Μαρινάκης: Όταν έχεις τόσα πολλά μέτωπα φωτιάς εξετάζεις όλα τα ενδεχόμενα

“Είναι προφανές ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, οφείλουμε κάθε χρόνο να έχουμε περισσότερα μέσα, περισσότερους πυροσβέστες και, βέβαια, ακόμη πιο εξελιγμένα υπηρεσιακά σχέδια” τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ», αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

“Είναι μια νέα πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε” σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, συμπληρώνοντας πως απόλυτη προτεραιότητα ήταν και είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής: “Η Ελλάδα έχει θρηνήσει θύματα και δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα θύματα στο μέτωπο των πυρκαγιών και σε κανένα τέτοιο μέτωπο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών”.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με την Αλβανία στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στα Τίρανα, σχετικά με την υπόθεση Μπελέρη, ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι η “δυστυχώς, συνεχίζει -λες και δεν έγιναν εκλογές- να εργαλειοποιεί, να προσπαθεί να εργαλειοποιήσει κάθε πιθανό και απίθανο λόγο” και σημείωσε αναφερόμενος στις φωτιές, ότι “ακόμα και αν πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο προσπαθεί να βρει οπουδήποτε οφέλη”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα αντιπαρατεθεί με την αντιπολίτευση λέγοντας ότι “δεν έχουμε αυτή την στιγμή το χρόνο και δεν μας επιτρέπει η σοβαρότητα της κατάστασης να μπούμε σε μία τέτοια αντιπαράθεση”.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό που θέλει να κάνει η Ελλάδα είναι να στηρίξει την Ουκρανία, την ευρωπαϊκή της προοπτική, την ανοικοδόμησή της, και να βοηθήσει είτε με την εκπαίδευση των πιλότων, είτε με τον οποιονδήποτε τρόπο αποφασιστεί.

“Το κάναμε από την πρώτη στιγμή. Είναι το καθήκον μας. Έχουμε δει τι σημαίνει παραβίαση, έχουμε δει τι σημαίνει κατάληψη εδαφών, έχουμε ζήσει, κυρίως οι μεγαλύτεροι από μας, τι συνέβη στην Κύπρο. Το ανέφερε και ο Πρωθυπουργός. Και είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε δίπλα στην Ουκρανία, είμαστε δίπλα στον αγώνα που δίνει ο ουκρανικός λαός στην πράξη. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε όσο κι αν κάποιοι αυτό δεν το θέλουν” είπε ο κ. Μαρινάκης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την Αλβανία έστειλε σαφές μήνυμα στα Τίρανα, λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή της πορεία περνά μέσα από το σεβασμό στους κανόνες δικαίου.

“Υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές που και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση αυτή δεν κάνει ούτε μισό βήμα πίσω. Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνάει από αυτό τον σεβασμό αυτών των Κανόνων, των Κανόνων Δικαίου, των Ευρωπαϊκών Κανόνων. Αυτό είναι σαφές, το έχουμε καταστήσει σαφές, δεν είναι μόνο τα λόγια που έχουν σημασία, σημασία έχουν και οι πράξεις. Και χθες στην Αθήνα – σε μια δύσκολη μέρα για τη χώρα μας με όλες αυτές τις εστίες φωτιάς – ήρθε η ηγεσία της Ευρώπης, η κυρία φον ντερ Λάιεν και ο κύριος Μισέλ, ήρθαν οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, 9 ηγέτες Κρατών και συνεδρίασαν, αποδεχόμενοι τη σύνθεση και την ατζέντα με μια πάρα πολύ σημαντική Διακήρυξη, η οποία υπεγράφη στη συνέχεια. Αυτό νομίζω είναι η θετική είδηση. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα. Μία χώρα, που, να θυμηθούμε, πριν από λίγα χρόνια – όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση, αλλά να δούμε από πού ξεκινήσαμε – ήταν αρνητική είδηση παγκοσμίως, ήταν «επαίτης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας έχει φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο χάρις στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης” τόνισε ο κ.Μαρινάκης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μια δύσκολη μέρα για όλους μας, για τη χώρα μας. Ειδικά στον Έβρο -τα βλέπαμε και νωρίτερα- δοκιμάζονται και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη. Τι εικόνα έχετε εσείς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως πολύ σωστά είπατε χθες ήταν από τις πάρα πολύ δύσκολες μέρες. Εξήντα τρεις εστίες φωτιάς. Οι 14 μάλιστα στον Έβρο σε ένα σχετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ήταν μία μέρα κατά την οποία ο συνδυασμός καιρικών συνθηκών, δηλαδή των αυξημένων ανέμων, της αυξημένης ξηρασίας, αλλά και των πολλών μετώπων, τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, έκαναν την κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Χθες το βράδυ, νομίζω, έγινε μια από τις πιο δύσκολες -η οποία ολοκληρώνεται τώρα- επιχειρήσεις εκκένωσης. Η εκκένωση του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Γιατί πέραν του γεγονότος ότι είχαμε όλα αυτά τα μέτωπα πέριξ της περιοχής και πάρα πολύ κοντά, μιλάμε για ένα τεράστιο νοσοκομείο. Ενημερωνόμαστε συνεχώς για την πορεία της εκκένωσης. Μέσα σε ώρες έγινε αυτό. Κρίθηκε απαραίτητη και, ευτυχώς, που έγινε. Αλλά μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι είναι χειρουργημένοι, μιλάμε για ασθενείς, για νεογνά. Έχουμε 11 νεογνά τα οποία μεταφέρθηκαν στην Καβάλα και στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Έχουμε 42 ασθενείς που πήγαν με λεωφορεία στην Καβάλα και στην Ξάνθη με απόλυτη ασφάλεια. Έχουμε 25 στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής. Εξήντα εννιά μεταφέρθηκαν σε πλοίο που μετατράπηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας και δέκα ασθενείς ΜΕΘ οι οποίοι μεταφέρονται σε κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ.

