Η Ουκρανία επιτέθηκε με drone σε ρωσικό πετρελαιοφόρο, στα στενά του Κερτς

Η Ουκρανία επιτέθηκε σε πετρελαιοφόρο που είπε ότι προμήθευε τις ρωσικές δυνάμεις και προειδοποίησε ότι τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των κόμβων εμπορευμάτων, ενδέχεται να κινδυνεύουν στην τελευταία κλιμάκωση στην περιοχή γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Το κύτος του δεξαμενόπλοιου τρυπήθηκε μετά από επίθεση από θαλάσσιο μη επανδρωμένο σκάφος (drone) στα στενά του Κερτς, ανέφερε στο Telegram η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ποταμών και Θαλάσσιων Μεταφορών της Ρωσίας. Δεν υπήρξαν θύματα και το σκάφος εξακολουθεί να επιπλέει, ανέφερε το πρακτορείο. Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ήταν υπεύθυνη για την επίθεση με drone, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.

Η επίθεση – η πρώτη περίπτωση πλοίου που μεταφέρει εμπορεύματα στη Μαύρη Θάλασσα στοχοποιήθηκε από τις δυνάμεις του Κιέβου – υπογραμμίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο για τη ροή πρώτων υλών μέσω της βασικής ναυτιλιακής διαδρομής. Η Μόσχα επιδιώκει να ακρωτηριάσει περαιτέρω την ικανότητα της Ουκρανίας να εξάγει σιτηρά, ενώ το Κίεβο έχει απειλήσει με ανάλογες ενέργειες κατά της Ρωσίας.

https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/io5Q7hBHxuZE/v0/-1x-1.png

Το ρωσικό πετρελαιοφόρο Sig υπέστη ζημιές μετά από επίθεση στα στενά του Κερτς. Πηγή: Bloomberg

Η κρατική υπηρεσία θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών της Ουκρανίας εξέδωσε επίσης προειδοποίηση το Σάββατο ότι έξι ρωσικά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των κόμβων εμπορευμάτων Novorossiysk, Tuapse και Taman, αποτελούν μέρος της «περιοχής κινδύνου πολέμου» μέχρι νεωτέρας.

Το Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα έκλεισε για αρκετές ώρες την Παρασκευή μετά από επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού, την πρώτη φορά που οι επιχειρήσεις στο βασικό σημείο αποστολής πετρελαίου και σιτηρών διαταράσσονται από τον πόλεμο. Τον περασμένο μήνα οι εκρήξεις κατέστρεψαν τη γέφυρα των στενών του Κερτς που συνδέει την προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία με την περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσίας.

Λογικό Βήμα

Οποιεσδήποτε εκρήξεις ή ζημιές σε ρωσικά πλοία ή στη γέφυρα «είναι ένα απολύτως λογικό και αποτελεσματικό βήμα σε σχέση με τον εχθρό». Ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας Βασίλ Μαλιούκ δήλωσε το Σάββατο. Δεν είπε αν το πετρελαιοφόρο είχε χτυπηθεί από την Ουκρανία.

Το ρωσικό πετρελαϊκό πλοίο, που ονομάζεται «Sig», βοηθούνταν από δύο ρυμουλκά αφού υπέστη ζημιά ο χώρος του κινητήρα του, ανέφερε η Υπηρεσία Ποταμών και Θαλάσσιων Μεταφορών.

Στο Sig είχαν επιβληθεί κυρώσεις νωρίτερα από τις ΗΠΑ για συμμετοχή σε ένα «σχήμα αποφυγής κυρώσεων» για να επιτρέψει την «παράδοση καυσίμων αεροσκαφών στις ρωσικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στη Συρία», σύμφωνα με δήλωση του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Τα πλοία πλέουν από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του στενού Κερτς προς την Αζοφική Θάλασσα και μετά προς λιμάνια της Ρωσίας και τμήματα της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία. Το αγκυροβόλιο του Καβκάζ στο στενό του Κερτς είναι το κλειδί για τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών, ενώ η Ρωσία μεταφέρει εμπορεύματα από πετρέλαιο μέχρι λιπάσματα και άνθρακα μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία είχε ήδη περιορίσει τις πλεύσεις μέσω των στενών.

Το πρακτορείο Tass ανέφερε νωρίτερα ότι ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία μέσω των στενών του Κερτς.