Οι Ουκρανοί βλέπουν με σκεπτικισμό τις διάφορες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος έκανε επίσημη επίσκεψη χθες Δευτέρα στο Ιράκ, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για διάφορες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, τονίζοντας πως «η Ρωσία θέλει πόλεμο».

«Σήμερα η Ρωσία θέλει πόλεμο. Θα χρειαστεί χρόνος για τις ειρηνευτικές προσπάθειες», είπε ο κ. Κουλέμπα, έναν χρόνο και πλέον αφότου τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα του.

«Δεν μπορείς να λες πως είσαι υπέρ της ειρήνης όταν προσπαθείς να κατακτήσεις περισσότερα εδάφη, όταν διαπράττεις περισσότερες ωμότητες, όταν καταστρέφεις χωριά και πόλεις», πέταξε ο κ. Κουλέμπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη μαζί με τον ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Χουσέιν.

Οι προτάσεις μεσολάβησης μεταξύ των δυο εμπόλεμων κρατών πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Προχθές Κυριακή, ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε πως συζήτησε με τους ηγέτες της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το ενδεχόμενο να αναλάβουν από κοινού ειρηνευτική πρωτοβουλία και επέκρινε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που όπως τόνισε «παρατείνουν» και «ενθαρρύνουν» τον πόλεμο, ενώ πρέπει να αρχίσουν να «μιλούν για ειρήνη».

Ενώ το Σάββατο, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τα βήματα που πρέπει να γίνουν «προκειμένου να οργανωθεί σύνοδος για την ειρήνη».

«Η Ρωσία πρέπει να δεχτεί κάτι πολύ απλό: να σταματήσει τον πόλεμο και να αποσυρθεί από το ουκρανικό έδαφος. Αυτό θα δημιουργήσει χώρο για την διπλωματία» σημείωσε ο κ. Κουλέμπα χθες, θυμίζοντας ότι «η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» παραμένει «ακρογωνιαίος λίθος» κάθε ειρηνευτικής προσπάθειας.

Το Ιράκ έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει, όπως στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία από το 2021.

Οι δυο μεγάλοι αντίπαλοι στην περιφέρεια εντέλει ανακοίνωσαν τον Μάρτιο πως υπέγραψαν συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων υπό την αιγίδα της Κίνας.

Ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν είπε χθες πως το Ιράκ είναι έτοιμο να «βοηθήσει» τη Ρωσία και την Ουκρανία να «φθάσουν καταρχήν σε κατάπαυση του πυρός, κατόπιν να αρχίσουν συζητήσεις».

«Όταν τα δυο μέρη έχουν την πεποίθηση πως είναι απαραίτητο να αρχίσουν διάλογο, η Βαγδάτη μπορεί να τούς προσφέρει τις υπηρεσίες της», ανέφερε.

Η χθεσινή ήταν η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας σε 11 χρόνια και το πρώτο ταξίδι του κ. Κουλέμπα στη Βαγδάτη από τη ρωσική εισβολή.

Ακολούθησε αυτήν που έκανε τον Φεβρουάριο ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Με την υποστήριξη των δυτικών εταίρων της, η Ουκρανία αναζητεί διπλωματικούς υποστηρικτές σε χώρες με αναδυόμενες οικονομίες, ειδικά στη Μέση Ανατολή και στην Ασία. Τον Οκτώβριο, ο κ. Κουλέμπα έκανε την πρώτη περιοδεία υπουργού Εξωτερικών σε κράτη της Αφρικής στην ιστορία της χώρας του, αναγκάστηκε όμως να τη συντομεύσει, εξαιτίας του πολέμου.