Ενημερωνόμαστε συνεχώς από τον Υφυπουργό, τον κ. Θεμιστοκλέους. Είναι εκεί ο κ. Τριαντόπουλος, είναι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο κ. Φλώρος, ένα κλιμάκιο το οποίο μετέβη εσπευσμένα χτες το απόγευμα μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού. Είναι μία επιχείρηση η οποία μαζί με αυτή της Ρόδου -διαφορετική η πολυπλοκότητα βέβαια εκεί γιατί είχαμε χιλιάδες ανθρώπων που έπρεπε να εκκενωθούν- είναι πρωτοφανής. Είναι πρωτοφανή αυτά που ζούμε, η αλήθεια είναι, αυτό το καλοκαίρι. Σκεφτείτε ότι σε προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους, το πολύ δύο ή τρεις μέρες ήταν με ακραίο κίνδυνο 5. Ποτέ ξανά δεν ήταν τόσες πολλές μέρες κι ακόμα είμαστε λίγο πριν το τέλος Αυγούστου. Βλέπουμε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, είδαμε τι συνέβη στη Χαβάη, είδαμε τι συνέβη στον Καναδά, στην Ισπανία, στη Γαλλία. Αυτό συμβαίνει, δυστυχώς, και στη χώρα μας. Είναι μια νέα πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το κομμάτι. Στη νέα πραγματικότητα, Μήπως θα πρέπει, λοιπόν, να αλλάξει ο τρόπος ή τα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων; Μήπως θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και άλλα ζητήματα; Είναι η Ρόδος, είναι τώρα και η Αλεξανδρούπολη και δη το Νοσοκομείο που αυτά τα δύο, οι μεγάλες πυρκαγιές, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους σας ασκείται κριτική, ειδικά από την Αντιπολίτευση: «ανοχύρωτη χώρα», «δεν ήμασταν έτοιμοι», «έχετε κάνει την καταστροφή κανονικότητα» είναι μερικοί από τους τίτλους που διαβάζουμε σήμερα στις εφημερίδες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να πάμε στα σοβαρά που είναι όλη αυτή η κατάσταση και το πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Η Αντιπολίτευση, δυστυχώς, συνεχίζει -λες και δεν έγιναν εκλογές- να εργαλειοποιεί, να προσπαθεί να εργαλειοποιήσει κάθε πιθανό και απίθανο λόγο. Ακόμα και αν πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Προσπαθεί να βρει οπουδήποτε οφέλη. Κατηγορεί τους πάντες για τα πάντα και νομίζω ότι δεν έχουμε αυτή την στιγμή το χρόνο και δεν μας επιτρέπει η σοβαρότητα της κατάστασης να μπούμε σε μία τέτοια αντιπαράθεση. Είναι προφανές ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, οφείλουμε κάθε χρόνο να έχουμε περισσότερα μέσα, περισσότερους πυροσβέστες και, βέβαια, ακόμη πιο εξελιγμένα υπηρεσιακά σχέδια. Θα σας πω ότι και περισσότερα μέσα έχουμε και περισσότερους πυροσβέστες έχουμε και συγκεκριμένα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη έχουν υλοποιηθεί, έχουν εκπονηθεί μέσα στο 2022 και στο 2023 μόνο, έργα έξι εκατομμυρίων ευρώ δηλαδή τα περισσότερα, αναλογικά, από ό,τι σε όλη τη χώρα. Στα Δασαρχεία της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας, του Έβρου. Δηλαδή, σε περιοχές τις οποίες βλέπουμε να εκτυλίσσεται όλο αυτό το οποίο γίνεται με τα πάρα πολλά παράλληλα μέτωπα. ‘Αρα ποια είναι η απάντηση; Ποτέ δεν είναι τίποτα αρκετό. Πάντα πρέπει να γίνονται περισσότερα, να έχουμε περισσότερα μέσα, περισσότερους πυροσβέστες και να έχουμε υπηρεσιακά σχέδια εκκένωσης. Θέλω να σταθώ σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τι αποφασίσατε στη Διυπουργική να μας πείτε χτες. Και γιατί συμμετείχε και η ΕΥΠ στη Διυπουργική αυτή. Αν υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για συγκεκριμένα πράγματα ή ενδείξεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω. Σκεφτείτε, αν δεν είχαμε όλο αυτό το οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης τι θα μπορούσαμε να ζήσουμε. Δεν θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Τη βλέπουμε σε πάρα πολλές άλλες χώρες με πάρα πολύ οδυνηρές συνέπειες. Και κάθε μέρα που μιλάμε, είμαστε προσεκτικοί γιατί όλα τα μέτωπα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη σοβαρότητα. Σκεφτείτε