Line». Μίλησα ήδη γι’ αυτό. Ή το «Grow Greece with Google», το οποίο ενίσχυσε την ελληνική επιχειρηματικότητα με κεφάλαια και με γνώσεις. 10.000 άνεργοι αναβάθμισαν τις δεξιότητές τους χάρη στην εξαιρετική συνεργασία που η εταιρεία έχει με το Υπουργείο Εργασίας και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
Αλλά να σημειώσω και τη σύμπραξη της εταιρείας με το Υπουργείο Πολιτισμού, τη δράση «Google Arts & Culture», κυρίως για την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός πολιτισμός, εκτός από την απαράμιλλη διαχρονική του προσφορά, έχει και μια σύγχρονη διάσταση εξαιρετικά δυναμική, την οποία θέλουμε διαρκώς να αναδεικνύουμε και τα πρώτα δείγματα αυτής της συνεργασίας πρέπει να σας πω ότι είναι, ήδη, εντυπωσιακά.
Κλείνοντας θέλω να επαναλάβω ότι έχουμε όλοι μας μία αίσθηση, θα έλεγα μία επίγνωση, των πολύ μεγάλων διεθνών δυσκολιών που έχουμε μπροστά μας.
Έχω μάθει, όμως, πάντα να ατενίζω το αύριο με αισιοδοξία. Και επιτρέψτε μου να δανειστώ κλείνοντας μια φράση του συνιδρυτή της Google, του Larry Page, ο οποίος έλεγε -και νομίζω το έκανε πράξη στο δικό του επιχειρηματικό όνειρο για την Google- ότι «η αισιοδοξία είναι σημαντική γιατί σε βοηθάει να τολμάς πράγματα που οι πιο πολλοί δεν θα έκαναν».
Εμείς, λοιπόν, τολμάμε και σε αυτήν την τολμηρή και συναρπαστική πορεία είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε στο πλευρό μας.
Σας ευχαριστώ πολύ».