Λάρισα: Στα 10 μέτρα το ύψος του Πηνειού – Ενισχύονται τα φράγματα – Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί

Μάχη με την πλημμύρα δίνει και σήμερα η Πολιτική Προστασία στη Λάρισα, σε έναν διαρκή αγώνα ενίσχυσης των αναχωμάτων του Πηνειού ποταμού στα όρια της πόλης και απομάκρυνσης του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ποτάμι.

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023, 12:01 / Τελευταία Ενημέρωση: 18:50

Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, να ενισχύσουν τις όχθες του ποταμού με αδρανή υλικά στο τμήμα του που διασχίζει την πόλη, δεύτερον, να απεγκλωβίσουν κατοίκους που είναι «παγιδευμένοι» στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό και τρίτον να μετακινήσουν κόσμο από περιοχές στις οποίες η στάθμη του νερού ανεβαίνει.

Επίσης, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται διανοίξεις σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιείται η στάθμη του ποταμού.

Τόνοι αμμοχάλικου μεταφέρθηκαν χθες και σήμερα με δέκα τριαξονικά φορτηγά και με φορτωτές και ρίφθηκαν σε σημεία της όχθης του Πηνειού για να συγκρατηθούν καίρια αναχώματα και ως, αυτή την ώρα, η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. Οι προσπάθειες όμως δε σταματούν, συνεχίζονται.

«Δεκαπέντε χιλιάδες σακιά με άμμο και χαλίκι θα διαθέσουμε σήμερα, χθες δώσαμε εικοσιπέντε χιλιάδες για να σταθεροποιήσουμε αναχώματα στο ποτάμι και γύρω από οικοδομικά τετράγωνα» λέει ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Λαρισαίων Γιάννης Αλεξούλης και συνεχίζει: «Έχουμε διαθέσει κάθε δυνατή υποδομή για τη φιλοξενία ανθρώπων,  που μεταφέρονται από τα σπίτια τους, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, χώρους εκδηλώσεων. Οι κάτοικοι στις περιοχές Ιπποκράτης και Εργατικές Κατοικίες που είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες, τώρα ζητούν να τους μεταφέρουμε».

Η επιχείρηση μεταφοράς των κατοίκων των δύο περιοχών βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα της. Αντίστοιχες μετακινήσεις κατοίκων γίνονται και από άλλες περιοχές που έχουν πλημμυρίσει.

Στον ‘Αγιο Θωμά, στη Νέα Σμύρνη, στην Αγία Μαρίνα, πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και δυνάμεις εθελοντών σπεύδουν, είτε να προμηθεύσουν νερό σε όσους το έχουν ανάγκη και να μεταφέρουν όσους επιθυμούν.

Η στάθμη του νερού, που υπερχείλισε από τα φρεάτια, σε αυτές τις συνοικίες παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ατμόσφαιρα μυρίζει πετρέλαιο, αφού το νερό στα υπόγεια των πολυκατοικιών αναμίχθηκε με τα καύσιμα σε λέβητες πετρελαίου θέρμανσης. Μεγάλα κομμάτια των οικισμών δίνουν μια εικόνα λίμνης. 

Στη συνοικία Νέα Σμύρνη επιχειρούν οι εθελοντές διασώστες της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων με φουσκωτό και δίνουν βοήθεια, όπου τους ζητηθεί, με τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας του δήμου.

«Έχουμε έρθει από χθες και  επιχειρούμε, αυτό δεν είναι πλέον μόνο νερό είναι μια μάζα από μαζούτ, λάσπη, ξύλα και χώμα» λέει ο αντιπρόεδρος της μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ, Νικόλαος Γεωργουλετης και συνεχίζει:

«Έχουμε πάρει μαζί μας και ένα κανό και μια λέμβο, που αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα για μεταφέρουμε νερό σε κατοίκους που είχαν εγκλωβιστεί. Σε κάποια σημεία που η στάθμη του νερού εξακολουθεί να ανεβαίνει, μας ζήτησαν και τους μεταφέραμε και τώρα συνεχίζουμε τις προσπάθειες».

Στο συντονιστικό του δήμου, το οποίο λειτουργεί στη Διεύθυνση Πράσινου του δήμου, οχήματα και διασώστες πάνε κι έρχονται. Τα τηλέφωνα έχουν ανάψει. Οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας παραλαμβάνουν υλικά και οχήματα και σπεύδουν και πάλι στη μάχη με την πλημμύρα. Οι εκκλήσεις από τους κατοίκους για βοήθεια είναι πολλές και η διαχείριση τους γίνεται τοπικά από δυνάμεις που επιχειρούν στα σημεία. Κάποιοι κάτοικοι μεταφέρουν με τα αυτοκίνητα τους τις οικογένειες τους στα χωριά της καταγωγής τους, σε μια προσπάθεια να οργανώσουν εκεί προσωρινά την καθημερινότητα τους, η οποία πλέον  έχει γίνει πολύ δύσκολη. Μαζί τους στο αυτοκίνητο παίρνουν νερό και προμήθειες.

«Δεν έχει ρεύμα και νερό δεν είναι το σπίτι πια κατοικήσιμο, τα νερά έχουν φτάσει στο ισόγειο» λέει ένας κάτοικος που φεύγει με την οικογένειά του από τη Νέα Σμύρνη για τα Αμπελάκια Θεσσαλίας και προσθέτει: «Εγώ θα επιστρέψω, υπάρχουν ανάγκες, πρέπει να δουλέψουμε…».
Οι περισσότεροι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών, ωστόσο, βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους και περιμένουν να τραβηχτούν τα νερά. Ντυμένοι με γαλότσες και αδιάβροχα πηγαίνουν για λίγο στο σπίτι τους να πάρουν εφόδια και βγαίνουν και πάλι έξω σε στεγνά σημεία. Δεν αποφασίζουν να φύγουν. Δεν ξέρουν και εάν μπορούν να επιστρέψουν για να βγάλουν και την αποψινή νύχτα στα σπίτια τους. Συζητούν σε πηγαδάκια και εκφράζουν την αγωνία τους και την ευχή να αντέξουν τα αναχώματα του ποταμού και να υποχωρήσει σύντομα η στάθμη των νερών.

Το βλέμμα τους πέφτει από ώρα σε ώρα στα φρεάτια του δρόμου που βρίσκονται κάπως ψηλότερα στον δρόμο και δεν έχουν πλημμυρίσει ακόμη.
«Αν ανέβουν κι άλλο τα νερά, θα δούμε, τώρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει…».

Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από το Oμορφοχώρι

Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Ομορφοχώρι στο Κιλελέρ προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς τον οικισμό Πλατύκαμπο λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Σύσταση της ΕΛΑΣ προς τους οδηγούς να αποφεύγουν την ΠΑΘΕ και να χρησιμοποιούν την εναλλακτική διαδρομή μέσω της Εγνατίας, της Ιόνιας και της Ολυμπίας Οδού

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, λαμβάνοντας υπόψη τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ  λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που σε εξέλιξη σε περιοχές της Θεσσαλίας, συστήνει στους οδηγούς που επιθυμούν να μετακινηθούν από περιοχές της βόρειας Ελλάδας στη νότια και αντίστροφα, να χρησιμοποιούν την εναλλακτική διαδρομή μέσω της Εγνατίας, της Ιόνιας και της Ολυμπίας Οδού.
Επιπρόσθετα η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μέχρι την ύφεση των φαινομένων  και να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων στα σημεία όπου πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας.
Υπενθυμίζεται ότι συνεχής ενημέρωση σχετικά με τις ισχύουσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις υπάρχει σε ειδικό μπάνερ στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) στον υπερσύνδεσμο : https://www.astynomia.gr/ektaktes-kykloforiakes-rythmiseis-logo-ekdilosis-dysmenon-kairikon-fainomenon/

Βόλος: Η υδροδότηση, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την πόλη – Προσπάθειες για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης

Συνεχίζονται οι προσπάθειες να ξεπεραστούν, όσο είναι δυνατόν, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο Βόλος και συνολικά η Μαγνησία, μετά την καταστροφή που προκάλεσε η θεομηνία.

Το μέγιστο πρόβλημα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου παραμένει η υδροδότηση της περιοχής. Η προσπάθεια αντιμετώπισής του είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού έχουν καταστραφεί αντλιοστάσια και μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης. Από χθες και κατά διαστήματα, έγινε παροχή νερού στο κέντρο του Βόλου, για περίπου δύο ώρες, αλλά το νερό δεν είναι πόσιμο και η ίδια προσπάθεια θα επαναληφθεί και σήμερα σύμφωνα με την ΔΕΥΑΜΒ, με συγκεκριμένο ωράριο και σε άλλες περιοχές.

Η κατάσταση αντιμετωπίζεται τόσο στην πόλη του Βόλου, όσο και στην ύπαιθρο, με τη διανομή δωρεάν εμφιαλωμένου νερού από τον Δήμο Βόλου και δωρεές εταιρειών και πολιτών.

Από την πλευρά του Δήμου Βόλου δεκάδες συνεργεία καθαρισμού εργάζονται για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης και φερτών υλών από τους δρόμους ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η κίνηση των αυτοκινήτων, αλλά και η απομάκρυνση κατεστραμμένων από τη θεομηνία αυτοκινήτων που παρασύρθηκαν από τα νερά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον οι συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών όπου εγκλωβίστηκαν τεράστιες ποσότητες λάσπης και είναι δύσκολη η απομάκρυνσή της από τις περιοχές αυτές.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και κυρίως στο οδικό δίκτυο καταβάλλονται προσπάθειες να απομακρυνθεί ο κόσμος που έχει εγκλωβισθεί σε θέρετρα του Πηλίου όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη ως αδύνατη. Πρόκειται για τουρίστες που πρέπει να ταξιδέψουν για τα αεροδρόμια και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Από το 730 Τάγμα Μηχανικού της 1ης Στρατιάς καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να ολοκληρωθεί η κατασκευή της μεταλλικής γέφυρας τύπου Belley, επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο, μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας και αναμένεται τις επόμενες ώρες να δοθεί προς χρήση και να επανασυνδεθεί το Νότιο Πήλιο με τον Βόλο ώστε να μην αναγκάζονται να χρησιμοποιούν όσοι κινούνται τον δρόμο Καλά Νερά-Πινακάτες-Μηλιές-Νεοχώρι. Ανάλογη η κατάσταση είναι και στο Ανατολικό Πήλιο όπου αποκλεισμένα είναι τα χωριά της Ζαγοράς, Πουρί και Χορευτό, το Ανήλιο και το Μούρεσι αφού έχουν καταρρεύσει τμήματα του οδικού δικτύου και υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που πρέπει να απομακρυνθούν λόγω έλλειψης τροφίμων αλλά και αφού δεν ηλεκτροδοτείται η περιοχή .

Χθες το απόγευμα, πλοίο που ναυλώθηκε από τη ΔΕΗ, μετέφερε δια θαλάσσης τεχνικούς, οχήματα και υλικό από τον Βόλο στη Μηλίνα και καταβάλλονται προσπάθειες για να αποκατασταθούν οι βλάβες στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου.

Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί σε περιοχές των Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας – Προσπάθειες για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων

Σε λιμνοθάλασσα λασποβροχής έχουν μετατραπεί ολόκληρες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, λόγω της κακοκαιρίας Daniel, και καθώς τα νερά υποχωρούν σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα, οι άνθρωποι αρχίζουν και μετρούν τις πληγές τους, οι οποίες είναι πολλές και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να επουλωθούν. 

Στον δήμο Παλαμά και σε χωριά, όπως Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα, Ριζοβούνι, Μεταμόρφωση, και στην πόλη του Παλαμά, η καταστροφή είναι βιβλική, ανυπολόγιστες οι ζημιές στις υποδομές, ενώ συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών  στην Π.Ε. Καρδίτσας, όπου εκτυλίσσονται ανθρώπινες ιστορίες γεμάτες πόνο και θλίψη για αυτά που έχουν υποστεί αλλά και για την επόμενη μέρα. 

Χωρίς ηλεκτροδότηση είναι περιοχές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με συγγενικά τους πρόσωπα. Υπάρχουν ανάγκες σε πόσιμο νερό, φάρμακα και φαγητό. Από τον Δήμο Μουζακίου, όπως ανακοινώθηκε, άρχισε η διανομή εμφιαλωμένου νερού και τροφίμων στους κατοίκους του Μουζακίου και των Τοπικών Κοινοτήτων που επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του κυκλώνα «Daniel».  Ως Κέντρο Διανομής για όλους τους δημότες ορίστηκε το Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου. 

Επιπλέον, κλιμάκια στελεχών της Δημοτικής Διοίκησης και υπαλλήλων, μεταβαίνουν σε αποκλεισμένα χωριά από κατολισθήσεις και ζημιές σε υποδομές για να διανείμουν και εκεί νερά, τρόφιμα και φάρμακα που έχουν ανάγκη ηλικιωμένοι, ή άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας. Να σημειωθεί, ότι τόσο η διανομή στο Κλειστό, όσο και οι επισκέψεις τροφοδοσίας στις πληγείσες Τοπικές Κοινότητες θα συνεχιστούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης στους αποκλεισμένους σήμερα οικισμούς και κατοικίες. Επίσης, από τον ίδιο δήμο γίνεται γνωστό ότι οι εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας του Μουζακίου διατίθενται για τη φιλοξενία πλημμυροπαθών.

Ανάλογη είναι και η εικόνα σε δημοτικά διαμερίσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπου συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών.

Σε μια τεράστια λίμνη έχει μετατραπεί ο δήμος Φαρκαδόνας όπου γίνονται προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών σε διάφορες περιοχές. Δύσκολη είναι η κατάσταση στο χωριό Πηνειάδα του δήμου όπου το νερό έχει σκεπάσει το χωριό, όπως και το χωριό Κεραμίδι. Σε ολόκληρη την  Π.Ε. Τρικάλων χωριά βυθίστηκαν κάτω από το νερό.

Στα Μεγάλα Καλύβια και την  Αγία Κυριακή, χωριά κοντά στην πόλη των Τρικάλων, που δέχτηκαν την επίθεση της κακοκαιρίας, η κατάσταση είναι δραματική, όπως και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα που γειτνιάζουν με τον Πηνειό ποταμό.

Οι καταπτώσεις και οι κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο είναι συνεχείς και μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων προσπαθούν να δώσουν λύσεις όπου απαιτείται. Γέφυρες έχουν γκρεμιστεί, δρόμοι δεν είναι σε κυκλοφορία.

Ο δήμος Πύλης της Π.Ε. Τρικάλων, με σχετική ανακοίνωση κάνει γνωστό,  πως όσοι έχουν ανάγκη φαρμακευτικής περίθαλψης και ιδιαίτερα οι κάτοικοι από τα χωριά του ορεινού όγκου, να απευθύνονται στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητάς τους. Εκεί θα δηλώνουν τα φάρμακα που χρειάζονται με την αναγραφή του ΑΜΚΑ και ο Δήμος Πύλης θα αναλάβει την προμήθεια και αποστολή προς τους πολίτες γρήγορα.

Επιπρόσθετα μπορούν να απευθύνονται και στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» για να δηλώνουν τις φαρμακευτικές τους ανάγκες. Τέλος, στο τηλέφωνο 2434350100 μπορούν να εξυπηρετηθούν συνδημότες που έχουν ανάγκη προμήθειας τροφής.

Επίσης, ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήματος για καταγραφή ζημιών από την κακοκαιρία Daniel.
Η διαδικασία έχει δύο στάδια.
Στάδιο Α: Υποβολή αιτήματος
Στάδιο Β: Επίσκεψη κλιμακίου μηχανικών Δήμου Τρικκαίων