ότι μέσα σε περίπου ένα μήνα ξεπεράσαμε τα χίλια μέτωπα. Θυμάμαι σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε στις αρχές Αυγούστου, είχαμε φτάσει να είμαστε κοντά στα 700 μέτωπα μέσα σε τρεις εβδομάδες. Πράγματι, από αυτά τα 700 μέτωπα είχαν ξεφύγει πέντε. Τα οποία στο τέλος κατάφερε η Πολιτική Προστασία, οι πυροσβέστες, τα Σώματα Ασφαλείας να τα αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -να μην παρεξηγηθώ- με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες περιουσιών και με ορισμένες απώλειες συμπολιτών μας στο πλαίσιο της εκκένωσης. Είναι μία πρωτοφανής κατάσταση, απαιτεί σοβαρότητα, απαιτεί όλο και ταχύτερη προετοιμασία. Αυτή τη στιγμή το Κράτος έχει περισσότερα εναέρια μέσα, περισσότερα επίγεια μέσα, περισσότερους εθελοντές – διπλάσιους εθελοντές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και οφείλει να προετοιμάζεται συνεχώς και περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω εδώ ένα στοιχείο στο πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, ότι έχουν καεί φέτος περισσότερα από 640.000 στρέμματα. Εγώ λέω ότι δεν είναι 640.000, λέω ότι είναι π.χ. 600.000 ή 550.000. Ο αριθμός είναι τεράστιος. Φέτος, είχαμε δέκα μέρες συνεχόμενου καύσωνα και, ταυτόχρονα, μελτέμια. Του χρόνου μπορεί να έχουμε είκοσι μέρες. Η κλιματική κρίση επιδεινώνεται. ‘Αρα, να αποδεχτώ την πραγματικότητα ότι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα θα καίγονται κάθε χρόνο; Έτσι είναι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μας έδωσε μια νέα ισχυρή εντολή ο ελληνικός λαός και είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών να μη θεωρούμε τίποτα αρνητικό ως δεδομένο και να το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό είναι το χρέος της Κυβέρνησης, κάθε Κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, ο ακριβής αριθμός των εκτάσεων αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποτυπωθεί. Η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη. Δίνουμε μάχη, κυρίως για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτός είναι ο ύψιστος, ο απόλυτος, ο νούμερο ένα, που δεν μπαίνει στο ζύγι με κανέναν άλλο στόχος, όσο κι αν κάποιοι τον υποβαθμίζουν, τον υποτιμούν. Η Ελλάδα έχει θρηνήσει θύματα και δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα θύματα στο μέτωπο των πυρκαγιών και σε κανένα τέτοιο μέτωπο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Ο δεύτερος στόχος είναι η προστασία των περιουσιών. Όσο το δυνατόν λιγότερες περιουσίες να καταστραφούν και όσες βρεθούν είτε με κίτρινη, είτε -πολύ χειρότερα- με κόκκινη σήμανση, να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν. Και, βέβαια, η προστασία των εκτάσεων. Αυτή είναι μια μάχη. Ως προς την σύσκεψη που είπατε, ήταν απαραίτητη προφανώς η συμμετοχή της ΕΥΠ. Κοιτάξτε, δεν είμαι ούτε ο αρμόδιος, ούτε νομίζω είναι σωστό να κάτσουμε να κάνουμε εικασίες ή να πούμε κάποιες απόρρητες πληροφορίες, που προσωπικά ούτε εγώ δεν τις γνωρίζω. Είναι προφανές ότι όταν έχεις τόσα πολλά μέτωπα εξετάζεις όλα τα ενδεχόμενα. Σημασία έχει όχι απλά να τα εξετάζεις. Οι αρμόδιες Αρχές να κάνουν το καλύτερο και ταχύτερο δυνατό και σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, όσο γίνεται να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θα μείνω εδώ γιατί πρέπει να προσέχουμε κάθε λέξη όταν μιλάμε για ανοιχτές διαδικασίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λίγο στα χτεσινά και στην επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα, αλλά και τη Σύνοδο με τα Δυτικά Βαλκάνια. Βλέπω σήμερα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Κάποιες χαιρετίζουν αυτή την εξέλιξη, κάποιες άλλες εκφράζουν μία αμφισβήτηση και μία κριτική. Από ποια οπτική γωνία; Από την οπτική γωνία ότι είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος ενάμισι χρόνο τώρα και έχουμε μια πιο ενεργό εμπλοκή της χώρας μας σε αυτό τον πόλεμο, όπως προέκυψε και από χτες. Το ερώτημά είναι γιατί, δηλαδή ποιο όφελος αποκομίζει η Ελλάδα από τη ενεργότερη εμπλοκή της στον πόλεμο, που διεξάγει η Ουκρανία απέναντι φυσικά -σε έναν αμυντικό πόλεμο- στη Ρωσία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλίμονο αν η Ελλάδα δεν είχε αυτή την αυτονόητη στάση. Μια στάση και του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, αλλά και μια αυτονόητη στάση -νομίζω- κάθε ανθρώπου, που αντιλαμβάνεται τα στοιχειώδη. Ποια είναι τα στοιχειώδη; Η μάχη της Ουκρανίας είναι μια μάχη επιβίωσης. Είναι μια πρωτοφανής εισβολή η οποία συνέβη. Κατέστρεψε, ξερίζωσε ανθρώπους, χάθηκαν συνάνθρωποί μας. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να είμαστε αμέτοχοι και ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε η Κυβέρνηση αυτή έχουν μάθει να είναι αμέτοχοι. Για να μπορούμε κι εμείς να ζητάμε αντιστοίχως αυτονόητες στηρίξεις. Ευτυχώς, δεν έχουμε βρεθεί, ούτε ελπίζω ποτέ να βρεθούμε, καμία άλλη χώρα, τα τελευταία χρόνια, στη θέση αυτή.

Κοιτάξτε να δείτε: άκουσα μέχρι και τίτλους περί φιέστας. Ότι έγινε λέει μια φιέστα. Δηλαδή, ένας άνθρωπος που η χώρα του βάλλεται, που δίνει μάχες σε πολεμικά μέτωπα, που έχει χάσει τόσους πολίτες όλο αυτό το χρονικό διάστημα, βιώνει καταστάσεις ο λαός του, ο ίδιος, η ηγεσία, που δεν έχουμε φανταστεί ποτέ ότι θα βιώσουμε, άφησε την χώρα του και ήρθε να στήσει, ας πούμε, μια φιέστα για να στηρίξει μια Κυβέρνηση. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να ακούσουμε και τι άλλο μπορούμε να διαβάσουμε. Είναι προφανές ότι αυτό που θέλει να κάνει η Ελλάδα είναι να στηρίξει την Ουκρανία, την ευρωπαϊκή της προοπτική, την ανοικοδόμησή της, να βοηθήσει είτε με την εκπαίδευση των πιλότων, είτε με τον οποιονδήποτε τρόπο αποφασιστεί. Το κάναμε από την πρώτη στιγμή. Είναι το καθήκον μας. Έχουμε δει τι σημαίνει παραβίαση, έχουμε δει τι σημαίνει κατάληψη εδαφών, έχουμε ζήσει, κυρίως οι μεγαλύτεροι από μας, τι συνέβη στην Κύπρο. Το ανέφερε και ο Πρωθυπουργός. Και είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε δίπλα στην Ουκρανία, είμαστε δίπλα στον αγώνα που δίνει ο ουκρανικός λαός στην πράξη. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε όσο κι αν κάποιοι αυτό δεν το θέλουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι συμφωνία υπήρξε μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Ζελένσκι; Είπατε εκπαίδευση των πιλότων για τα F16. Πώς θα γίνει; Πού θα γίνει; Μιλάμε για ανοικοδόμηση Οδησσού, πώς; Και επίσης τι θα γίνει με τα σιτηρά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι τρεις βασικοί πυλώνες. Πολύ σωστά τους αναφέρατε. Θα ανακοινωθεί το επιμέρους από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι η βοήθεια στην εκπαίδευση των πιλότων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ θα έρθουν οι πιλότοι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ακολουθηθούν διαδικασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων και από το Υπουργείο ‘Αμυνας και των αντίστοιχων συνεργατών από την ομάδα του Προέδρου Ζελένσκι, για να έχουμε τις ανακοινώσεις. Έγινε μια συμφωνία επί της αρχής, το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα τα οποία ανακοινώθηκαν. Ήταν, όμως, προσωπικές δεσμεύσεις και του Έλληνα Πρωθυπουργού που θα υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν καλέσαμε χθες τον Έντι Ράμα; Είναι γείτονας, πρωθυπουργός φιλικής χώρας. Φυσικά έχουμε τις εξελίξεις τις γνωστές, αλλά φαντάζομαι ότι θα μπορούσε και αυτός και θα έπρεπε να συμμετέχει σε μια Σύνοδο Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω, και όπως αποφάσισε και ο Πρωθυπουργός, ότι θα μπορούσε να συμμετέχει ο κ. Ράμα. Καθαρές κουβέντες. Αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Αλβανία