Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει δυνατότητα για κυβέρνηση συνεργασίας – Δέσμευσή μου το νέο ΕΣΥ

«Είμαι μια χαρά. Ολίγον κουρασμένος μετά από απανωτές προεκλογικές ομιλίες. Ούτε ο covid άντεξε τους ρυθμούς μου. Είναι μια λοίμωξη. Είναι ακόμα εδώ, δεν έχει εξαφανιστεί. Σήμερα έχουμε τα φάρμακα. Πιστεύω ότι όπως και για την γρίπη θα εμβολιαζόμαστε μια φορά το χρόνο», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» στο MEGA ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είπε επίσης ότι η κάλπη είναι άδεια και πρέπει οι πολίτες να ξαναψηφίσουν και ότι αισθάνεται ικανοποιημένος με το υψηλό ποσοστό που πήρε η ΝΔ, ποσοστό που ανέφερε ότι αυξάνει την ευθύνη του για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

«Σίγουρα δεν είναι λευκή εντολή να θεωρήσουμε ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί», συνέχισε ενώ για το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών ανέφερε: «Στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Αν ο εκλογικός νόμος ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές θα είχαμε ήδη κυβέρνηση. Πρέπει να ξαναψηφίσουμε και χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα μια σταθερή κυβέρνηση. Δεν υπάρχει δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Είναι το λογικό συμπέρασμα όταν το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν θα συγκυβερνήσει».

Σχετικά με το ΕΣΥ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είχε πει πως είναι προτεραιότητα πολύ πριν συμβούν τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά. Επ’ αυτού αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του προγράμματος της ΝΔ για την υγεία και την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Οίκοθεν» για το οποίο ενημερώθηκε το πρωί στο νοσοκομείο «’Αγιο Σάββας».

«Είναι ένα μικρό παράδειγμα των πολλών καλών που γίνονται. Για ένα πράγμα θέλω να διαβεβαιώσω. Θα ασχοληθώ προσωπικά με το project νέο ΕΣΥ», σημείωσε τονίζοντας πως η πρόκληση είναι μεγάλη.

Για το ντιμπέιτ ανέφερε ότι ήταν ένα καλό πρώτο βήμα, παρά τους περιορισμούς της διαδικασίας. «Θεωρώ ότι βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Θα ξαναγίνει. Θα προσθέσουμε και ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων. Πρέπει να μπορούν και να θέλουν να μας στριμώχνουν και πιστεύω ότι το έκαναν. Θα μιλήσουμε για το σχέδιό μας για την επόμενη ημέρα και να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι προδικασμένο το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι πολίτες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλλά πρέπει να επαναβεβαιωθεί. Αντίπαλός μας είναι η ξαπλώστρα, η παραλία, ο εφησυχασμός. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά γιατί ψηφίζουν και μας ζητούν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο να γίνει ντιμπέιτ με την αντιπολίτευση ανέφερε ότι γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. «Εμένα και τον κ. Τσίπρα μας γνωρίζουν. Σε ένα βαθμό έχουν κουραστεί κάπου οι πολίτες με τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν νομίζω να μάθουν κάτι καινούργιο βλέποντας ένα ντιμπέιτ των δύο», πρόσθεσε.

Για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών σε ψυχαγωγικές εκπομπές είπε ότι εκείνος το είχε κάνει από τις εκλογές του 2019. «Πιστεύω ότι η εντός εισαγωγικών ψυχαγωγικές εκπομπές είναι βαθιά πολιτικές εκπομπές», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι αναδεικνύονται θέματα βαθιά πολιτικά που δύσκολα αναδεικνύονται στις πιο κλασικές πολιτικές εκπομπές.

«Πιστεύω ότι ενδιαφέρει τους πολίτες να καταλάβουν και πως είμαστε έξω από την πολιτική. Να βγούμε πιο χαλαροί», πρόσθεσε.

