Αισιόδοξος ότι η γ’ αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως τα Χριστούγεννα ή το αργότερο στις αρχές του Ιανουαρίου, δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αφήνωντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα το 2018, στην περίπτωση που υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση.
Ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνει πως δεν υπάρχουν σε αυτή – σε σύγκριση με τη β’ αξιολόγηση- τόσα πολλά θέματα είτε πολιτικής διαφωνίας είτε τεχνικής δυσκολίας.
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ζητήσει από τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα υπουργεία ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων. Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η γ’ αξιολόγηση, καθώς όταν το διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2018 πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις για τον τρόπο εξόδου από το πρόγραμμα, για το εάν θα παραμείνει το ΔΝΤ και για το χρέος, το ελληνικό θέμα να μην είναι μέρος του προβλήματος.
Ωστόσο, ανησυχία εκφράζεται για τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, κυρίως για τις ελληνικές τράπεζες (όπου έθεσε το καλοκαίρι ζήτημα για το εάν απαιτείται επισκόπηση των περιουσιακών στοιχείων τους), αλλά και για τα κοινωνικά επιδόματα (όπου πιέζει για την αναδιάρθρωσή τους) και για τα δημοσιονομικά για το 2018, καθώς και για το εάν θα θέσει νέες απαιτήσεις για επιπλέον μέτρα και προαπαιτούμενα.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων το 2018, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι όλα θα κριθούν στη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει περίπου στις 20 Οκτωβρίου με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Ένα επιπλέον ζήτημα είναι και το ενδεχόμενο σύμπραξης των Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους μετεκλογικά στη Γερμανία.
Ειδικά για το θέμα των τραπεζών, στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι αυτό εμπίπτει απολύτως στη διαδικασία των ευρωπαϊκών οργάνων (ΕΚΤ και SSM) και πως τέτοιου είδους επισκόπηση μπορεί να δρομολογηθεί μόνον με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και της Τραπέζης της Ελλάδος, και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. ‘Αλλωστε, το 2018 θα γίνουν stress tests με βάση τα αποτελέσματα του 2017, τα οποία ευνοούνται από την ανάπτυξη, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κ.λπ.