ότι δηλαδή ένας νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος δεν μπορεί να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντά του είναι κατάφορη παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου, (εμείς δεν πρόκειται ποτέ να μπούμε σε διαδικασίες δικαιοσύνης, της ανεξάρτητης δικαιοσύνης κάθε κράτους), αλλά αυτή η κίνηση ήταν μία αυτονόητη κίνηση σε ό,τι θα έπρεπε να γίνει για τον σεβασμό των Ευρωπαϊκών Κανόνων και των Κανόνων του Κράτους Δικαίου. Προσεκλήθη ο Πρόεδρος της Αλβανίας, δεν απεδέχθη την πρόσκληση. Έγινε, δηλαδή, η αναγκαία θεσμική ενέργεια από την Ελληνική Κυβέρνηση. Όμως, υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές που και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση αυτή δεν κάνει ούτε μισό βήμα πίσω. Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνάει από αυτό τον σεβασμό αυτών των Κανόνων, των Κανόνων Δικαίου, των Ευρωπαϊκών Κανόνων. Αυτό είναι σαφές, το έχουμε καταστήσει σαφές, δεν είναι μόνο τα λόγια που έχουν σημασία, σημασία έχουν και οι πράξεις. Και χθες στην Αθήνα – σε μια δύσκολη μέρα για τη χώρα μας με όλες αυτές τις εστίες φωτιάς – ήρθε η ηγεσία της Ευρώπης, η κυρία φον ντερ Λάιεν και ο κύριος Μισέλ, ήρθαν οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, 9 ηγέτες Κρατών και συνεδρίασαν, αποδεχόμενοι τη σύνθεση και την ατζέντα με μια πάρα πολύ σημαντική Διακήρυξη, η οποία υπεγράφη στη συνέχεια. Αυτό νομίζω είναι η θετική είδηση. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα. Μία χώρα, που, να θυμηθούμε, πριν από λίγα χρόνια – όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση, αλλά να δούμε από πού ξεκινήσαμε – ήταν αρνητική είδηση παγκοσμίως, ήταν «επαίτης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας έχει φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο χάρις στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, χάρη στις προσπάθειες της Κυβέρνησης, χάρη σε όλα αυτά τα βήματα τα οποία έγιναν και όλα τα υπόλοιπα βήματα που πρέπει να γίνουν στο μέλλον, για να φτάσουν την Ελλάδα ακόμα πιο ψηλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφώς το μήνυμα ήταν αυτό και είναι αυτό και όντως υπάρχει αυτή η πρόοδος, σε διπλωματικό επίπεδο, της χώρας μας. Ωστόσο, ξεπερνάει τα όρια ο Έντι Ράμα με ό,τι κάνει, με ό,τι γίνεται με τον Μπελέρη και βεβαίως και η δική μας η χώρα βάζει τις κόκκινες γραμμές και θέτει και τα όρια ότι η οποιαδήποτε προοπτική – όπως είπατε κι εσείς – ευρωπαϊκή προοπτική περνάει και μέσα από την Ελλάδα η οποία παρακολουθεί πολύ στενά τα ζητήματα αυτά. Η παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών εδώ αρκεί και μόνο για να περάσει και το μήνυμα στον Έντι Ράμα; Θα ήταν ίσως καλύτερα, στο πλαίσιο αυτής της άτυπης Συνόδου, να υπήρχε και μία άλλη κίνηση ευρωπαϊκή, γραπτώς, στη Διακήρυξη που είπατε, που να δίνει ένα άλλο μήνυμα στον Έντι Ράμα ότι ως εδώ μπορείς, γιατί φαίνεται και ενδεχομένως και ο ίδιος να το βλέπει ότι μόνο η Ελλάδα κινείται έτσι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, η χθεσινή σύσκεψη, το άτυπο δείπνο, είχε μια συγκεκριμένη θεματολογία, ήταν 20 χρόνια μετά τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης Θεσσαλονίκης. Βασικό και κύριο θέμα ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών και μια συγκεκριμένη ατζέντα. Δεν είναι η μοναδική κίνηση η μη πρόσκληση, ούτε ήταν κάποια κίνηση, σε σχέση με το ζήτημα του Ράμα, μοναδική αυτή που έγινε χθες από την Ελληνική Κυβέρνηση. Έχουμε πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Από εκεί και πέρα, προφανώς, η Αλβανία θα κριθεί για τις επιλογές και τις αποφάσεις της. Και αυτό αξιολογείται συνεχώς, όπως αξιολογείται και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε πριν από 40 ημέρες συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και