Μεγαλύτερη του στόχου ήταν η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των τραπεζών στο 1ο εξάμηνο του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2017, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) αγγίζουν τα 101,8 δισ. ευρώ ή 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό – στόχο που ήταν 103,4 δισ. ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα αφορούν τα κόκκινα δάνεια (δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) καθώς και εκείνα που κρίνονται αβέβαιης είσπραξης. Με στοιχεία του Ιουνίου 2017, το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε κατά 2% και 3,2% συγκριτικά με το τέλος του Μαρτίου 2017 και του Δεκεμβρίου 2016 αντίστοιχα, αγγίζοντας τα 102,9 δισ. ευρώ ή το 44,9% των συνολικών ανοιγμάτων. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2016, όπου τα ΜΕΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείται μείωση κατά 5,2% ή 5,7 δισ. ευρώ. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα εκτός ισολογισμού στοιχεία τα οποία όμως δεν λαμβάνονται υπόψιν στους στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής από τους δανειστές.
Οσον αφορά στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια οι τράπεζες έχασαν για δεύτερη συνεχή περιόδο το στόχο που είχε τεθεί. Συγεκριμένα στο τέλος Ιουνίου τα ΜΕΔ μειώθηκαν στα 72,8 δισ. ευρώ έναντι 72,4 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος που είχε τεθεί. Ετσι,ο δείκτης ΜΕΑ βρίσκεται στο 50,6%, υψηλότερα από την πρόβλεψη του 50% για το εν λόγω τρίμηνο, ενώ ο δείκτης ΜΕΔ στο 36,1% συγκριτικά με την πρόβλεψη του 35%. Παρά την επίτευξη του στόχου για τη μείωση των ΜΕΑ, ο μειωμένος όγκος συνολικών δανείων συνέβαλε στα υψηλότερα των προβλεπομένων επίπεδα για το δείκτη ΜΕΑ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τέλος του έτους οι Τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα ΜΕΑ στα 98,2 δισ. ευρώ (από 101,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου) ήτοι κατά 3,6 δισ. ευρώ επιπλεόν, ενώ τα ΜΕΔ θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω κατά 6,9 δισ. ευρώ στα 65,9 δισ. ευρώ. Εντός του 2018 η μείωση των ΜΕΔ θα πρέεπι να φθάσει τα 15 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 83,3 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης ΜΕΑ παραμένει υψηλός στα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Στο τέλος του Ιουνίου του 2017, ο δείκτης ΜΕΑ άγγιζε το 42,7% για το στεγαστικό, το 53,6% για το καταναλωτικό και το 44,4% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση ΜΕΑ παρατηρείται στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 67,8%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ – δείκτης ΜΕΑ: 59,8%). Σταθερά καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 25%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης ΜΕΑ: 36,8%).
Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύει σήμερα την Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (MEA), με ημερομηνία αναφοράς 30 Ιουνίου 2017. Η έκθεση παρέχει σε τριμηνιαία βάση μια συνολική εικόνα για την εξέλιξη των επιχειρησιακών στόχων και επιλεγμένων δεικτών απόδοσης που έχουν τεθεί από τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τα ΜΕΑ. Με βάση το πλαίσιο εποπτικής πληροφόρησης, όπως έχει ορισθεί με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΕΕ 102/30.08.2016), οι εποπτικές αρχές είναι σε θέση να έχουν αναλυτική εικόνα για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων και για την υλοποίηση των επιχειρησιακών στόχων και των επιλεγμένων δεικτών απόδοσης σε τριμηνιαία βάση.
Στην έκθεση παρέχεται εκτενής ανάλυση των στόχων που έχουν τεθεί έως και το τέλος του 2019, ενώ πραγματοποιείται και σύγκριση των επιδόσεων της τρέχουσας περιόδου με τους αντίστοιχους στόχους. Στο παράρτημα της έκθεσης γίνεται επίσης σύντομη αναφορά στο τεχνικό υπόβαθρο σχετικά με τους στόχους.
Σχετικός σύνδεσμος: Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (Σεπτέμβριος 2017).