Στον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει και στην Ελλάδα μέσω των συνεταιριστικών κοινωνικών επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στο Impact hub Athens την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017. Τι είναι όμως το impact hub Athens που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός;
Ένα τοπικό δίκτυο ανθρώπων πιστεύει πως οι ενέργειες του επιχειρηματικού τομέα μπορούν και πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας. Όραμά τους είναι η δημιουργία ενός συστήματος που φέρνει κοντά τους ανθρώπους, οι οποίοι μέσα από υπεύθυνες βιώσιμες πρωτοβουλίες μπορούν να φέρουν εναλλαγή.
Ο Δημήτρης Κοκκινάκης, η ψυχή του impact hub Athens, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το πώς κατάφερε να διαφοροποιήσουν τον μέχρι σήμερα καθιερωμένο τρόπο εργασίας και πώς δημιούργησαν έναν κοινό συνεργατικό και οικονομικό χώρο που συνδέεται με όλον τον κόσμο.
Όπως λέει ο κ. Κοκκινάκης το impact hub Athens είναι μια ενεργή κοινότητα τόσο τοπική όσο και διεθνή η οποία μέσα από επιχειρηματικές δράσεις και πρωτοβουλίες επιδιώκει να έχει ένα θετικό αντίκτυπο τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία. «Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2008 σαν πρώτη ιδέα και πρώτη σύλληψη όταν σε ένα ταξίδι στη Βραζιλία μαζί με την καλύτερή μου φίλη και την συνεργάτη μου για το impact hub Athens τη Σόφη Λάμπρου γνωρίσαμε δυο από τους συντηρητές του impact hub της Μαδρίτης και αποφασίσαμε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να ασχοληθούμε και να φέρουμε στην Ελλάδα», τονίζει.
Όπως επισημαίνει, με το impact hub Athens γίνεται μία προσπάθεια να αλλάξει ο καθιερωμένος τρόπος λειτουργίας προτείνοντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο. «Βλέπουμε την επιχειρηματικότητα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία για να μπορεί να καταναλώνουμε, να παράγουμε, να συνδεόμαστε με άλλους, αλλά και να παράγουμε αξία, η οποία ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες και να είναι φιλική, βιώσιμη προς το περιβάλλον», τονίζει και προσθέτει: «Μιλάμε λοιπόν για μια πιο υπεύθυνη και βιώσιμη επιχειρηματική δράση, η οποία φέρνει κοντά τόσο ανθρώπους, οργανισμούς και πρωτοβουλίες, που θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα. Προτείνουν έναν νέο τρόπο λειτουργίας με ένα καινούργιο αξιακό σύστημα, θα λέγαμε, τόσο βάζοντας μπροστά τη συνεργασία, βάζοντας την εμπιστοσύνη ως προς τους συνεργάτες μας, και βάζοντας και το θάρρος να δοκιμάσουμε καινούργια εργαλεία και να προτείνουμε νέους καινοτόμους τρόπους λειτουργίας μιας επιχείρησης».
Αυτό που κάνει το impact hub, όπως εξηγεί ο κ. Κοκκινάκης είναι να φέρει και να δημιουργήσει μια τέτοια κοινότητα αξιοποιώντας τη γνώση του καθένα ανεξάρτητα από το background που έχει και από την ειδίκευσή του, με την πρόθεση να δημιουργηθούν καινούργιες συνεργατικές πρωτοβουλίες ανάμεσα στους διαφορετικούς τομείς, αλλά και καθένας να μπορέσει να εξελίξει τη δράση του και το αντικείμενο του. «Να το πάει στο επόμενο στάδιο, όπως λέμε μέσα, από την υποστήριξη τόσο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας, όσο και με τη διασύνδεση και με τη διεθνή κοινότητα, αλλά και με τοπικούς φορείς».
Ο κ. Κοκκινάκης λέει ακόμα ότι impact hub θα του ταίριαζε περισσότερο ο όρος «θερμοκήπιο», παρά «θερμοκοιτίδα» για start up επιχειρήσεις τονίζοντας ότι «η θερμοκοιτίδα έχει κάτι το πιο ασθενικό, θα λέγαμε. Βλέπουμε ότι είναι πράγματι ένα μείγμα ενός εργαστηρίου καινοτομίας, ενός θερμοκηπίου νέων ιδεών, αλλά και ενός σημείου συνάντησης και συνεργασίας διαφορετικών ειδικών και επαγγελματιών».
Το impact hub απευθύνεται σε ανθρώπους από τον ιδιωτικό τομέα, το δημόσιο, ερευνητές, επενδυτές, καλλιτέχνες, δημιουργούς, ανθρώπους οι οποίοι είναι ήδη κοινωνοί επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, προγραμματιστές.
«Μιλάμε για μια ποικιλόμορφη κοινότητα, η οποία χρησιμοποιεί και αξιοποιεί το χώρο, είτε ως χώρο συνάντησης με την υπόλοιπη κοινότητα -οπότε έρχεται μόνο σε συναντήσεις, οι οποίες είναι δυναμικές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις δομές της κοινότητας-, είτε χρησιμοποιεί το χώρο ως μια μόνιμη βάση εργασίας, όπου έχει εδώ την έδρα του. Κάνει τις συναντήσεις του, μπορεί να φιλοξενήσει κάποια εκδήλωση, κάποιο εργαστήριο της εταιρείας του ή να κάνει τις συναντήσεις της ομάδας του», τονίζει ο κ. Κοκκινάκης.
«Αυτή τη στιγμή το hub δεν είναι μόνο συνδεδεμένο με το χώρο ήδη προγράμματά μας, όπως είναι το social impact word, το οποίο απευθύνεται σε νέους και φοιτητές που θέλουν να ξεκινήσουν τη δικιά τους κοινωνική επιχείρηση έχουμε κάνει εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κρήτη και από το 2016 ξεκινάμε και πιο εντατικά εργαστήρια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος. Μέχρι στιγμής μεγαλώνουμε μέσα στην Αθήνα και μας ενδιαφέρει φυσικά η δραστηριότητα και σε άλλες πόλεις, οπότε κάθε πόλη πρέπει να βρει τους τοπικούς της επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν ένα impact hub και θα είμαστε σίγουρα στο πλευρό τους για να μπορέσουν να υποστηρίζουν τα μέσα».