είχαμε μία ελπίδα για ένα νέο παράθυρο στα ελληνοτουρκικά. Δεν ξέρω αν έχει αξιοποιηθεί αυτό το νέο παράθυρο, τι έχετε δει εσείς, μέχρι τώρα, αυτές τις τελευταίες 40 ημέρες. Να μας πείτε αν πράγματι θα υπάρξει μια νέα συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, στον ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο. Και πώς κρίνετε τα όσα λέει και πράττει; Μιλάμε για την κατεχόμενη Κύπρο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το ζήτημα στην κατεχόμενη Κύπρο, νομίζω ότι τα λένε όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός με τον Κύπριο Πρόεδρο. Η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το οποίο συνέβη για πάρα πολλά χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Είναι μια κατάφωρη παραβίαση και του status quo, μια απρόκλητη επίθεση σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Αυτό ανέφερε ρητώς και η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, πλήρως ταυτισμένοι με τα δίκαια συμφέροντα του κυπριακού λαού και του κυπριακού Κράτους. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο πρέπει να πούμε είναι ότι εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε σε μία συνύπαρξη ειρηνική υπό το πλαίσιο, βέβαια, της επίλυσης της μοναδικής διαφοράς που υπάρχει, όπως είχε τονιστεί και μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είμαστε αφελείς. ‘Απαντες κρινόμαστε και η άλλη πλευρά κρίνεται καθημερινά για τις ενέργειές της. Θεωρούμε ότι μπορεί να συνεχιστεί όλο αυτό το οποίο έχει προαναγγελθεί. Όμως, κάθε ενέργεια και κάθε επιλογή θα εξετάζεται ξεχωριστά. Επίκειται μια σειρά από επαφές και σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών για διάφορα ζητήματα, τα οποία έχουν προαναγγελθεί, σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, οικονομικών συμφωνιών και όλα τα υπόλοιπα. Μένει να δούμε την εφαρμογή τους και την υλοποίησή τους και θα τα αξιολογούμε καθημερινά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Αξιωματική Αντιπολίτευση σας κατηγορεί για κρυφή ατζέντα, όσον αφορά στα όσα γίνονται με τη γείτονα χώρα. Κυπριακό και τα άλλα παραμένουν αξίες αδιαπραγμάτευτες στις Αρχές της χώρας; Γιατί λένε ότι άλλα έχουν συμφωνηθεί και άλλα μπορεί να βγουν στο πλαίσιο της Χάγης και του ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δυστυχώς η Αντιπολίτευση κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Υπήρξαν περίοδοι, πράγματι, που άλλα έλεγε η Κυβέρνηση στο εσωτερικό άλλα έκανε στο εξωτερικό. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν ανήκει αυτή η λογική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Κυβέρνηση αυτή. Δεν υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα. Δεν υπάρχει καμία ούτε διάθεση, ούτε υποψία, ούτε περίπτωση υποχώρησης σε εθνικές διεκδικήσεις, διαχρονικές εθνικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και επί των ημερών προηγούμενων Κυβερνήσεων. Είναι δεδομένο αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυπριακό, αποστρατιωτικοποίηση, ΑΟΖ, τα πάντα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καμία περίπτωση υποχώρησης. Και βέβαια, προφανώς, και το Κυπριακό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λίγο και στα εσωτερικά. Έχουμε και δημοτικές εκλογές περίπου σε ενάμισι μήνα και θα είναι υποψήφιος και ο Ηλίας Κασιδιάρης. Καταδικασμένος, θυμίζουμε, για διευθυντική θέση στη Χρυσή Αυγή, εγκληματική οργάνωση, όπως αποφάνθηκε το Δικαστήριο. Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε χθες πρόταση νόμου και λέει ελάτε μαζί να την ψηφίσουμε για να μην μπορεί να κατέβει ο Ηλίας Κασιδιάρης, όπως δεν μπορούσε, αντίστοιχα, και στις εθνικές εκλογές.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τρία σημεία θέλω να επισημάνω. Το πρώτο είναι ότι είχαμε εκλογές στις 25 Ιουνίου, μετά από περίπου δέκα ημέρες έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση και η Βουλή ξεκίνησε τις εργασίες της. Και λειτούργησε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ψηφίστηκαν δύο νομοσχέδια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε καμία τροπολογία, καμία πρόταση νόμου, αλλά κατέθεσε τη συγκεκριμένη ενώ ήδη η Βουλή είναι κλειστή, ανοίγει τη Δευτέρα και οι υποψηφιότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λήγουν τέσσερις ημέρες μετά, την Πέμπτη. ‘Αρα, νομίζω ότι περισσότερο ήταν μία κίνηση εντυπωσιασμού, πολλώ δε μάλλον – και πάω στο δεύτερο σημείο- . Είναι ξεκάθαρη η θέση της Κυβέρνησης, και το έχω κι εγώ ο ίδιος αναφέρει Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών, ότι υπάρχει διάταξη που μας καλύπτει και δεν θα πάρουμε κάποια άλλη νομοθετική πρωτοβουλία. ‘Αρα, ως προς το χρονικό σημείο που επέλεξε το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει ό,τι κατέθεσε, νομίζω ότι εγείρονται πάρα πολλά ερωτήματα για το αν είναι μία κίνηση ουσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διάταξη λέει αν εκλεγεί ένας δημοτικός σύμβουλος, για παράδειγμα, πάει, εκλέγεται, ορκίστηκε, μετά τίθεται σε αργία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η διάταξη τι λέει, που υπάρχει, που ισχύει από το 2010 όπως τροποποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια; Ότι κάποιος ο οποίος είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό -γιατί δεν υπάρχουν προσωποπαγείς διατάξεις, οι διατάξεις αναφέρονται συνολικά, δεν μπορεί να νομοθετείς για ένα πρόσωπο. Λέει ότι αν κάποιος είτε δήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος, είτε περιφερειάρχης, είτε αντιπεριφερειάρχης εκλέγεται, αυτοδικαίως τίθεται σε αργία. Δηλαδή, δεν ασκεί τα καθήκοντά του. Και στη συνέχεια, βέβαια, ο νόμος έχει πάρα πολλές διαβαθμίσεις, μιλάει για παύση οριστική σε αμετάκλητη καταδίκη, μιλάει για επαναφορά σε περίπτωση απαλλαγής. Είναι ένας νόμος ο οποίος καλύπτει όλες τις υποπεριπτώσεις. Εδώ, λοιπόν, αν το ερώτημα είναι εάν ποτέ ένας καταδικασμένος, για ένα από αυτά τα αδικήματα, μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε θέση πρώτου ή δεύτερου βαθμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η απάντηση είναι όχι, δεν μπορεί να είναι. Και αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να κατέβει, απλώς μετά είπατε αργία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτοδικαίως σε αργία. Προσέξτε, και συνέβη και την προηγούμενη τετραετία, μετά την καταδίκη του κ. Κασιδιάρη, ετέθη σε αργία και δεν συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά του ως δημοτικός σύμβουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνών. Προσέξτε, ποια η διαφορά με τις βουλευτικές εκλογές; Πρώτον, αυτή η αντίστοιχη διάταξη δεν υπήρχε στις βουλευτικές εκλογές. Με τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, όχι από εμάς, δεν υπήρξε η δυνατότητα στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. ‘Αρα, έπρεπε να υπάρξει συνολικά μία νομοθετική παρέμβαση, για να καλύπτει, να προστατεύει το Πολίτευμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …δεν είναι μόνο νομικό, είναι και πολιτικό. Λένε, ας πούμε, «ΤΑ ΝΕΑ» στο εξώφυλλο: «Το ΠΑΣΟΚ στριμώχνει την Κυβέρνηση». Και πράγματι την άλλη εβδομάδα θα σας πει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ωραία, είναι αυτή η διάταξη, το ξέρουμε, ψηφίστε να τελειώνουμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ, το ξαναλέω, έρχεται και λέει, ενώ υπάρχει διάταξη, η οποία καλύπτει πλήρως -δεν υπάρχει κανένα θέμα να συμμετέχει σε κανένα δημοτικό συμβούλιο, σε κανένα περιφερειακό συμβούλιο κανένας καταδικασμένος για τέτοια αδικήματα- καταθέτει μια τροπολογία, γνωρίζοντας ότι είναι πολύ στενά τα χρονικά περιθώρια. Δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να