Για το Τικ Τοκ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν είναι η νέα μου εικόνα. Το Τικ Τοκ έδειξε ποιος είμαι πραγματικά, έτσι είμαι. Στην τηλεόραση με βλέπετε με γραβάτα. Το Τικ Τοκ αφορά πρωτίστως τη νεολαία αλλά δεν είναι μόνο θέμα εικόνας. Οι νέοι δεν μας ψήφισαν μόνο λόγω Τικ Τοκ αλλά γιατί μιλήσαμε για τα θέματα που τους αφορούν. Το χαίρομαι πολύ το Τικ Τοκ και μου δίνει τη δυνατότητα να αυτοσαρκάζομαι, να κάνω λίγες πλάκες, να παίρνω με αυτόν τον τρόπο ένα κομμάτι της έντασης της δουλειάς».

Ερωτηθείς για το πώς ήταν στο σχολείο είπε πως ήταν πολύ καλός μαθητής αλλά δεν ήταν ο τυπικός σπασίκλας. «Στο σχολείο κάναμε όσα νομίζω ότι κάνουν τα παιδιά. Και χαίρομαι που έχω κρατήσει καλές φιλίες από το σχολείο».

«Αν ξεφύλλιζες το λεύκωμά μας το 1986, θα βρεις πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν μια κανονική σχολική ζωή πέρα από τα μαθήματα», ανέφερε.

Για το γεγονός ότι ως έφηβος είχε μπαμπά πρωθυπουργό ανέφερε ότι «έχεις μια αίσθηση της ευθύνης και πάντα προσπαθούσα να ισορροπήσω».

Και συμπλήρωσε: «Ήμουν στη Μύκονο την εποχή που ο πατέρας μου ήταν πρωθυπουργός. Ένα βράδυ μπορεί να είχαμε καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ. Μια κυρία που είπε ‘υπογράφετε να μη γίνει καινούργιο λιμάνι’, και εγώ υπέγραψα και μετά με ρώτησε «υπέγραψες να μη γίνει καινούργιο λιμάνι;». «Τι να πω εγώ..»… Το ζω αυτό και με τα παιδιά μου. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι δεν πρέπει ποτέ να πατήσουν στο προνόμιο και να είναι δυο φορές πιο ταπεινοί ακριβώς γιατί είναι τα παιδιά του πρωθυπουργού. Έχει τελειώσει πια το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ». Δεν θα το επέτρεπα ποτέ στα παιδιά μου και χαίρομαι που απολύτως το έχουν ενστερνιστεί».

Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση πως είναι ως μπαμπάς είπε πως με την σύζυγό του έχουν εξαιρετική σχέση με τα παιδιά τους. «Είναι πολύ ανοιχτά μαζί μου. Έχω εξαιρετική σχέση. Αν με ρωτάς γιατί είμαι περήφανος στη ζωή μου, δεν είναι για τη ζωή μου, είναι για τα παιδιά μου. Μου αρέσει που έχω ανοιχτή σχέση με τα παιδιά μου, να μου ασκούν κριτική. Και έρχονται και μου λένε αυτό δεν γίνεται, πρέπει να το φτιάξεις αυτό. Προσπαθώ να εξηγήσω και να πως μερικές φορές δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε όλα τα προβλήματα», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην κριτική, να είναι καλόπιστη και τεκμηριωμένη και γι’ αυτό δεν απαντά στα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Την καλοπροαίρετη κριτική προφανώς και τη δέχομαι. Και τα παιδιά μου και η σύζυγός μου μπορεί να είναι πολύ αυστηροί ειδικά στα θέματα της συμπεριφοράς. Αυτή η δουλειά είναι δύσκολη, έχει πολύ ισχύ, έχει το κομμάτι της δόξας και της προβολής αλλά όταν κλείνουν τα φώτα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολη, διαχειριζόμαστε κρίσεις, πρέπει να βγαίνω μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τη σύζυγό του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Περάσαμε μεγάλες δυσκολίες. Για χρόνια δεν ήμαστε μαζί. Τις ξεπεράσαμε με το να μη χρεώσουμε αποκλειστικά ο ένας στον άλλο την ευθύνη. Πρέπει να είσαι ταυτόχρονα απόλυτα ταγμένος στα παιδιά. Εμείς δώσαμε χρόνο στο χρόνο, δεν είπαμε ποτέ κακές κουβέντες ο ένας για τον άλλο και όταν ξαναβρεθήκαμε, μπορέσαμε και επανατοποθετήσαμε τη σχέση μας σε διαφορετική βάση και είμαστε καλύτερα από ποτέ. Μερικές φορές πριν πάρει κανείς οριστικές αποφάσεις πρέπει να δίνει λίγο παραπάνω χρόνο, τα πράγματα δεν είναι πάντα καλύτερα αναζητώντας άλλη εναλλακτική. Δουλέψαμε και με ειδικούς. Να απενεχοποιήσουμε και την ψυχολογική υποστήριξη».

