Συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές – Τι είπαν Μητσοτάκης και πολιτικοί αρχηγοί

Πρώτος στόχος είναι να αναζητήσουμε εξηγήσεις και να συγκλίνουμε σε λύσεις για τις φετινές πυρκαγιές, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

«Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ ολοένα πιο απειλητική για όλους μας», τόνισε επισημαίνοντας πως «η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους».

Υπογράμμισε ως αυτονόητο ότι «οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα» και οι απαντήσεις μας πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου. Εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε όλες και όλους όσοι δοκιμάζονται από την πύρινη λαίλαπα και είπε ότι θα ολοκληρωθούν με μεγάλη ταχύτητα όλες οι διαδικασίες αποζημιώσεων και θα ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων.

«Κοινή παραδοχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε είναι ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου», τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δε σημαίνει πως εμείς δεν πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα.

«Στον τόπο μας αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν συνδυασμό γεγονότων χωρίς προηγούμενο», είπε στη συνέχεια και μεταξύ άλλων ανέφερε πως υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, υπήρχαν 48ωρα που είχαμε 220 φωτιές, επίπεδα ακραίου συναγερμού «5» είχαμε 7 φορές φέτος το καλοκαίρι, ενώ το 2021 είχαμε τέσσερα και πέρυσι καμία.

Για τη φωτιά της Πάρνηθας είπε ότι εντοπίστηκε αμέσως από αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη έγινε από ελικόπτερο στα 5-6 λεπτά μετά τον εντοπισμό της.

Για τη φωτιά του Έβρου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο πυρονέφους της νύχτας. «Υπάρχουν συνθήκες που κάνουν αυτή τη μάχη ολοένα και πιο άνιση αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε τη μάχη αυτή χαμένη», επεσήμανε τονίζοντας πως «τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές» αλλά και πως αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική στους πυροσβέστες. Υπογράμμισε ακόμη πως απαιτείται σοβαρότητα και αναγνώριση της δυσκολίας της πραγματικής κατάστασης και πως δεν πρέπει να ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή.

Αναλύοντας στη συνέχεια επιμέρους ζητήματα ο πρωθυπουργός ασχολήθηκε με εύλογα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν όπως το «γιατί κάηκαν τόσα πολλά στρέμματα φέτος στην Ελλάδα», λέγοντας πως «όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία ούτε όλες έχουν την ίδια επίπτωση στο περιβάλλον».

Αναφέρθηκε ακόμη στο κατά πόσον είναι αληθές ότι «μας λείπουν πυροσβέστες και μέσα», για τη διαχείριση των πυρκαγιών και είπε πως είναι καιρός να σταματήσει το απλοϊκό επιχείρημα-παραμύθι, που χρησιμοποιούν εκείνοι που τους αρέσουν οι αριθμητικές αλχημείες.

«Στην Πάρνηθα ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε στα έλατα του Δρυμού και αυτό δεν έγινε από μόνο του, κάποιοι έφτασαν στα όρια των δυνατοτήτων τους και πιθανώς ορισμένες φορές να τα ξεπέρασαν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε δε, πως κράτη με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από την Ελλάδα, όπως ο Καναδάς και η Ιταλία, δεν μπορούν να χειριστούν το φαινόμενο των megafires.

Εξήγησε ακόμη πως υπάρχουν καλές χρονιές και κάποιες κακές και πως το ανησυχητικό είναι ότι οι κακές χρονιές εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόσθεσε πάντως πως η κλιματική κρίση δεν είναι το άλλοθι για όλα και χαρακτήρισε τους εμπρησμούς, μία από τις πλέον αντικοινωνικές πράξεις. Με αναφορά στον Έβρο είπε πως είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία εκδήλωσης της φωτιάς είναι ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των παράνομων μεταναστών. «Ωστόσο, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί σχετικές διατάξεις.

