Έναν 50χρονο και ένα κοριτσάκι διέσωσε η ελληνική ΕΜΑΚ στην πόλη Χατάι και συνεχίζει τις προσπάθειες διάσωσης και άλλων.
Ερντογάν: 3μηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις σεισμόπληκτες περιοχές
Τα μέλη των ομάδων διάσωσης συνέχισαν σήμερα τις επιχειρήσεις έρευνας μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό, του οποίου ο απολογισμός των νεκρών ξεπερνά αυτή τη στιγμή τους 5.000 στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, σε μια πραγματική μάχη απέναντι στον χρόνο και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι «πιθανόν εκτεθειμένοι, εκ των οποίων πέντε εκατομμύρια ευπαθείς άνθρωποι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που υποσχέθηκε μακροπρόθεσμη βοήθεια.
Η διεθνής βοήθεια αναμένεται να φθάσει σήμερα στην Τουρκία και τη Συρία για τις πληγείσες περιοχές. Ο πρώτος σεισμός νωρίς χθες, τον οποίο ακολούθησαν πολλοί ισχυροί μετασεισμοί, είχε μέγεθος 7,8 βαθμών και έγινε αισθητός έως τον Λίβανο, την Κύπρο και στο βόρειο Ιράκ.
Στην Τουρκία, ο απολογισμός των νεκρών φθάνει αυτή τη στιγμή στους 3.419 και των τραυματιών στους 20.534, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Στη Συρία, τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.640 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των συριακών αρχών και των ομάδων διάσωσης στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Οι διασώστες επιχειρούν μέσα στο κρύο, τη βροχή ή το χιόνι, κάποιες φορές με γυμνά χέρια, για να σώσουν κάθε ζωή που μπορεί να σωθεί, όπως ένα επτάχρονο παιδί που ανασύρθηκε από τα χαλάσματα στο Χατάι, στα συριακά σύνορα, όπως είδαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, αφού έμεινε θαμμένο για πάνω από 20 ώρες. «Πού είναι η μαμά μου;», ρώτησε η μικρή τον διασώστη που την κρατούσε στα χέρια.
Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή περιπλέκουν το έργο των διασωστών και καθιστούν την τύχη των επιζώντων ακόμα πιο σκληρή, καθώς προσπαθούν να προφυλαχθούν από το κρύο.
Ο σεισμός των 7,8 βαθμών –ο φονικότερος στην Τουρκία από το 1999– σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, Δευτέρα, με αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν χιλιάδες κτίρια, μεταξύ των οποίων πολλά συγκροτήματα διαμερισμάτων, να καταστραφούν νοσοκομεία και χιλιάδες άνθρωποι να τραυματιστούν ή να μείνουν άστεγοι σε τουρκικές και συριακές πόλεις.
Στην Αντιόχεια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένα 10ωροφο κτίριο ισοπεδώθηκε, δημοσιογράφοι είδαν τους διασώστες να εργάζονται σε έναν από τους δεκάδες σωρούς με χαλάσματα. Η θερμοκρασία ήταν κοντά στο μηδέν ενώ έβρεχε και δεν υπήρχε ρεύμα ούτε καύσιμα στην πόλη.
Οι τουρκικές αρχές είπαν ότι περίπου 13,5 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί σε μια περιοχή που καλύπτει μια απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά και 300 χιλιομέτρων από τη Μαλάτια στα βόρεια έως το Χατάι στα νότια. Στη Συρία, οι αρχές έχουν αναφέρει θανάτους ακόμα και στο νότιο τμήμα στη Χάμα, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δυσχέραιναν τις προσπάθειες διάσωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια γυναίκα ακουγόταν να φωνάζει για βοήθεια κάτω από σωρούς χαλασμάτων στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία. Λίγο πιο πέρα, βρισκόταν ένα νεκρό παιδί. Κλαίγοντας μέσα στη βροχή, ένας κάτοικος, που δήλωσε ότι ονομάζεται Ντενίζ, έσφιγγε τα χέρια του απεγνωσμένος. «Κάνουν θορύβους, αλλά κανείς δεν έρχεται», είπε. «Καταστραφήκαμε, καταστραφήκαμε. Θεέ μου….Φωνάζουν. Λένε ‘σώστε μας’ αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς να τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανείς από το πρωί».
Οι οικογένειες πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητα στους δρόμους. Η Αϊλά, δίπλα στα ερείπια ενός οκταώροφου κτίριο, είπε ότι οδήγησε στο Χατάι από την Γκαζιαντέπ χθες αναζητώντας τη μητέρα της. Πέντε ή έξι διασώστες από την πυροσβεστική υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης εργάζονταν στα χαλάσματα – ένα σωρός από τσιμέντο και γυαλί.
«Δεν έχουν υπάρξει ακόμα επιζώντες. Ένας αδέσποτος σκύλος ήρθε και γαύγισε σε ένα συγκεκριμένο σημείο για κάποια ώρα. Φοβήθηκα ότι ήταν για τη μητέρα μου. Αλλά ήταν κάποιος άλλος», είπε. «Άναψα τα φώτα στο αυτοκίνητο για να βοηθήσω τους διασώστες. Έβγαλαν μέχρι στιγμής δύο νεκρούς, όχι επιζώντες».
Δεκάδες χώρες στέλνουν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές Τουρκίας και Συρίας
Η διεθνής βοήθεια μετά τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη γειτονική Συρία, άρχισε να φτάνει σήμερα, καθώς αναπτύχθηκαν οι πρώτες ομάδες διασωστών και αποστέλλονται ήδη τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως στις τουρκικές επαρχίες.
Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι 45 χώρες προσέφεραν βοήθεια.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η ΕΕ, μέσω του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κινητοποίησε περισσότερες από 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης, καθώς και ιατρικό προσωπικό, από 21 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Συνολικά περισσότεροι από 1.200 διασώστες και 70 ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Έντεκα ομάδες βρίσκονται ήδη επί του πεδίου και οι υπόλοιπες αναμένονται σύντομα.
Όσον αφορά τη Συρία, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ΕΕ «είναι ασφαλώς ο κυριότερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας» και βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της και χρηματοδοτεί οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. «Ασφαλώς, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε επιπρόσθετη βοήθεια και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», διαβεβαίωσε.
Η Σουηδία, παρά τις τεταμένες σχέσεις της με την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε μια δωρεά ύψους περίπου 650.000 δολαρίων στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για την Τουρκία και τη Συρία.
Η Γερμανία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το απόγευμα θα αναχωρήσει για τα Άδανα μια ομάδα έρευνας και διάσωσης αποτελούμενη από 50 διασώστες.
Από τη Γαλλία, αναμένονται στην Τουρκία 139 διασώστες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που θα αναπτυχθούν πιθανότατα στο Καχραμάνμαρας, το επίκεντρο του πρώτου σεισμού.
Η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία έχουν επίσης θέσει στη διάθεση της Τουρκίας ομάδες διασωστών, με την τελευταία να στέλνει επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μαλάτια, όπου βρίσκεται το κέντρο συντονισμού της διεθνούς βοήθειας.
ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποστολή δύο ομάδων διασωστών, αποτελούμενων από 79 άτομα, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες «να παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια» στην Τουρκία.
Κίνα
Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει βοήθεια ύψους 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων, διασώστες ειδικευμένους σε επιχειρήσεις σε αστικές περιοχές, ιατρικές ομάδες και εξοπλισμό.
Μαγρέμπ
Από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, η Αλγερία στέλνει 17 τόνους υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς και «μια πρώτη ομάδα 89 ειδικών στην αντιμετώπιση σοβαρών κινδύνων».
Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη εστάλησαν επίσης 115 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού, τρόφιμα και σκηνές στη Συρία, όπου αναπτύχθηκε μια ομάδα διασωστών της αλγερινής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, αποτελούμενη από 86 άτομα.
Η Τυνησία έχει θέσει στη διάθεση των πληγέντων 14 τόνους κλινοσκεπασμάτων και τροφίμων -όπως βρεφικά γάλατα- ενώ ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά διέταξε να σταλεία «αμέσως» μια ομάδα 55 διασωστών με πέντε εκπαιδευμένους σκύλους.
Λίβανος
Η Βηρυτός άνοιξε τον εναέριο χώρο και τα λιμάνια της, απαλλάσσοντας από τέλη και φόρους τις ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρείες που φτάνουν στη χώρα για να καλύψουν ανθρωπιστικές ανάγκες, ανακοίνωσε το υπουργείο Δημοσίων Έργων.
Μονάδες του στρατού και διασώστες, κυρίως του λιβανέζικου Ερυθρού Σταυρού, θα μεταβούν στη Συρία.
Χώρες του Κόλπου
Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα νοσοκομείο εκστρατείας και ομάδες διασωστών στην Τουρκία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέλνουν τα ίδια στην Τουρκία αλλά και μια ομάδα «κατεπείγουσας βοήθειας» στη Συρία, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 13,6 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα αυτή.
Βρετανία/Ιρλανδία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε την Δευτέρα την αποστολή 76 διασωστών, υλικού και σκύλων στην Τουρκία. Το Δουβλίνο υποσχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Ουκρανία
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του, παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία, είναι «έτοιμη να παράσχει την αναγκαία βοήθεια» στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «μια μεγάλη ομάδα διασωστών».
Ρωσία
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την αποστολή «διασωστών» στην Τουρκία και τη Συρία. Στην τελευταία, 300 Ρώσοι στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί ξεκίνησαν ήδη από χθες να βοηθούν στην απομάκρυνση των χαλασμάτων.
Ινδία
Η Ινδία αποφάσισε να στείλει «αμέσως» ομάδες διασωστών και γιατρούς, καθώς και διάφορα αναγκαία υλικά, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ιαπωνία
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Τόκιο, η Ιαπωνία θα στείλει μια ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών που θα βοηθήσει «να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες».
Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε όλες τις υπηρεσίες «να προετοιμαστούν αμέσως για να παράσχουν ιατρική βοήθεια» και να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Ιράν
Η Τεχεράνη έστειλε την Δευτέρα στη Δαμασκό ένα αεροσκάφος που μετέφερε 45 τόνους διαφόρων ειδών, όπως κουβέρτες, σκηνές, φάρμακα και τρόφιμα, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο Sana.
Ιράκ
Δύο αεροσκάφη προερχόμενα από το Ιράκ προσγειώθηκαν στη Δαμασκό, μεταφέροντας το καθένα τους 70 τόνους τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, σύμφωνα με το Sana. Η Βαγδάτη άνοιξε έναν αεροπορικό διάδρομο για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και αύριο Τετάρτη θα στείλει στη Συρία καύσιμα.
Ιορδανία
Το Αμάν θα στείλει στη Συρία ιατροφαρμακευτικό υλικό και μια ομάδα αποτελούμενη από 99 διασώστες και πέντε γιατρούς της βασιλικής ιατρικής υπηρεσίας, ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aw Watan.