Στους 110 οι νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι από τις φωτιές στη Χαβάη (φωτογραφίες)

Ο απολογισμός των θυμάτων των πυρκαγιών που σχεδόν έσβησαν από τον χάρτη πόλη στο νησί Μάουι έφθασε πλέον τους 110 νεκρούς, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι αρχές του αμερικανικού αρχιπελάγους της Χαβάης, που συνεχίζουν τις κοπιώδεις και δύσκολες έρευνες στα αποκαΐδια εν αναμονή της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την προσεχή Δευτέρα.

Οι προβλέψεις για τον τελικό αριθμό των νεκρών είναι τραγικές καθώς οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023, 11:38

«Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 110 ανθρώπων», εξήγησε ο κυβερνήτης της Χαβάης, ο Τζος Γκριν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοινώνοντας τον εντοπισμό άλλων τεσσάρων πτωμάτων.

Ο απολογισμός αυτός θεωρείται βέβαιο πως θα γίνει πολύ πιο βαρύς. Καθώς, μια εβδομάδα μετά την τραγωδία, τα συνεργεία έρευνας και οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που ψάχνουν στα αποκαΐδια της Λαχάινα, ιστορικής πόλης του Μάουι, δεν έχουν καλύψει παρά το 38% της ζώνης επιχειρήσεων μέχρι στιγμής, όπως αναγνωρίζουν οι αρχές.

«Πρόκειται για πολύ δύσκολη επιχείρηση», τόνισε η Ντιάν Κρίσγουελ, η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (FEMA).

Προχθές Δευτέρα ο κ. Γκριν δήλωνε πως ο απολογισμός αυτών των πυρκαγιών, των πιο πολύνεκρων εδώ και πάνω από έναν αιώνα στις ΗΠΑ, ενδέχεται να «διπλασιαστεί» τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν ακόμη κάπου 1.300 αγνοούμενοι.

Η Λαχάινα, στα δυτικά παράλια του Μάουι, καταστράφηκε σχεδόν όλη από τις φλόγες. Χιλιάδες κτίρια καταστράφηκαν, πολλά μετατράπηκαν σε γκρίζους σωρούς στάχτης.

Στη άλλοτε πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης των 12.000 κατοίκων, η φωτιά είχε τέτοια θερμοκρασία που έλιωνε μέταλλα.

Οι αρχές παροτρύνουν τις τελευταίες ημέρες τους συγγενείς αγνοουμένων να κάνουν εξετάσεις DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταυτοποίηση των θυμάτων, καθώς πολλά από τα πτώματα που εντοπίζονται είναι αδύνατο να αναγνωριστούν.

https://media.cnn.com/api/v1/images/stellar/prod/230810135716-hawaii-maui-wildfires-smoke-0809.jpg?c=16x9&q=h_720,w_1280,c_fill/f_webp
Εικόνα από την καταστροφή μετά τις φωτιές στη Λαχάϊνα, στο Μάουι της Χαβάης. Κάντε click στην εικόνα ώστε να ανοίξει σε μεγάλη ανάλυση και σε νέο παράθυρο.

Γενετικό υλικό

Η φωτιά είχε τέτοια θερμοκρασία που έλιωνε μέταλλα. Πολλές κατοικίες μετατράπηκαν σε σωρούς από γκρίζα στάχτη και συχνά τα θύματα που εντοπίζονται είναι πέραν πάσης αναγνωρίσεως.

Ελάχιστα πτώματα έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα. Οι αρχές έχουν απευθύνει εκκλήσεις στους συγγενείς αγνοουμένων να υποβληθούν σε τεστ DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της αναγνώρισης.

Με δεδομένο ότι στην πόλη βρίσκονταν πολλοί τουρίστες όταν έγινε η καταστροφή, η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Οι αρχές πρέπει να δημιουργήσουν «σύστημα κάποιου είδους» που θα επιτρέπει συγγενείς των παραθεριστών που αγνοούνται να πηγαίνουν στο «τοπικό αστυνομικό τμήμα» παντού στις ΗΠΑ για να δώσουν γενετικό υλικό, εκτίμησε ο Άνταμ Γουάιντραουμπ, στέλεχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης κρίσεων της Χαβάης.

Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Ο αριθμός μειώνεται, στο μέτρο που οι επικοινωνίες σταδιακά αποκαθίστανται στο Μάουι και κάτοικοι καταφέρνουν να μιλήσουν με τους δικούς τους. Όμως άλλοι θα προστεθούν στα θύματα της τραγωδίας.

Ο Τζο Μπάιντεν «δεσμεύεται»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται τη Δευτέρα στο αρχιπέλαγος μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Λευκός Οίκος. Το ζεύγος θα συναντηθεί «με μέλη σωστικών συνεργείων, επιζήσαντες και αξιωματούχους» την 21η Αυγούστου, είπε η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιερ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Παραμένω δεσμευμένος να προσφέρω όλα όσα χρειάζονται οι κάτοικοι της Χαβάης για να συνέλθουν από αυτή την καταστροφή», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο κ. Μπάιντεν κήρυξε γρήγορα τη Χαβάη σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, κάτι που επέτρεψε να αναπτυχθούν πόροι του ομοσπονδιακού κράτους, κι έχει συνομιλήσει επανειλημμένα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Γκριν.

Ωστόσο επικρίνεται από τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση για την αντίδρασή του, που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκής ως αδιάφορη. Αν και αναφέρθηκε εν συντομία στη Χαβάη σε ομιλία του στη Γιούτα την περασμένη Πέμπτη, δεν εκφράστηκε ξανά δημόσια για τις πυρκαγιές παρά όταν έγινε οδυνηρά σαφές πόσο βαρύς όδευε να γίνει ο απολογισμός το σαββατοκύριακο.

Οργή των κατοίκων

Στη Χαβάη οι τοπικές αρχές επικρίνονται επίσης έντονα: οι σειρήνες συναγερμού, που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις τσουνάμι, δεν ενεργοποιήθηκαν. Οι ειδοποιήσεις μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και κινητών τηλεφώνων ήταν ανώφελες για τους περισσότερους εξαιτίας των διακοπών ρεύματος.

Ζωσμένοι από τις φλόγες χωρίς προειδοποίηση, δεκάδες κάτοικοι στη Λαχάινα έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν.

Διενεργείται έρευνα για τη διαχείριση της κρίσης, καθώς το αίσθημα πως εγκαταλείφθηκαν γίνεται ακόμα πιο έντονο για αρκετούς κατοίκους.

Σε βάρος της εταιρείας Hawaiian Electric κατατέθηκε μήνυση. Κατηγορείται για αμέλεια, συγκεκριμένα ότι δεν διέκοψε την ηλεκτροδότηση όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές, κάτι που πιθανόν επιδείνωσε τα πράγματα, καθώς κάηκαν πολλοί στύλοι και υποσταθμοί του δικτύου διανομής.

«Κατά τη γνώμη μου αυτό που έγινε αγγίζει την παράλειψη» [σ.σ. καθήκοντος], λέει η Ανελίς Κόχραν, τριαντάρα που έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί.

Ενισχυμένες από ανέμους τυφώνα στα ανοικτά της Χαβάης, οι πυρκαγιές αυτές καταγράφηκαν εν μέσω ενός καλοκαιριού που σημαδεύουν ακραία φαινόμενα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, άρρηκτα συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με ειδικούς, ανάμεσά τους οι γιγαντιαίες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά.

Τα αίτια και οι περιστάσεις υπό τις οποίες εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, που εξαπλώθηκαν αστραπιαία, παραμένουν ασαφείς. Το σίγουρο είναι πως κατέλαβαν κατοίκους εξαπίνης.

Την αγανάκτηση πολλών πολιτών επιτείνει το ότι οι αρχές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στη Λαχάινα και γύρω από αυτή: έχουν στήσει οδοφράγματα.

Οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες και ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) ότι ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς εντοπίζονται περισσότερα θύματα. Οι σκύλοι που έχουν εκπαιδευθεί στον εντοπισμό πτωμάτων έχουν καλύψει μόνο το 3% της περιοχής των ερευνών, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι Τζον Πελετίερ.

Οι κάτοικοι, ακόμα σε κατάσταση σοκ, αρχίζουν να βλέπουν την έκταση της καταστροφής στη Λαχέινα. «Καταστράφηκαν όλα, όλα. Η καρδιά μου ραγίζει», λέει ο 80χρονος Αντονι Γκαρσία, που επέλεξε την Λαχέινα ως τόπο κατοικίας εδώ και 30 χρόνια. Γύρω του, οι επιζήσαντες ψάχνουν στις στάχτες με την ελπίδα να βρουν φωτογραφίες ή αντικείμενα.

Μέσα σε αυτό το τοπίο του ολέθρου, οι κάτοικοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς η τραγωδία αυτή μπόρεσε να λάβει τέτοιες διαστάσεις. Το ίδιο και η δικαιοσύνη, διατάσσοντας έρευνα για την διαχείριση της κρίσης από τις τοπικές αρχές.

Στο Μάουι σημειώθηκαν πολλές διακοπές ρεύματος κατά την διάρκεια της κρίσης και ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 911 σταμάτησε να λειτουργεί σε ορισμένα τμήματα του νησιού, ενώ οι σειρήνες συναγερμού για πυρκαγιά δεν ενεργοποιήθηκαν.

Αναμφίβολα στην Χαβάη η καταμέτρηση δεν έχει τελειώσει. Ομάδες έρευνας και διάσωσης, με την βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, έχουν φθάσει στο Μάουι για να αναζητήσουν θύματα.

Οι εναέριες έρευνες βρήκαν περισσότερα από 270 κτίρια καμένα στη μικρή παραθαλάσσια πόλη, κάποτε πρωτεύουσα του Βασιλείου της Χαβάης, που σήμερα έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό στάχτη και ερείπια. Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε χθες ότι ίσως 1.000 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, καθώς οι άνθρωποι εγκατέλειψαν μια περιοχή που έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνικές υπηρεσίες ή internet.

Οι εικόνες από το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο Λαχέινα είναι αποκαρδιωτικές. Τα σωστικά συνεργεία χτενίζουν την ευρύτερη περιοχή, όπου περίπου χίλια κτίρια έχουν καταστραφεί, ανασύροντας απανθρακωμένα πτώματα από τα χαλάσματα.

Το νησί Μάουι διαθέτει σειρήνες προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές και άλλες απειλές, οι οποίες σύμφωνα με μαρτυρίες δεν ηχούσαν κατά την επέλαση της πύρινης λαίλαπας, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η τεράστια καταστροφή από τη φωτιά σε εικόνες από δορυφόρο, πριν και μετά τις μεγάλες φωτιές στο Μάουι

https://media.cnn.com/api/v1/images/stellar/prod/23fc8c7a-02dd-4108-bbf0-8a0210f39e13.jpg?c=original&q=w_1280,c_fill
Εικόνα από δορυφόρο πριν τις φωτιές στη Λαχάϊνα, στο Μάουι της Χαβάης, στις 25 Ιουλίου 2023. Κάντε click στην εικόνα ώστε να ανοίξει σε μεγάλη ανάλυση και σε νέο παράθυρο.
https://media.cnn.com/api/v1/images/stellar/prod/1f4003ca-23d9-4025-b76e-0e93cadfa63f.jpg?c=original&q=w_1280,c_fill
Εικόνα από δορυφόρο πριν τις φωτιές στη Λαχάϊνα, στο Μάουι της Χαβάης, στις 9 Αυγούστου 2023. Κάντε click στην εικόνα ώστε να ανοίξει σε μεγάλη ανάλυση και σε νέο παράθυρο.