Για την επιλογή οργανωμένων εκκενώσεων και την πρόληψη, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Δική μας προτεραιότητα ήταν είναι και θα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι η μόνη που δεν αντικαθίσταται και δεν μπορεί να δημιουργηθεί ξανά», είπε με αναφορά και στα ζώα. «Ακολουθεί η προστασία των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος, Μιλώ φυσικά για μια ιεράρχηση αξιών και απωλειών», τόνισε, ζητώντας από όποιον διαφωνεί να το δηλώσει ευθέως και να είναι όλοι συγκεκριμένοι.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές» υπογράμμισε αναφερόμενος σε επιτυχείς εκκενώσεις και απομακρύνσεις πολιτών σε περιπτώσεις όπως εκείνες της Ρόδου και της Αλεξανδρούπολης.

«Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο στη χώρα μας αυτό που έχουμε καταφέρει», είπε επίσης ο πρωθυπουργός. «Η πραγματικότητα είναι μία: Οι αντιπυρικές ζώνες δεν είναι πολλές φορές ικανές να σταματήσουν φωτιές που αποκτούν τη δική τους δυναμική».

Για την έκθεση Γκολντάμερ επεσήμανε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό τα συμπεράσματά της έχουν εφαρμοστεί ή εφαρμόζονται και τόνισε πως δημιουργήθηκε ένα υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στη θέση ενός ερειπωμένου γραφείου.

Ανέφερε ακόμη ότι έως το 2027 θα προμηθευτεί η Ελλάδα πρώτη απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα νέα Καναντέρ και προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δασοκομάντος αλλά και ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Έχω μιλήσει με την κυρία φον ντερ Λάιεν», είπε εξηγώντας ότι η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης δικαιούται και μεγαλύτερη αλληλεγγύη στη διάθεση πόρων.

Τόνισε επίσης πως στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετείται το Evrospass κατ’ αντιστοιχία με ό,τι έγινε στη βόρεια Εύβοια.

«Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε μοιρολατρικά την σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον. Αντίθετα αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να οπλιστούμε με πείσμα ώστε να απαντήσουμε πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του. Ανέφερε ότι αυτή την ώρα, στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα καινούργιο και ακμαίο δασικό χωριό, στη θέση μιας περιοχής η οποία ήταν ολοσχερώς καμένη πριν από δύο μήνες, κάτι που πρέπει να γίνει σύμβολο και απηύθυνε έκκληση για ενότητα και συγκεκριμένες προτάσεις προς μια σύγκλιση συμπερασμάτων καθώς όπως είπε «η επίθεση της φύσης είναι πολύ μεγάλη για να προκαλεί μικρόψυχες κομματικές διαιρέσεις».

Φάμελλος: Προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού η εξέλιξη των πυρκαγιών

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος καταλογίζοντάς της την ευθύνη για την έκταση της καταστροφής από τις φετινές πυρκαγιές.

Ο κ. Φάμελλος ξεκινώντας έδωσε συγχαρητήρια σε «όσους και όσες ανέλαβαν δράση απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές, στελέχη των επιχειρησιακών μηχανισμών των αρμόδιων φορέων, πολίτες και εθελοντές και ευχαρίστησε τις αποστολές άλλων χωρών που ήρθαν στη χώρα μας να μας στηρίξουν, και τις χώρες και τους ανθρώπους». Κατέθεσε τα συλλυπητήρια του ΣΥΡΙΖΑ «για τα θύματα, τους δυο ήρωες πιλότους του καναντέρ που χάσαμε στην Κάρυστο, τον Χρήστο Μουλά και τον Περικλή Στεφανίδη αλλά και όλα τα θύματα του φετινού τραγικού καλοκαιριού γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη».

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση σημείωσε: «Είναι ανήκουστο ότι φτάσαμε να καταστρέφεται και πάλι το ελληνικό περιβάλλον, κρίσιμα και εμβληματικά οικοσυστήματα, όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα, αλλά και να κινδυνεύουν πόλεις, πρωτεύουσες νομών, νοσοκομεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως η σημαντική αεροπορική βάση στη Νέα Αγχίαλο. Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής σημαδεύεται από την 13η μέρα της φωτιάς στη Δαδιά, στον ακριτικό Έβρο, που εξελίσσεται η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης την τελευταία 20ετία, που χθες το βράδυ απείλησε το Σουφλί, που κατέστρεψε ένα μοναδικό προστατευόμενο οικοσύστημα, ένα δάσος που δεν θα ξαναδούμε ποτέ».

Αποδίδοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό αφού τον κατηγόρησε για υποκρισία για την σημερινή συζήτηση που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Παρά τις δεσμεύσεις σας στις προγραμματικές 2019 και 2023, παρά την αντίστοιχη συζήτηση για πυρκαγιές το 2021 και τις δεσμεύσεις σας τότε, παρά την περυσινή μεγάλη πυρκαγιά πάλι στη Δαδιά και τις εξαγγελίες σας, παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις στις 7 Ιουλίου φέτος, αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και ανεπαρκή για αυτό τον κίνδυνο. Και η εξέλιξη των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους είναι δική σας πολιτική ευθύνη και οφείλω να πω και προσωπική κύριε Μητσοτάκη».

Γενικεύοντας την πολιτική επίθεση είπε: «Δεν μπορείτε πλέον να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία. Αυτό σίγουρα δεν εμπεδώνεται με τις συγνώμες μετά από το δυστύχημα των Τεμπών. Ούτε με την ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, που και τη χώρα εξέθεσε, και την αμυντική της θωράκιση. Ούτε με την επιδρομή ακροδεξιών χούλιγκανς από την Κροατία -που διέσχισαν την χώρα από τα σύνορα μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια για τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, ούτε με τον αποκλεισμό για πολλές ώρες τόσων ανθρώπων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, λόγω της ελλιπούς διαχείρισης του συμβάντος με το βυτιοφόρο. ούτε φυσικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές. Αυτά είναι όλα τα «επιτελικά» και «άριστα» επιτεύγματα της κυβέρνησής σας».

Όσον αφορά την επίκληση της κλιματικής αλλαγής είπε: «Μην αναζητείται άλλοθι στην ένταση των φαινομένων, την κλιματική κρίση, στους εμπρησμούς από αμέλεια ή από πρόθεση, που πάντα συνέβαιναν στη χώρα, σε ελλείψεις της Αυτοδιοίκησης όπου οφείλετε να παρέχετε κονδύλια και να ελέγχετε και σε σενάρια συνωμοσίας. Η ευθύνη είναι δική σας, ιδίως γιατί δεν είστε μια καινούργια κυβέρνηση. Κυβερνάτε τέσσερα χρόνια τώρα, και έχετε ήδη επικαλεστεί αντίστοιχες δικαιολογίες το 2021 σε αντίστοιχη καταστροφή 1,3 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Τα αποτελέσματα της επαναλαμβανόμενης διάψευσής σας τα βλέπουμε. Απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Ρεκόρ καμένων εκτάσεων , τριπλάσια από το μέσο όρο 15ετίας. Ανυπολόγιστες ζημίες στο φυσικό περιβάλλον. Βασικές και κρίσιμες δομές της χώρας απειλήθηκαν από την φωτιά».

Απαντώντας στα επιχειρήματα της κυβέρνησης είπε: «Να ξεκαθαρίσουμε κάτι κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι επιτυχία σας ότι κατάφερε να απειληθεί από τη φωτιά και εκκενωθεί και μάλιστα την 3η ημέρα της πυρκαγιάς το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας. Επιτυχία γιατρών και υγειονομικών είναι, δική σας όχι. Γιατί ο ακριτικός Έβρος αντί για πυλώνας ασφάλειας και προόδου, αντί για συγκοινωνιακός και ενεργειακός κόμβος, αντί για πύλη της Ευρώπης, όπως είχατε υποκριτικά υποσχεθεί, γίνεται συνώνυμο της καταστροφής, της ανασφάλειας και της αγωνίας. Τώρα οι Εβρίτες ζουν τις επιπτώσεις των λόγων της υποψηφιότητάς σας και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους εκμετάλλευσης από τη ΝΔ. Κι εσείς δεν έχετε πάει ακόμα εκεί που καίει η μεγαλύτερη πυρκαγιά της 20ετίας στην Ευρώπη. Εμείς πήγαμε και είδαμε απόγνωση, θυμό, ανασφάλεια, καμένες παραγωγικές μονάδες, σχολεία».

