Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πρόκειται να λάβουν σήμερα το απόγευμα μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις των τελευταίων μηνών καθώς θα κρίνουν εάν η αναταραχή στην αγορά που επικεντρώνεται στην Credit Suisse είναι ικανή ώστε να εκτροχιάσει μια πολυδιαφημισμένη αύξηση των επιτοκίων.
Εάν επιτύχουν την αύξηση κατά μισή μονάδα βάσης (0,5%) που επισήμανε για πρώτη φορά η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον Δεκέμβριο και δήλωσε ότι ήταν «πολύ, πολύ πιθανή» πριν από 10 ημέρες, κινδυνεύουν με σκληρές εκ των υστέρων επικρίσεις σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί γρήγορα.
Η επιλογή μιας μικρότερης σε ποσοστό αύξησης, όπως προβλέπουν τώρα διάφοροι οικονομικοί αναλυτές, ή ακόμη και η μηδενική αύξηση, θα μπορούσε να καθυστερήσει την προσπάθειά τους να δαμάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Στο δείπνο πριν την απόφαση στη Φρανκφούρτη, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκφράζουν τη γνώμη τους και στις πιο επίσημες συζητήσεις την Πέμπτη, θα μπορούσαν να εξετάσουν τις συμβουλές δύο πρώην ανώτερων αξιωματούχων της ΕΚΤ και να αναστρέψουν τα σχέδιά τους, μαζί με τις προσδοκίες των επενδυτών που έχουν αλλάξει επίσης γρήγορα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί επίσης να σταθμίσει τις ενδείξεις ότι το σοκ τιμών καταναλωτή που επηρεάζει την ΕΕ εξακολουθεί να είναι πολύ πραγματικό, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο έδειξαν ότι οι υποκείμενες πιέσεις τιμών αυξήθηκαν σε νέο ρεκόρ.
Η σκληρή ειρωνεία είναι ότι ούτε η Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ ούτε η Credit Suisse της Ελβετίας -και τα δύο στο επίκεντρο της τρέχουσας αναταραχής- βρίσκονται στην περιοχή τους στην ευρωζώνη. Και όμως, η ΕΚΤ, και όχι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (fed) – που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα – πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί.
«Έχουμε συστημικά χρηματοπιστωτικά προβλήματα, αλλά βρισκόμαστε επίσης σε μια κατάσταση όπου ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και η ιδέα ότι αυτή η οικονομική πίεση θα προκαλέσει πτώση του πληθωρισμού δεν υπάρχει ακόμη στα οικονομικά δεδομένα», δήλωσε ο διάσημος Νουριέλ Ρουμπινί (Nouriel Roubini). Ο γνωστός σχολιαστής της οικονομικής κρίσης του 2008 και πρόεδρος της Roubini Macro Associates, δήλωσε στο Bloomberg ότι «έτσι υπάρχει ένα δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες».
Νωρίτερα την Πέμπτη, το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι (Lorenzo Bini Smaghi) – ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος της Societe Generale – συμβούλεψε τους διαδόχους του είτε να αναβάλουν την αύξηση κατά 0,5%είτε να την μειώσουν στο μισό (0,25%). Ο πρώην συνάδελφός του Βίτορ Κονστάτσιο (Vitor Constancio) συμφώνησε, γράφωντας στο Twitter ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης το πολύ.
Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον Bini Smaghi, θα ήταν να επαναλάβει το λάθος που έκανε η ΕΚΤ όταν ήταν στην εξουσία το 2011, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για να χρειαστεί να ανατρέψει την κίνηση σε εύθετο χρόνο. Αυτό απηχούσε μια άλλη τέτοια κατάσταση πριν από τρία χρόνια.
«Η αύξηση των επιτοκίων – είτε τα επιτόκια της ΕΚΤ αυξηθούν αυτήν την εβδομάδα είτε τα επιτόκια της Fed αυξηθούν την επόμενη εβδομάδα – μπορεί να είναι η μεγαλύτερη γκάφα από τότε που η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια τον Ιούνιο του 2008», δήλωσε στο Bloomberg ο Μπόμπ Μισέλ (Bob Michele), επικεφαλής επενδύσεων στην JPM Asset Management.
Μια εναλλακτική άποψη είναι ότι οι εντάσεις γύρω από μεμονωμένες τραπεζικές μετοχές δεν αντικατοπτρίζουν κάποιο πρόβλημα στο σύστημα της ευρωζώνης και ότι οι αξιωματούχοι δεν πρέπει να αντιδρούν υπερβολικά. Αυτό πιστεύει ένας άλλος πρώην υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ.
«Η Credit Suisse είναι ένα μόνο ζήτημα, είναι το ζήτημα ενός τραπεζικού προβλήματος, το οποίο επίσης δεν είναι τράπεζα του ευρώ», δήλωσε η Αυστριακή οικονομολόγος και πρώην μέλος της ΕΚΤ Ζερτρούντ Τούμπελ-Γκούγκερελ (Gertrude Tumpel-Gugerell) σε συνέντευξή της. «Υπάρχει αβεβαιότητα επειδή υπάρχει το πρόβλημα SVB στις ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό ένα ρυθμιστικό ζήτημα. Νομίζω ότι πρέπει να διακρίνει κανείς την καταπολέμηση του πληθωρισμού από τα ρυθμιστικά ζητήματα».
Η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί 15:15 (ώρα Ελλάδας) το απόγευμα της Πέμπτης και λίγο αργότερα θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Κρ. Λαγκάρντ.
Πηγή: Bloomberg