προλάβει η Βουλή όλη αυτή τη διαδικασία, αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκινάει τη Δευτέρα και υπάρχουν προγραμματισμένα νομοσχέδια να προχωρήσουν, ούτε είναι βέβαιο πόσο θα κρατήσει ο διάλογος για ένα τέτοιο θέμα. Καταθέτει αυτή την τροπολογία. Και μάλιστα είναι και προκλητική η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, γιατί λέει ότι η Κυβέρνηση κωφεύει. Ποια Κυβέρνηση ακριβώς κωφεύει; Η Κυβέρνηση αυτή κατέθεσε συνολικά τρεις τροπολογίες, για να φτάσουμε στο σημείο να λάβει μία απόφαση ο ‘Αρειος Πάγος -που μας έλεγαν μάλιστα ότι είναι προβληματικές οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες- εφαρμόζοντας πλήρως τις τροπολογίες που ψήφισε η Βουλή μετά την πρόταση της Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δεν επέτρεψε σε μαχαιροβγάλτες να μπουν στη Βουλή. Αυτές, λοιπόν, οι τροπολογίες εφαρμόστηκαν. Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν η Κυβέρνηση αυτή, που έχει αναλάβει αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία στις βουλευτικές εκλογές να θέλει να κωφεύσει. Για ποιον λόγο να κωφεύσει η Κυβέρνηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπροστά μας έχουμε τη Δ.Ε.Θ.. Σαφώς δεν περιμένουμε να μας πείτε τι θα πει ο Πρωθυπουργός. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο και όλοι το καταλαβαίνουμε. Η ακρίβεια, όμως, είναι από τα σοβαρά ζητήματα, τα οποία πρέπει να διαχειριστεί αυτή η Κυβέρνηση. Μόνο με επιδόματα; Αυτό είναι το οποίο λέει πάλι η Αντιπολίτευση και ο κόσμος. Τι θα κάνετε; Γιατί δεν παίρνετε ξανά μία απόφαση για τον ΦΠΑ, για τα βασικά προϊόντα, για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης; Έναν χρόνο μετά κάνουμε την ίδια συζήτηση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε η Κυβέρνηση μετά την επανεκλογή της, ήταν η εφαρμογή του 50% του οικονομικού της προγράμματος, όπως το παρουσίασε προεκλογικά. Όλα αυτά τα μέτρα τα οποία ήταν σε αυτό το νομοσχέδιο, με εξαίρεση κάποια έκτακτα μέτρα, που είναι λιγότερο από το 10% των παρεμβάσεων, αφορούν μόνιμα μέτρα. Όλα αφορούν αυξήσεις εισοδημάτων, είτε με αυξήσεις μισθών είτε με μειώσεις φόρων. Ήδη, λοιπόν, όσα λέγαμε προεκλογικά στην οικονομία, κατά 50% τα έχουμε κάνει πράξη και εφαρμόζονται άμεσα. Και ως προς τις μισθολογικές αυξήσεις και άλλες παρεμβάσεις, από 1/1/2024. Όλες, λοιπόν, οι παρεμβάσεις, είναι μόνιμες παρεμβάσεις. Δεύτερον, δεν υποτιμούμε και τις στοχευμένες παρεμβάσεις όταν έχουμε κρίσεις. Η πολιτική της Κυβέρνησης, που πλέον εφαρμόζεται πάνω από μία τετραετία, δεν αφορά μόνο επιδόματα, το αντίθετο. Μειώθηκαν πάνω από 50 φόροι, έγινε μια σειρά από αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, αυξήθηκε μέσα από την πολιτική και την ανάπτυξη της οικονομίας ο μέσος μισθός. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Θα υλοποιήσουμε και όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά μας. Όμως, δεν θα κλείσουμε και τα μάτια μας σε έκτακτες κρίσεις. Προφανώς όποτε υπάρχει ανάγκη, πέραν του οικονομικού μας προγράμματος, που στοχεύει στην αύξηση των μισθών και του εισοδήματος, όποτε μπορούμε και όσο μπορούμε θα στηρίζουμε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη. Και το τρίτο, οι έλεγχοι. Οι έλεγχοι δεν είναι λόγια πλέον. Οι έλεγχοι είναι πράξεις, είτε αφορά την προστασία των καταναλωτών, με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, την προστασία των εργαζομένων και το νομοσχέδιο το οποίο έρχεται τώρα σε αυτή την κατεύθυνση στοχεύει. Στην προστασία των εργαζομένων και τη θωράκισή τους. Τρίτον, σε επίπεδα αδικαιολόγητων κερδών. Συνεχείς έλεγχοι και πρόστιμα. Σε επίπεδο φοροδιαφυγής συνεχείς έλεγχοι και όπου εντοπίζεται κάτι, προφανώς και τα αντίστοιχα πρόστιμα και οι διαδικασίες. Η προστασία των πολιτών, των καταναλωτών και των εργαζομένων είναι απόλυτη προτεραιότητα.