Η καταστροφή στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας είναι ανυπολόγιστη, είπε ο κ. Φάμελλος και επικαλέστηκε τα στοιχεία που προκύπτουν έως τώρα και σύμφωνα με τον Copernicus & EEFIS έχουν καταγραφεί 1,6 εκατομμύρια στρέμματα καμένων εκτάσεων. Ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση: «Φτάσατε στο σημείο να αμφισβητήσετε την επιστήμη και τα στοιχεία που δημοσιεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με δηλώσεις του ΥΠΕΝ και της κυρίας Βούλτεψη. Γιατί άραγε; Γιατί έδειχναν ότι με το 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκε 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων. Συντασσόμαστε με κάθε λέξη από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο (28.8.2023) Αθηνών και επαναλαμβάνουμε ότι είναι υποχρέωση της Επιστήμης να ενημερώνει την Κοινωνία. Εσάς όμως σας ενοχλεί η αλήθεια! Γιατί σας εκθέτει!».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Όταν λέγατε στην επίσκεψή σας στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής τον Ιούλιο ότι έχουμε επάρκεια πυροσβεστικών μέσων γνωρίζατε την αλήθεια, ότι δεν είναι επαρκή τα μέσα ή όχι; Όποια κι αν είναι η απάντηση είστε επικίνδυνος”.

Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων και πρόσθεσε: «Δεν είναι προτεραιότητά σας η ενίσχυση και στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, 3.600 κενές θέσεις έχει το οργανόγραμμα. Και 2.500 συμβασιούχους, που απολύονται κάθε Οκτώβριο που τους είχατε αντιμετωπίσει με ΜΑΤ και αύρες έξω από το υπουργείο. Ναι υπήρξε αύξηση των εναέριων μέσων, προφανώς όμως δεν επαρκούν. Αλλά όλοι ξέρουν ότι χωρίς επίγειες δυνάμεις δεν σβήνονται πυρκαγιές. Αφήσατε χωρίς οργανόγραμμα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που ιδρύσατε το 2021 για να καλύψετε την ανεπάρκεια πάλι έναντι των πυρκαγιών του 2021. Και μάλιστα διασπάσατε την πολιτική για το κλίμα αφαιρώντας αρμοδιότητες από το ΥΠΕΝ. Κρατήσατε ανενεργό το νόμο για την Πολιτική Προστασία του 2020 που ψηφίσατε εσείς. Δεν προχωρήσατε τα έργα για την πολιτική προστασία του Ταμείο Ανάκαμψης.Έχουμε ελάχιστη απορρόφηση στον τομέα αυτό, μόλις 0,5%, και αποδείχθηκε και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Από το 2019 έως το 2021 δεν προχώρησε η πρόληψη πυρκαγιών.Το πόρισμα Goldammer προχωράει αλά καρτ και με πολλά προβλήματα.Δεν ενισχύσατε τις δασικές υπηρεσίες. Γιατί πάγωσαν οι 550 προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων το 2019; Μόνο συνταξιοδοτήσεις γίνονται. Που πήγαν οι 5.000 εργαζόμενοι στη δασοπροστασία; Τους σταμάτησε η κυβέρνηση το 2019.Παγώσατε για δυο χρόνια τους δασικούς χάρτες, τους μπλέξατε στη συνέχεια σε κυκεώνες λαθών και γραφειοκρατίας και αφήσατε σε εκκρεμότητα τις οικιστικές πυκνώσεις.Και αλήθεια που βρίσκονται ο συνολικός σχεδιασμός και η πολιτική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση;».

Αναφερόμενος στην αποκατάσταση ρώτησε: «Κύριε Μητσοτάκη πώς θα γίνει η αποκατάσταση στις περιοχές Natura όταν δεν έχετε προχωρήσει τα Σχέδια Διαχείρισης και τα Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές αυτές; Γιατί όλα αυτά ναρκοθετήθηκαν από την κυβέρνησή σας με το ν. 4685/2020. Και έχουμε καταγγελίες για αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων εντός «ζωνών αποκλεισμού» και «Ζώνης Αυξημένης Προστασίας» αρπακτικών πτηνών τα οποία χαρακτηρίζονται ως «παγκοσμίως απειλούμενα είδη» και «κινδυνεύοντα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε όσα έπρεπε στην πρώτη της τετραετία και πρόσθεσε: «Μην προσπαθείτε λοιπόν να βρείτε άλλους ενόχους. Οι προτεραιότητές σας φταίνε. Χωρίς κανένα άλλοθι, γιατί απλά δεν αναλάβατε χθες». Ακολούθως κατέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας:

«-Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο και λειτουργικό νόμο για την πολιτική προστασία. Ο νόμος σας του 2020 έχει εμφανώς κενά, δεν εφαρμόζεται. Σας προτείνουμε να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση νόμου για ενιαία αρχή πολιτικής προστασίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

– Χρειάζεται στελέχωση γιατί στις περιφέρειες και στους δήμους δεν έχουμε στελέχη πολιτικής προστασίας.