Σε ερώτηση αν κάνει πράγματα που μπορεί να μην φαντάζεται ο κόσμος απάντησε πως «είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να έχει μια κανονική ζωή έξω από τη δουλειά του. Στον ελεύθερο χρόνο μου είμαι αρκετά προβλέψιμος. Μου αρέσει να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου, μου αρέσει να αθλούμαι, που και που πηγαίνω ακόμα για ποδηλασία. Πριν από μία εβδομάδα με παίρνει έξαλλη η Μαρέβα και μου είπε για τον πρωθυπουργό του Βελγίου που έκανε ποδηλασία και έπεσε. Δεν λέω ότι κάνω παρακινδυνευμένα πράγματα αλλά δεν θα μπω σε προστατευμένη γυάλα».

Ερωτηθείς αν έχει στείλει ποτέ μήνυμα σε λάθος παραλήπτη απάντησε θετικά. «Το θέμα είναι να το καταλάβεις. Στο what up υπάρχει η δυνατότητα να το σβήσεις», ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε αν έχει παρατσούκλι αναφέρθηκε στην αναφορά «Κούλης» και ανέφερε: «Χρησιμοποιήθηκε σε ένα βαθμό υποτιμητικά. Υπήρξε στοχοποίηση. Όλα αυτά είναι στην πολιτική. Ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του στην τοξικότητα. Η κοινωνία δεν θέλει τοξικότητα και θέλει να βλέπει τα πράγματα πιο αισιόδοξα. Μόνο βουβή δεν ήταν η κάλπη, έστειλε μήνυμα κανονικότητας και αποδραματοποίησης. Δεν θέλει ο κόσμος άλλο καυγάδες και τσακωμούς στην τηλεόραση».

«Δεν ξεκίνησα ποτέ με το όνειρο να γίνω πολιτικός και σίγουρα όχι με την προσδοκία να γίνω πρωθυπουργός. Με την εμπειρία του πατέρα μου, είχα πικραθεί και είχα πει ως απόφαση ζωής ότι η πολιτική δεν είναι για μένα και γι’ αυτό δούλεψα δέκα χρόνια πριν επαναξιολογήσω. Έχω εργαστεί και έμαθα πως δουλεύει η οικονομία και κάτι πιο σημαντικό, να έχω προϊστάμενο και να είμαι συνεπής. Στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική τους λέω καλά κάνετε αλλά να έχετε δουλέψει πριν», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

«Όταν μπαίνεις στην πολιτική με το όνομα «Μητσοτάκης» έχει πλεονέκτημα αλλά αποκτάς και εχθρούς. Η πρώτη εκλογή του 2004 ήταν σχετικά εύκολη για εμένα αλλά μετά τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα. Κάποια στιγμή υπήρχε και λογική αντίδραση της κοινωνίας σε αυτό που λέμε πολιτικές οικογένειες. Νομίζω ότι μετά από 20 χρόνια στην πολιτική και 4 χρόνια στην πρωθυπουργία έχω πετύχει ο κόσμος να με βλέπει ως Κυριάκο και το γεγονός ότι προέρχομαι από πολιτική οικογένεια να μην είναι ουσιαστικό κριτήριο», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν έπρεπε να δώσει υπουργεία στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς με βάση το χαρακτήρα τους τι θα έκανε, είπε ότι θα απαντήσει στο Τικ Τοκ. «Ζητώ δικαίωμα να το σκεφτώ και να επανέλθω», σημείωσε.

Απόλυτη δέσμευσή μου και κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησής μου το νέο ΕΣΥ

«Ποτέ δεν κρύψαμε τις μεγάλες δυσκολίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την απόλυτη δέσμευσή μου, το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης, εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες» τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «’Αγιος Σάββας».

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και συζήτησε με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» υπό τον υπεύθυνο ιατρό, Μιχάλη Νικολάου, για τη χορήγηση θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς στο σπίτι και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του νέου προγράμματος.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη το πρότυπο πρόγραμμα χορήγησης θεραπειών «ΟΙΚΟΘΕΝ» παρέχει φαρμακευτική υποστήριξη σε καρκινοπαθείς, χωρίς αυτοί να χρειάζεται να βγουν από το σπίτι, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στο πρόγραμμα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για την πολύ σπουδαία δουλειά την οποία κάνετε» όπως είπε και χαρακτήρισε τον “‘Αγιο Σάββας” «ένα κορυφαίο δημόσιο νοσοκομείο ταγμένο στη μάχη της αντιμετώπισης των ογκολογικών περιστατικών».

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» ξεκινάει με πολύ σημαντικές και υψηλές προσδοκίες. Με απλά λόγια να το εξηγήσουμε, η δυνατότητα παροχής φροντίδας, νοσοκομειακής φροντίδας, στο σπίτι. Αντί να έρχεται ο ασθενής στο νοσοκομείο, πηγαίνει ο γιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό στο σπίτι για να χορηγήσει μια αντικαρκινική θεραπεία. Ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να εξυπηρετεί 80 περιστατικά ημερησίως» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:

«Είναι ακόμα μια σημαντική τομή, η οποία γίνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και η οποία μας δείχνει τον δρόμο για τη δημόσια υγεία του μέλλοντος την οποία και θέλουμε. Θέλω, όμως, με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στον ‘Αγιο Σάββα, να καταδείξω ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τις δυσκολίες, παρά τις αδυναμίες, λειτουργεί. Πολλές φορές λειτουργεί σε επίπεδα τα οποία είναι αξιοζήλευτα και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παροχή περίθαλψης που κάποιος μπορεί να έχει εδώ, στον ‘Αγιο Σάββα, δεν νομίζω ότι έχει να ζηλέψει σε τίποτα από μεγάλα αντικαρκινικά κέντρα του εξωτερικού και ακριβώς αυτοί οι φάροι αριστείας μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι για εμάς ο πιλότος έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε αντίστοιχη ποιότητα παροχής υπηρεσιών σε όλο το ΕΣΥ ανεξαρτήτως το που θα βρίσκεται κάποιος ασθενής».

Και ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του όχι μόνο στη διοίκηση, αλλά κυρίως το προσωπικό του νοσοκομείου, γιατρούς νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό, τεχνολογικό προσωπικό και για το γεγονός ότι στη διάρκεια της πανδημίας το νοσοκομείο εξακολουθούσε και λειτουργούσε και κατάφερε και εξυπηρέτησε όλες τις εκκρεμότητες που είχε, «γιατί φυσικά η αντιμετώπιση ενός καρκίνου δεν μπορεί να περιμένει» όπως είπε.

Και ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε: «Οπότε κάνουμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση που θέλουμε και με το καλό εδώ θα είμαστε για να μπορούμε να συνεχίσουμε πάντα να καινοτομούμε προς όφελος των ασθενών πρωτίστως, διότι μέσα από τα δικά τους μάτια πάντα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την εμπειρία της επικοινωνίας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας».