Κινέζοι επιστήμονες άρχισαν να ανοίγουν μια τρύπα 10.000 μέτρων στον φλοιό της Γης, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξερευνά νέα σύνορα πάνω και κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, 23:48
Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η βαθύτερη γεώτρηση που θα γίνει ποτέ στην Κίνα ξεκίνησε στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Xinjiang την Τρίτη. Νωρίτερα εκείνο το πρωί, η Κίνα έστειλε τον πρώτο της πολίτη-αστροναύτη στο διάστημα από την έρημο Γκόμπι.
Ο στενός άξονας στο έδαφος θα διεισδύσει σε περισσότερα από 10 στρώματα εδάφους ή στρώματα βράχου, σύμφωνα με την έκθεση, και θα φτάσει στο κρητιδικό σύστημα στον φλοιό της Γης, ο οποίος διαθέτει βράχο που χρονολογείται πριν από περίπου 145 εκατομμύρια χρόνια.
«Η δυσκολία κατασκευής του έργου γεώτρησης μπορεί να συγκριθεί με ένα μεγάλο φορτηγό που οδηγεί σε δύο λεπτά χαλύβδινα καλώδια», είπε στο Xinhua ο Sun Jinsheng, επιστήμονας στην Κινεζική Ακαδημία Μηχανικής.
Το έργο θα παρέχει δεδομένα για την εσωτερική δομή της Γης, ενώ θα δοκιμάζει επίσης τεχνολογίες βαθιάς υπόγειας γεώτρησης, σύμφωνα με την China National Petroleum Corp., η οποία ηγείται του έργου.
Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει 457 ημέρες.
Ο Πρόεδρος Xi Jinping ζήτησε μεγαλύτερη πρόοδο στην εξερεύνηση βαθιάς Γης σε μια ομιλία που απευθυνόταν σε ορισμένους από τους κορυφαίους επιστήμονες του έθνους το 2021. Μια τέτοια εργασία μπορεί να εντοπίσει ορυκτές και ενεργειακές πηγές και να βοηθήσει στην αξιολόγηση των κινδύνων περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως σεισμοί και εκρήξεις ηφαιστείων.
Η βαθύτερη τεχνητή τρύπα στη Γη εξακολουθεί να είναι η ρωσική γεώτρηση Kola Superdeep (φωτογραφία κάτω), η οποία έφτασε σε βάθος 12.262 μέτρων το 1989, μετά από 20 χρόνια γεώτρησης.