– Αναμένουμε να πληρωθούν ταχύτατα τα κενά στην πυροσβεστική. Γιατί δεν σβήνονται οι φωτιές χωρίς επίγειες δυνάμεις. Όσα εναέρια μέσα και αν διαφημίζετε. Εδώ πρέπει σοβαρά να δείτε το θέμα των εποχικών πυροσβεστών. Είναι δυνατό να υπάρχουν τόσες κενές θέσεις στο Σώμα, να έχουμε 2500 συμβασιούχους εποχικούς πυροσβέστες και να μην αξιοποιούμε τις υπηρεσίες και την εμπειρία τους;

-Χρειάζεται και στη δασική υπηρεσία στελέχωση, και σε επιστήμονες και σε διοικητικό προσωπικό, αλλά και σε δασοφύλακες

-Πρέπει να ενισχυθούν όμως και οι εθελοντές. Με καλύτερη εκπαίδευση, προσομοίωση σεναρίων κινδύνου και εξοπλισμό.

-Ενοποιήστε την κλιματική πολιτική μαζί με την χωροταξία, τα δάση και το φυσικό περιβάλλον αλλά και την ενέργεια στο ΥΠΕΝ”.

Σημείωσε ακόμη όσον αφορά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλουμε να ενισχύσουμε την πρόληψη, άρα τη δασική διαχείριση, τον ενιαίο συντονισμό της πυρόσβεσης και της πολιτικής προστασίας και την αποκατάσταση. Και αυτά απαιτούν προσωπικό, χρηματοδοτήσεις και θεσμικά εργαλεία, μεταρρυθμίσεις που δεν προχωράτε. Στην πολιτική προστασία θέλουμε άλλο σχέδιο και ασκήσεις με επένδυση στη γνώση και με βάση το χειρότερο σενάριο. Με συμμετοχή αυτοδιοίκησης, εθελοντών και τοπικής οικονομίας. Πρέπει να θέσουμε προτεραιότητα στις αντιπυρικές δασικές μελέτες, ειδικές αντιπυρικές μελέτες στις προστατευόμενες περιοχές, νέες προδιαγραφές για τα αντιπυρικά σχέδια των οικισμών της υπαίθρου πιλοτικά έργα τις μικτές ζώνες δάσους κατοικίας που τα είχαμε βάλει στον προγραμματισμό από το 2019. Και φυσικά στην πυρόσβεση η στρατηγική «εκκένωση-καταστολή-αποζημίωση» δεν αποτελεί τη λύση. Ούτε το να σβήσει στη θάλασσα η φωτιά. Ούτε με τη μέθοδο Χαρδαλιά που αγνοώντας τους επιστήμονες είχε προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στο Σχινιά για να δείξει ότι κάνει έργο καθαρισμού με απευθείας αναθέσεις. Χρειαζόμαστε δέσμευση κονδυλίων μακροπρόθεσμα για την πρόληψη, όπου οφείλουμε να επενδύσουμε. Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης θα τελειώσει κάποια στιγμή. Με κεντρικό το ρόλο μελετών και επίβλεψης στις δασικές υπηρεσίες και όχι στην πολιτική προστασία. Και σε ενιαίο προγραμματισμό και έλεγχο να μπαίνουν τα έργα των δήμων για την πυροσπροστασία.

Αναφέρθηκε στο θέμα του «αναδόχου για τη διαχείριση των δασών», λέγοντας: «Να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Ιδιώτες, δηλαδή δασεργάτες, δασικοί συνεταιρισμοί, εργολαβικές εταιρείες πάντα εμπλέκονταν στη διαχείριση των δασών. Και έτσι πρέπει. Αλλά τις μελέτες και τον έλεγχο τον είχε πάντα η δασική υπηρεσία. Μη διανοηθείτε να δώσετε σε ανάδοχο την ευθύνη των δασικών περιοχών και των προτεραιοτήτων της αποκατάστασης. Όλες οι περιοχές πρέπει να αποκατασταθούν με την ίδια ποιότητα έργων. Όχι μόνο όσες προσελκύουν χορηγούς. Στην αποκατάσταση και στη διαχείριση δασικών εκτάσεων το κριτήριο δεν μπορεί να είναι το κέρδος. Αλλά το κοινωνικό συμφέρον και η προστασία του περιβάλλοντος».

Γενικεύοντας είπε προς τον πρωθυπουργό κλείνοντας την ομιλία του: «Γιατί η ουσία κ. Μητσοτάκη είναι ότι επί διακυβέρνησής σας, και παρά τη δημοσιονομική ευελιξία και τους πόρους που διαθέτει η χώρα, η Πολιτεία αδυνατίζει και γίνεται ‘γραφείο Μαξίμου’, γραφείο αναθέσεων λειτουργιών του κράτους σε ιδιώτες, και γραφείο επικοινωνίας».

Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχει ούτε συντονισμός αλλά ούτε πρόληψη για τις πυρκαγιές

Σε ευθεία κι αιχμηρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό , προχώρησε , από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης καταλογίζοντας την πλήρη ευθύνη για ανεπάρκεια κι ανευθυνότητα στη πρόληψη και κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών και των έντονων προβλημάτων που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί «είναι τα αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης

αυξημένης αυταρέσκειας, αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας «οργανωμένης ανευθυνότητας» στη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων του ελληνικού λαού».

Επισημαίνοντας την έξαρση της ακρίβειας , το στεγαστικό πρόβλημα διογκώνεται ραγδαία,

τα ενοίκια καλπάζουν, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην μπορούν να βρουν φτηνή και ποιοτική κατοικία, τις εξελίξεις στο δυστύχημα των Τεμπών ,την επέλαση, όπως είπε, 200 νεοναζί χούλιγκαν

που παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών των γειτονικών κρατών, διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα

και δολοφόνησαν έναν άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε το επιτελικό κράτος ως μηχανισμός συγκέντρωσης εξουσίας, αλλά διάχυσης της ευθύνης για να καλύπτονται οι πραγματικά υπεύθυνοι.

Με τη ενδεικτική φράση «σε λίγο θα μας πείτε ότι παραλάβατε «καμένη γη», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε εκτενή αναφορά ασκώντας οξεία κριτική στις πυρκαγιές που απείλησαν νευραλγικές υποδομές του κράτους, όπως στην Αγχίαλο και την εκκένωση του νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη κι υποστήριξε πώς η κυβέρνηση« θεωρεί πως οι ευθύνες παραγράφονται με μια «βόλτα» του κ.Χαρδαλιά σε στρατιωτικές μονάδες κατόπιν εορτής για να ελέγξει αυτά που όφειλε να έχει επιθεωρήσει από πριν. Μάλιστα πάνω στη αγωνία του, να δείξει ότι κάτι κάνει, δημοσίευσε μέχρι και απόρρητους στρατιωτικούς χάρτες».

«Λυπάμαι που ο Πρωθυπουργός προσήλθε στην Βουλή, με διάθεση δημιουργικής λογιστικής μιμούμενος τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Δημοκρατίας,τον κ. Καραμανλή.Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε κανένα λάθος στην προετοιμασία της κρατικής μηχανής,και θέλησε με αριθμητικές αλχημείες και σοφιστείες να μας πείσει ότι δεν έγινε και κάτι στον Έβρο και τη Ρόδο», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Προχώρησε περαιτέρω λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να βάλει ασπίδα στη δική του αποτυχία τους πυροσβέστες, που δίνουν ακούραστα τη μάχη και πώς αμφισβητεί τα στοιχεία

του δορυφορικού συστήματος Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Για τη συνεχιζόμενη πύρινη κόλαση στη Δαδιά του Έβρου , όπου έχουν καεί πάνω από 810.000 στρέμματα , όπως στη Ρόδο και την Πάρνηθα , ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πώς «δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα η καταστροφή του φυσικού μας πλούτου και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Τόνισε ότι ίδιος , στη θητεία στην Ευρωβουλή συνέβαλε προσωπικά στη δημιουργία του μηχανισμού rescEU, που βοηθά συστηματικά τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Υπενθύμισε πώς όταν το ΠΑΣΟΚ μίλησε πρώτο για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση

και την βιώσιμη ανάπτυξη, η ΝΔ μίλαγε για “πράσινα άλογα”. «Μπορεί η ρητορική σας να έχει αλλάξει,

η πρακτική σας παραμένει η ίδια. Αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το νόμο για την αποκατάσταση της Φύσης, όπου οι Ευρωβουλευτές σας, τον καταψήφισαν. Αλήθεια εσείς τί σκοπεύετε να κάνετε;», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης .

«Κάτι, λοιπόν, πάει στραβά στο «βασίλειο» του πολυδιάστατου… αποσυντονισμού. Δεν υπάρχει ούτε συντονισμός αλλά ούτε και η απαιτούμενη επένδυση στην πρόληψη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς επικαλέστηκε τις δηλώσεις της κ. Βούλτεψη πώς «ήρθε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε», του κ. Σκέρτσου για «15 παράλληλες εστίες στη Δαδιά» και του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια, «που άλλοτε το Μαξίμου «άδειαζε» σε δημοσιεύματα και άλλοτε «στήριζε», υποσχόταν ότι θα τιμωρηθούν οι αλιτήριοι», όπως είπε .

Μάλιστα με αφορμή αναφορές του κ. Βορίδη που διερωτήθηκε δημόσια αν πίσω από την πυρκαγιά στη Ρόδο είναι ξένοι πράκτορες κάλεσε τον πρωθυπουργό αν έχει στοιχεία για πράκτορες και οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, να τα προσκομίσει στην εθνική αντιπροσωπεία για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.

«Επενδύσατε και πάλι επικοινωνιακά σε μια «θολούρα», για να κρύψετε τις αστοχίες, τις αδυναμίες και τις αποτυχίες σας , φέρνοντας μας στο μυαλό τις «δορυφορικές αποδείξεις”που παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία στο Μάτι. Και δίνοντας τροφή

στη μισαλλοδοξία των αυτόκλητων «σερίφηδων», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κλιμάκωσε ειδικότερα την κριτική του στη κυβέρνηση εστιάζοντας στην ανεπάρκεια σχεδίου πρόληψης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών λέγοντας πώς το αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αποδείχτηκε ένα κέλυφος κενό περιεχομένου. «Είναι στην πραγματικότητα ένα υπουργείο πυροσβεστικής», τόνισε.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε δέσμη προτάσεων , για να αποκτήσει η χώρα , όπως ανέφερε, την απαιτούμενη ανθεκτικότητα και όχι να είναι έρμαιο των πυρκαγιών κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε:

-Να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο προστασίας των δασών, το προεδρικό διάταγμα 575 που ισχύει από το 1980.

-Οι δασικές υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και να στελεχωθούν επαρκώς.

-Δεν νοείται ενιαίο συντονιστικό κέντρο χωρίς τη συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού

και την αγαστή συνεργασία όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλουν όπως το Αστεροσκοπείο ή άλλα ερευνητικά ιδρύματα.

– Η πρόληψη πρέπει να σταματήσει να είναι ο φτωχός συγγενής. Όπως συναινούν όλοι οι ειδικοί οι φωτιές σβήνουν τον χειμώνα.

-Είναι αναγκαία η κατάρτιση διαχειριστικών σχεδίων για τις περιοχές natura 2000 ,στις οποίες περιλαμβάνεται το σύνολο των δασών.Πρέπει οι διαχειριστικές μελέτες,να προβλέπουν και τη διαχείριση της βιομάζας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

-Ουσιαστική αξιοποίηση της πληθώρας των διαθέσιμων εθελοντικών ομάδων βάσει της εξειδίκευσης που διαθέτουν με κατάλληλα προγράμματα εκπαίδευσης και καλύτερη ενσωμάτωση τους στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας .

-Κάλυψη των κενών στο πυροσβεστικό σώμα και αναβάθμιση του εξοπλισμού τους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πώς το φετινό καλοκαίρι πρέπει να γίνει μάθημα.«Πέρυσι η φωτιά στη Δαδιά έσβησε με τη βροχή. Φέτος η καταστροφή στον Έβρο είναι ολοκληρωτική και στην Πάρνηθα, κάηκαν περισσότερες εκτάσεις σε σχέση με τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007.

Ακόμη και περιοχές, που μόλις είχαν αρχίσει να αναζωογονούνται. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος , ούτε όμως και ανοχή από τους πολίτες για πειραματισμούς, αβελτηρίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Η προστασία του λιγοστού πράσινου στη χώρα είναι εθνική προτεραιότητα.Αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών, τα παιδιά μας, το μέλλον μας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Φραστική διένεξη Ν.Ανδρουλάκη – Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή

Φραστική διένεξη ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον πρωθυπουργό προκάλεσε η κριτική του κ. Ανδρουλάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ανακοίνωσή του πώς θα ελέγχονται και ποιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες έκαναν ή δεν έκαναν καλά την δουλειά τους .

Ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε αιχμηρά άν αυτό το δεδομένο ελήφθη υπόψη όταν έδωσε χρίσματα στις περιφερειακές εκλογές στους κ. Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο, και τον κ. Μέτιο στον Έβρο και στη Ροδόπη.

«Δεν ξέρετε τι λέτε» φέρεται να σχολιάσε ο κ. Μητσοτάκης για να απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης: « Καλό είναι να είστε πιο προσεκτικός . Είστε ο Πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου κάηκε το κόσμημα τη Δαδιάς και μια γενιά δεν θα ζήσει να το δει και να το ζήσει».

Με λοίμωξη του αναπνευστικού ο Δ. Κουτσούμπας

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσουμπας, δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών στη Βουλή, εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικό η οποία τον ταλαιπωρεί, όπως έγινε γνωστό από το ΚΚΕ.

Ύστερα απο συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος ενημερώθηκε για την απουσία του Δημήτρη Κουτσουμπα, το ΚΚΕ θα εκπροσωπηθεί από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Θανάση Παφίλη.

Παφίλης: Για άλλη μια φορά … στο ίδιο έγκλημα θεατές – Να επανέλθουν οι αρμοδιότητες στα Δασαρχεία και να γίνουν προσλήψεις

«Για άλλη μια φορά είμαστε όχι στο ίδιο έργο θεατές αλλά στο ίδιο έγκλημα θεατές», τόνισε μεταξύ άλλων στη παρέμβασή του ο Θανάσης Παφίλης, ο οποίος μίλησε στη συζήτηση στη Βουλή εκ μέρους του ΚΚΕ, λόγω της έκτακτης ασθενείας του γγ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε πως αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ούτε πρόληψης ούτε αντιμετώπισης των πυρκαγιών. «Δεν σας κατηγορούμε για ανικανότητα αλλά ότι είστε συνειδητοί ικανοί εφαρμοστές αυτής της εγκληματικής πολιτικής που επιτρέπει σε ιδιώτες να εκμεταλλεύονται τα δάση», είπε ο κ. Παφίλης. Μίλησε για δικαιολογίες της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας διαχρονικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις με αποκορύφωμα τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στη Πυροσβεστική, το 1998 επί κυβέρνησης Σημίτη.

 

Ο Θανάσης Παφίλης στην αυστηρή κριτική του μίλησε για αντιεπιστημονική πολιτική που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια που δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να αναθέτει τις μελέτες ανασυγκρότησης του δάσους σε ιδιώτες κι όχι σε δασολόγους. «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ διατηρούν αυτή τη προσέγγιση για τα δάση. Υπάρχει άλλος δρόμος, τής επιστημονικής προσέγγισης, που προτείνει το ΚΚΕ» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Μητσοτάκη κι απ’ τα υπόλοιπα κόμματα να συμφωνήσουν στην ακύρωση αυτής της απόφασης και οι αρμοδιότητες να επανέλθουν στα δασαρχεία με την πρόσληψη 2.000 δασολόγων και πυροσβεστών, όσα και τα κενά που υπάρχουν.

Επισήμανε, διατυπώνοντας ερωτηματικά, τη γεωστρατηγική σημασία του Έβρου στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ενώ εκθείασε τη συνεισφορά μελών και στελεχών του ΚΚΕ οι οποίοι οργανωμένα μαζί με πολίτες και εργαζόμενους συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς σε αρκετά σημεία.