Μαρινάκης: Η Ελλάδα από χώρα επαίτης, σήμερα είναι χώρα που πρωταγωνιστεί

«Η Ελλάδα από εκεί που ήταν μια χώρα επαίτης, δυστυχώς, πριν από κάποια χρόνια, τώρα είναι μια χώρα που πρωταγωνιστεί, βήμα βήμα, και επιστρέφει ουσιαστικά στους πολίτες αυτά τα οποία έχασαν τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είπε ότι ο κ.Μητσοτάκης έθεσε όλους προ των ευθυνών τους και για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και για τη μεταναστευτική πολιτική αλλά και για την Κύπρο, και μιλώντας για τις συναντήσεις με επενδυτές είπε ότι η χώρα μας έχει ισχυροιποιηθεί από την αύξηση του ΑΕΠ και πλέον προκαλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ο κ.Μαρινάκης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτήν την τετραετία θα είναι η αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας, και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Υγείας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει-όπως είπε- τη διανομή φαρμάκων σε ανθρώπους που είναι βαριά νοσούντες από πιστοποιημένες εταιρείες ταχυμεταφορών, καθώς και μια ενιαία λίστα χειρουργείων και ενιαία λίστα διανομής φαρμάκων.

Αναφερόμενος στη φορολογία είπε ότι «από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα ακούτε για φόρους» αλλά για μειώσεις και καταργήσεις όποτε η οικονομία το επιτρέπει. Προσέθεσε όμως με έμφαση ότι η φορολογική πολιτική απαιτεί δικαιοσύνη, και είπε ότι παρά τα όσα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ότι 7 στους 10 επαγγελματίες δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ.

Τέλος, για τις εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το ζητούμενο είναι να έχουμε μια αντιπολίτευση σκληρή και εποικοδομητική, η οποία να κάνει κριτική στην Κυβέρνηση, λέγοντας ότι “μέχρι τώρα είχαμε μια τοξική αντιπολίτευση”.

Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε: «Πέραν της πολύ σημαντικής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν, πέραν της πολύ σημαντικής ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου έθεσε τρία πολύ σημαντικά θέματα με προτάσεις συγκεκριμένες και έθεσε όλους προ των ευθυνών τους και για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και για τη μεταναστευτική πολιτική αλλά και για την Κύπρο, ο Πρωθυπουργός έκανε πάρα πολλές συναντήσεις και με επενδυτές και με ανθρώπους της ομογένειας. Γιατί, ξέρετε, όλα αυτά που συζητάμε, όλα αυτά τα οικονομικά μέτρα που τα έχει ανάγκη ο κόσμος σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία δεν προκύπτουν τυχαία. Προκύπτουν από την ενδυνάμωση της χώρας, από την αύξηση του ΑΕΠ, από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν αντικείμενο συζήτησης μόνο για αρνητικούς λόγους πριν από κάποια χρόνια- όλοι συζητούσαν τι θα κάνουν με το χρέος της χώρας, τι θα γίνει με την Ελλάδα- από εκεί που ήταν μια χώρα επαίτης, δυστυχώς, πριν από κάποια χρόνια, τώρα είναι μια χώρα που πρωταγωνιστεί, βήμα βήμα, και επιστρέφει ουσιαστικά στους πολίτες αυτά τα οποία έχασαν τα προηγούμενα χρόνια».

Για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είπε:

«Τα προηγούμενα χρόνια και λόγω της πανδημίας διαπιστώθηκε – παρά το γεγονός ότι κρατήθηκε όρθιο το ΕΣΥ- ότι δεν ήταν στην κατάσταση που αξίζει στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς που πληρώνουν φόρους για να έχουν μια αξιοπρεπή δημόσια υγεία. Αυτό, λοιπόν, ετέθη στο πρόγραμμά μας και με πάρα πολλές κινήσεις οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται, στο ΕΚΑΒ, στα Δημόσια νοσοκομεία με βασικό στόχο τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τη μείωση στην αναμονή στα χειρουργεία. Ανακοινώθηκε ένα νομοσχέδιο, το ανακοινώσαμε προχθές μετά την ενημέρωση που είχαμε από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη, το οποίο έχει, μεταξύ άλλων, τρεις βασικές πρωτοβουλίες. Μια εξ αυτών είναι ότι θα αρχίσει η διαδικασία για τη διανομή φαρμάκων σε ανθρώπους που είναι βαριά νοσούντες από πιστοποιημένες εταιρείες ταχυμεταφορών. ‘Ανθρωποι, οι οποίοι ταλαιπωρούνται και δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι περνάνε ξανά και ξανά στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, να προβλέπεται όταν δεν μπορούν να πάνε εκεί και δεν μπορούν να έχουν άνθρωπο να τους εξυπηρετήσει, να παίρνουν τα φάρμακά τους. Έχουμε μια ενιαία λίστα χειρουργείων γιατί παρατηρούνται καθυστερήσεις στα χειρουργεία και μια ενιαία λίστα διανομής φαρμάκων. Είναι και άλλες οι πρωτοβουλίες. Θα έχουμε προσλήψεις υγειονομικών, προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, στα νοσοκομεία, όλα όσα έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός».