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής στο Μάουι, ο Μπράντφορντ Βεντούρα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη πως λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της φωτιάς και του μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες κατέστη «σχεδόν αδύνατος» ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων για την έγκαιρη εκκένωση της περιοχής.

Χθες Παρασκευή, ο δήμαρχος Ρίτσαρντ Μπίσεν είπε στην εκπομπή «Today» του NBC πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι δεν ηχούσαν οι σειρήνες συναγερμού, υπογραμμίζοντας πως οι φλόγες εξαπλώθηκαν αστραπιαία.

Το παραθαλάσσιο θέρετρο της Λαχέινα βρίσκεται δίπλα σε δύο λόφους, κάτι που σημαίνει πως η εκκένωσή του δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, αφού υπάρχουν μόνο δύο διέξοδοι, επεσήμανε ο Άντριου Ρούμπαχ. «Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο», παραδέχθηκε ο πρώην καθηγητής Πολεοδομίας στο πανεπιστήμιο της Χαβάης, αναλύοντας τα δεδομένα: «Μια πυρκαγιά που εξαπλώνεται ραγδαία σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου υπάρχουν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και όχι πολλές καλές επιλογές σε ό,τι αφορά την εκκένωση».

https://dynaimage.cdn.cnn.com/cnn/digital-images/org/52e82ddc-67c2-4b5f-aa14-e635cdec142c.jpgΜεγάλο τμήμα της δυτικής πλευράς του νησιού παραμένει χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Εθελοντές σχημάτισαν χθες ανθρώπινες αλυσίδες στο λιμάνι Μααλάια, όπου βάρκες μετέφεραν βρεφικές τροφές, πάνες, ρούχα, καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Σε σημεία όπου η πρόσδεση σκαφών ήταν αδύνατη, επιστρατεύθηκαν ακόμη και τζετ σκι για την παράδοση προμηθειών.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη Χαβάη και σχεδόν έσβησαν από τον χάρτη την πόλη Λαχάινα, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 55 ανθρώπους, άφησαν επίσης πίσω τους «χιλιάδες» άστεγους,

«Θα χρειαστεί να στεγάσουμε χιλιάδες ανθρώπους», εξήγησε ο Τζος Γκριν, κυβερνήτης του αρχιπελάγους αυτού των ΗΠΑ , υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το αρχικό στάδιο οι αρχές επιδιώκουν να κλείσουν κάπου «2.000 δωμάτια» για να καλύψουν τις ανάγκες, επικοινωνώντας με ξενοδοχεία στα νησιά. Κάλεσε εξάλλου όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πυροπαθείς να δείξουν γενναιοδωρία.

Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις κατεστραμμένες περιοχές. Ο απολογισμός μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 60 θύματα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζος Γκριν, που είπε ότι στο νησί Μάουι, η ιστορική πόλη της Λαχέινα, παλαιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης τον 19ο αιώνα, έχει καταστραφεί κατά 80%.

Καθηλωτικές εικόνες φωτογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου που κατάφερε να πετάξει πάνω από τη Λαχέινα χθες, Πέμπτη, δείχνουν χιλιάδες κτίρια να έχουν καεί εντελώς δίπλα στον ωκεανό. Καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν άντεξε ούτε ένας τοίχος, σωροί από στάχτη είναι αυτοί που προδίδουν πού βρίσκονταν τα σπίτια αυτά.

«Είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Πολιτείας της Χαβάης», δήλωσε χθες ο κυβερνήτης σε δημοσιογράφους. «Το 1960, είχαμε 61 θανάτους όταν ένα τεράστιο κύμα σάρωσε το Μεγάλο Νησί», εξήγησε αναφερόμενος σε μια καταστροφή έναν χρόνο αφότου η Χαβάη έγινε η 50η αμερικανική πολιτεία.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές συνέβησαν στο μέσο ενός καλοκαιριού που έχει σημαδευτεί από σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων, σε όλο τον πλανήτη.

https://dynaimage.cdn.cnn.com/cnn/digital-images/org/f4ac703a-e17a-46cc-8c84-7fb032291004.jpg
Εικόνα από την καταστροφή μετά τις φωτιές στη Λαχάϊνα, στο Μάουι της Χαβάης. Κάντε click στην εικόνα ώστε να ανοίξει σε μεγάλη ανάλυση και σε νέο παράθυρο.

«Μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη εκεί κάτω», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπράντον Γουίλσον, τουρίστας που είχε πάει στο νησί για να γιορτάσει την 25η επέτειο γάμου με τη σύζυγό του, περιμένοντας στην ουρά αναμονής για να φύγει από το Μάουι. «Είναι πραγματικά σαν να ήρθε κάποιος και να βομβάρδισε ολόκληρη την πόλη, τα πάντα έχουν καταστραφεί εντελώς, έχουν απανθρακωθεί τελείως», δήλωσε δακρυσμένος.
Οι πυρκαγιές αυτές που τροφοδοτήθηκαν από ισχυρούς ανέμους, που ενισχύθηκαν από τον από την δύναμη του τυφώνα Ντόρα που τώρα περνά από τον Ειρηνικό Ωκεανό, εξαπλώθηκαν τόσο γρήγορα που οι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν: περίπου 100 κάτοικοι έπεσαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις φλόγες, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.

– “Πτώματα επιπλέουν” –

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, κάτι που θα επιτρέψει να αποδεσμευθούν σημαντικά ομοσπονδιακά κονδύλια για τη χρηματοδότηση της παροχής βοήθειας, των χώρων φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης και των προσπαθειών ανοικοδόμησης.

Αλλά στο νησί, οι κάτοικοι μετρούν τα πτώματα και χάνουν την υπομονή τους.
«Προσπαθούμε να σώσουμε ζωές και έχω την εντύπωση ότι δεν λαμβάνουμε την βοήθεια που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Κεκόα Λάνσφορντ, κάτοικος της Λαχέινα.

«Βλέπουμε ακόμα πτώματα να επιπλέον στο νερό και πάνω στους κυματοθραύστες», πρόσθεσε.
Περίπου 100 άνθρωποι έπεσαν στο νερό για να γλιτώσουν από τις φλόγες, εξήγησε στο CNN η Έιζα Κίρκσεϊ, αξιωματούχος της αμερικανικής ακτοφυλακής.

https://dynaimage.cdn.cnn.com/cnn/digital-images/org/8b498cee-e746-4433-a706-a0a035f88a23.jpg
Εικόνα από την καταστροφή μετά τις φωτιές στη Λαχάϊνα, στο Μάουι της Χαβάης. Κάντε click στην εικόνα ώστε να ανοίξει σε μεγάλη ανάλυση και σε νέο παράθυρο.

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κατεστραμμένες περιοχές προς κέντρα έκτακτης ανάγκης ή το βασικό αεροδρόμιο του Μάουι.

«Θα χρειαστεί να προσφέρουμε κατάλυμα σε χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο κυβερνήτης, εξηγώντας ότι οι αρχές επικοινωνούν τώρα με τα ξενοδοχεία του αρχιπελάγους και κάνουν έκκληση στη γενναιοδωρία των κατοίκων που μπορούν να φιλοξενήσουν τους εκτοπισμένους στα σπίτια τους.

Στους τουρίστες έχει απευθυνθεί έκκληση να εγκαταλείψουν το νησί.

Όπως η Λορέινα Πέτερσον, που βρισκόταν εκεί για τον μήνα του μέλιτος και που πέρασε τρεις ημέρες κλεισμένη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της. Χωρίς ηλεκτρικό και ίντερνετ, «ήμασταν εντελώς αβοήθητοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το αεροδρόμιο όπου βρισκόταν αναμένοντας την επιβίβασή της. «Ακόμα και στο ξενοδοχείο, δεν γνώριζαν τις συνέβαινε», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη λύπη της «για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους».