Στην εισαγγελία Πειραιά απεστάλη από το λιμενικό σώμα και την ελληνική ακτοφυλακή, η δικογραφία για την υπόθεση του ναυαγίου του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στον Σαρωνικό που προκάλεσε διάσπαρτη ρύπανση σε πολλές παράκτιες περιοχές.
Ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Πειραιά άσκησε ποινή δίωξη κατά παντός υπευθύνου για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με βάση το άρθρο 28 του ποινικού κώδικα και πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σύμφωνα με τον νόμο 1650/86.
Η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να καλέσει μέλη του πληρώματος αλλά και στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Έλεγχοι σε περιοχές παραγωγής οστράκων
Οι ζώνες παραγωγής διθύρων μαλακίων (π.χ. μύδια, στρείδια, χτένια) βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν επηρεαστεί από τη διαρροή καυσίμων του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Το υπουργείο αναφέρει ότι τόσο οι υπηρεσίες του όσο κι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) «είναι σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα τυχόν προκύψει στην αγροδιατροφική αλυσίδα».
Υπουργείο Υγείας: Πού απαγορεύεται η κολύμβηση
Με επείγουσα τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης του έτους 2017 για τους χώρους όπου απαγορεύεται η κολύμβηση, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαγορεύει την κολύμβηση στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην τροποποιημένη υπουργική απόφαση, «απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:
1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.
2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια».
3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.
4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.
6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας».
Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη σήμανσης των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε, αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.
Ακόμη, το υπουργείο Υγείας ζητά από τις λιμενικές Αρχές την επιτήρηση αυτών των σημείων, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται.
Ήδη, η τροποποιημένη υπουργική απόφαση έχει αποσταλεί ως επείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
Καθαρές οι ακτές του νότιου Σαρωνικού
Στη διαπίστωση ότι οι ακτές των δήμων της Ανατολικής Αττικής, από την Βούλα μέχρι και το Σούνιο, παραμένουν καθαρές και ανεπηρέαστες από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου «Αγ Ζώνη», κατέληξε, κλιμάκιο της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας, μετά την αυτοψία και τον μακροσκοπικό έλεγχο που διενήργησε το πρωί κατά μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού εντός των διοικητικών ορίων της.
Με έγγραφό του στους τέσσερις δήμους του νότιου παραλιακού μετώπου (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής), ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου ενημερώνει τις δημοτικές αρχές για τα αποτελέσματα και τους ζητά να ενημερωθεί η Περιφέρεια Αττικής σε περίπτωση που διαπιστώσουν ρύπανση στις ακτές τους.
Ο αντιπεριφερειάρχης σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ενημερώθηκε για τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του, για τον περιορισμό (με πλωτό φράγμα) της πετρελαιοκηλίδας καθώς και την απορρύπανση των ακτών και την αποκατάσταση της θάλασσας και του παράκτιου μετώπου. Ο κ. Φιλίππου διαπίστωσε ότι χάρη στις άμεσες συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης αποτράπηκε η εξάπλωση της ρύπανσης και στις υπόλοιπες ακτές του Σαρωνικού προς τον νότο.
Στο μεταξύ, ειδικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Λιμενικού Σώματος, λίγο αργότερα κατέπλευσαν σε σημείο εντός του συγκεκριμένου φράγματος όπου είχε «παγιδευτεί» πετρελαιοκηλίδα προκειμένου να την περισυλλέξουν κάνοντας ταυτόχρονα και καθαρισμό των υδάτων. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα θετική καθώς το φράγμα συνέβαλε στην σταθεροποίηση της πετρελαιοκηλίδας επιτρέποντας έτσι στα απορρυπαντικά πλοία, με τη συνδρομή των σκαφών της εταιρείας «North Aegean Slops» και τη πολιτική προστασίας του Δήμου, να επιτελέσουν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα το έργο τους.