Φωτιές: Σε Κέρκυρα, Αίγιο, Κάρυστο και Υλίκη τα ενεργά μέτωπα – Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Ρόδο

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για τις πυρκαγιές στην Κέρκυρα η φωτιά κινείται νοτιοανατολικά σε μεγάλο μέτωπο. Δόθηκε νέα εκκένωση 112 από Βιγλατούρι και Νησάκι καθώς και στις περιοχές Ρου, Κατάβολο , Κέντρωμα , Τρίτσι , Κοκκοκύλας , Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα. Έχουν καταπλεύσει ημερόπλοια για την απομάκρυνση των κατοίκων δια θαλάσσης.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, που αποτελούνται από περίπου 100 πυροσβέστες με 35 οχήματα, δίνουν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες, στην περιοχή, Δερβενάκια, της Αιγιάλειας. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «υπάρχει σε εξέλιξη ένα μεγάλο μέτωπο, για αυτό και εκκενώσαμε την κοινότητα, Τράπεζα, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί κοντά στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών – Κορίνθου, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν την φωτιά και να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές».

Στην Ρόδο γενικά υπάρχει ύφεση. Στη δυτική πλευρά από Κιοτάρι – Ασκληπιείο – Λάερμα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Στην βόρεια και ανατολική πλευρά από Απόλλωνα προς Μαλώνα παραμένουν εστίες, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Στη νότια παραθαλάσσια ζώνη δεν υπάρχουν εστίες. Στην Υλίκη η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση, πουρνάρι και πεύκα σε μη προσβάσιμο έδαφος και κινείται νότια με μέτωπο 300μ. περίπου σε χορτολιβαδική έκταση. Οι δυνάμεις περιμένουν εκεί για να τη σταματήσουν. Στο Αίγιο η φωτιά εξακολουθεί να καεί νότια της εθνικής οδού στον ορεινό όγκο με πορεία νοτιοανατολική, σύμφωνα με τη ροή του αέρα. Οι δυνάμεις επιχειρούν να την σταματήσουν νότια του χωριού Τράπεζα. Στην Κάρυστο υπάρχουν διάσπαρτα μέτωπα στα οποία επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με χωματουργικά μηχανήματα και πυροσβεστικά.

Τέλος, κορυφώνεται η αγωνία στην Κάρυστο της Εύβοιας καθώς η πύρινη κόλαση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι εναέριες δυνάμεις που επιχείρησαν έως τη δύση του ήλιου και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης μπόρεσαν να μετριάσουν το ένα από τα τρία μέτωπα ωστόσο όμως τα άλλα δύο κινούνται εξίσου απειλητικά βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, τη χαμηλή βλάστηση ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική καθώς έχει γεμίσει με πυκνούς καπνούς ολόκληρη η περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή πριν μισή ώρα περίπου ένα από τα πύρινα μέτωπα πλησίασε το χωριό Πλατανιστός και οι αστυνομικοί πρόλαβαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία.

Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο. Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.