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή και τη φορολογική δικαιοσύνη, σημείωσε:

«Θέλω να πω εισαγωγικά δύο πράγματα, πριν σας πω τι συμβαίνει και τι πρόκειται να κάνει η Κυβέρνηση. Να πω πρώτα ότι ως ελεύθερος επαγγελματίας από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από 23 ετών, σέβομαι απεριόριστα τη μάχη που δίνουν στην καθημερινότητα οι άνθρωποι αυτοί και δεν μου αρέσει η ισοπέδωση και το τσουβάλιασμα από κάποιους, οι οποίοι δεν έχουν δουλέψει ούτε μια μέρα στη ζωή τους. Είναι πολύ σημαντικό να το πούμε αυτό, γιατί και η πολιτική μας δείχνει αυτό τον σεβασμό. Παράδειγμα τα επιδόματα που αυξάνονται για τις νέες μητέρες, παράδειγμα η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ. Και πολλές μειώσεις φόρων και πάω στη δεύτερη διαπίστωση και δεύτερη βασική αρχή που κάναμε για καταργήσεις φόρων στην προηγούμενη τετραετία. Από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα ακούτε για φόρους. Θα ακούτε, όποτε η οικονομία το επιτρέπει, όπως στην προηγούμενη τετραετία, για μειώσεις και καταργήσεις. Αλλά, ένα άλλο ζήτημα το οποίο απαιτεί η φορολογική πολιτική είναι η δικαιοσύνη. Δυστυχώς, όπως πολύ σωστά είπατε, έχει διαπιστωθεί, παρά τις πολλές κινήσεις που έχουν γίνει για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ότι 7 στους 10 επαγγελματίες δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ. Πολύ εξ αυτών, μάλιστα, δηλώνουν πολύ πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό. Όταν κάποιος δηλώνει ότι ζει με 200 και 300 ευρώ, ουσιαστικά αυτό είναι μια αδικία, όχι μόνο για το κράτος, για τα έσοδα του κράτους, αλλά γι’ αυτούς οι οποίοι χρειάζονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας, γι΄ αυτούς οι οποίοι θέλουν ακόμα μικρότερους φόρους για να καταργηθεί άμεσα το τέλος επιτηδεύματος. Εκεί, λοιπόν, τι θα γίνει; Μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα κάνει το Υπουργείο. Θα αποκαταστήσει σταδιακά αυτή την αδικία. Γιατί κάποιοι και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν πολύ περισσότερο, επειδή κάποιοι δεν δηλώνουν αυτά που βγάζουν. Αυτό δεν είναι ούτε προϊόν στοχοποίησης, ούτε τσουβαλιάσματος. Ίσα-ίσα, με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν και άλλο οι φορολογικοί συντελεστές. Για να μπορέσει να γίνει αυτό, όμως, πρέπει το κράτος να μπορεί να λάβει από περισσότερους λιγότερα».

Για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε:

«Δεν είμαστε εμείς ούτε οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι, ούτε θεσμικά είναι σωστό σήμερα, την ημέρα των εκλογών, να κάνουμε προβλέψεις, ή εκτιμήσεις, ούτε νομίζω ότι το χρειάζεται ο κόσμος που ψηφίζει το ΣΥΡΙΖΑ, να ακούσει εμένα για το τι θα ψηφίσει. Θα είναι μια επιλογή απολύτως σεβαστή προφανώς και δική τους επιλογή. Αυτό το οποίο χρειάζεται ο τόπος είναι να αποκτήσει μια κανονική, μια πολιτική, μια εποικοδομητική Αξιωματική Αντιπολίτευση. Μέχρι τώρα είχε μια τοξική Αξιωματική Αντιπολίτευση. Την ίδια μέρα που γίνονταν οι εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. μιλούσε ουσιαστικά για τις τρεις βασικές του προτεραιότητες: Την αύξηση εισοδημάτων για όλους, για τους δημοσίους υπαλλήλους 660.000 που θα δουν αύξηση, για το ξεπάγωμα των τριετιών, όπως είχε πει και θα γίνει, το έκανε ενάμιση χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε πει σε εσάς, το οποίο αφορά πάνω από 600.000 ανθρώπους στον ιδιωτικό τομέα και μπορεί να φτάσει και 1.200.000, για τους συνταξιούχους, για τους νέους. Τη στιγμή, λοιπόν, αυτή απέναντι είχαμε μέχρι πρότινος μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που δεν αντιμετώπιζε την ίδια την πραγματικότητα, όπως την αντιμετωπίζαμε όλοι οι υπόλοιποι, με τις δυσκολίες της, με τα προβλήματά της. Αμφισβητούσε τα πάντα. Έλεγε, για παράδειγμα, ότι θα καταργήσουμε το 8ωρο, ενώ ψηφίζαμε έναν νόμο, ψηφίστηκε χθες, που δίνει δύναμη στους εργαζόμενους. Ουσιαστικά καταπολεμά πολύ πιο αποτελεσματικά τη «μαύρη» εργασία, την υποδουλωμένη εργασία. ‘Αρα, το ζητούμενο είναι να έχουμε μια αντιπολίτευση προφανώς σκληρή, προφανώς εποικοδομητική, η οποία να κάνει κριτική στην Κυβέρνηση. Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες».

Τέλος, για την αξιοπιστία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο κ.Μαρινάκης σημείωσε τα εξής:

«Εγώ, αυτό που προσπαθώ να σας πω, αυτή τη στιγμή, είναι το εξής: Είναι πολύ καλά τα socialmedia, μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ γιατί βοηθούν να επικοινωνηθούν και σε ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μην βλέπουν εμάς αυτή τη στιγμή, πιο νέους ανθρώπους, τις ιδέες μας, τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας, την αυτοκριτική που κάνουμε. Γιατί αν δεν κάνεις αυτοκριτική δεν πας πουθενά. Όμως αυτά πρέπει να έχουν μέσα και ουσία. Ο κόσμος, λοιπόν, κρίνει και κρίνει πολύ σκληρά για το τι έκανες και το τι δεν έκανες. Τι μπορούσες να κάνεις και τι άλλο έχεις να κάνεις με βάση το πρόγραμμά σου. Υπάρχει, λοιπόν, μια λέξη – που δεν χτίζεται ούτε σε πέντε λέξεις, ούτε σε ένα λεπτό, ούτε σε ενάμιση λεπτό – που λέγεται αξιοπιστία. Και μια άλλη που λέγεται εμπιστοσύνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις κινήσεις του, τις πρωτοβουλίες αλλά και τα λάθη τα οποία έχει παραδεχθεί, λάθη άλλων και προηγούμενων ετών, αλλά και λάθη της Κυβέρνησής του, έχει καταφέρει και έχει χτίσει αυτές τις έννοιες, αυτές τις σχέσεις με τους πολίτες μέρα-μέρα. Όλα αυτά, λοιπόν, δεν αλλάζουν από εφέ, από πυροτεχνήματα. Χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά. Χρειάζεται πολύ σκληρή αυτοκριτική και χρειάζεται να καταλάβουμε κάτι. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Ο κόσμος βιώνει μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα. Από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία η δική μας Κυβέρνηση -της Νέας Δημοκρατίας- βιώνουμε μόνο εισαγόμενες κρίσεις. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα ούτε με μαξιμαλισμούς, ούτε με λαϊκισμούς. Ο στόχος είναι όλα αυτά τα οποία ανακοινώνουμε για την οικονομία, για το Κράτος, για την υγεία, τα νέα λεωφορεία. Το γεγονός ότι, επιτέλους, θα βρουν κάποιοι νέοι άνθρωποι σπίτι. Πρέπει να είναι περισσότεροι. Όλα αυτά να είναι ένας πήχης που να ανεβαίνει συνεχώς. Αυτός είναι ο στόχος».