Πόλεμος στο Ισραήλ: Πάνω από 1.600 νεκροί – Η Χαμάς απειλεί να εκτελέσει ομήρους

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς απείλησε χθες Δευτέρα το βράδυ να εκτελέσει ισραηλινούς ομήρους που κρατά σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας που πολλαπλασιάστηκαν, την τρίτη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η μαζική και αιφνιδιαστική επίθεση του, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 1.600 νεκρούς, με βάση επίσημες ανακοινώσεις της μιας και της άλλης πλευράς, μέσα σε τρεις ημέρες.

Η απειλή ακολούθησε την ανακοίνωση του Ισραήλ πως έθεσε υπό «πλήρη πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα τον οποίο ελέγχει η Χαμάς από το 2007. Σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος από το Σάββατο, από γη, θάλασσα κι αέρα, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους, που συγκρίνεται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Χθες ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως ανακατέλαβε τον «έλεγχο» κοινοτήτων στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου επιτέθηκαν παλαιστίνιοι μαχητές και σήμερα διαβεβαίωσε πως ανέκτησε τον έλεγχο «των συνόρων» με τη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας στην ισραηλινή ραδιοφωνία, ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί δήλωσε πως ο έλεγχος της μεθορίου με τον παλαιστινιακό θύλακα ανακτήθηκε και ότι τοποθετούνται νάρκες σε τμήματα του «φράκτη» (του τείχους) στη μεθόριο που κατεδαφίστηκαν από τους μαχητές της Χαμάς. Ο ανώτατος αξιωματικός διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε καμιά νέα παρείσφρηση μαχητών από χθες και διέψευσε φήμες πως οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν υπόγειες διασυνοριακές σήραγγες.

«Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά της εκστρατείας, αλλά αυτή δεν είναι παρά η αρχή (της)», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απευθυνόμενος σε ανώτερους τοπικούς αξιωματούχους στο νότιο Ισραήλ, εκεί όπου έγινε η επίθεση της Χαμάς. «Αυτό που θα ζήσει η Χαμάς θα είναι δύσκολο και τρομερό (…) θα τους νικήσουμε με την ισχύ, με τεράστια ισχύ», τούς υποσχέθηκε.

Από την πλευρά της όμως η Χαμάς προειδοποίησε το Ισραήλ: «Κάθε φορά που ο λαός μας θα γίνεται στόχος απροειδοποίητα, αυτό θα οδηγεί στην εκτέλεση κάποιου από τους άμαχους ομήρους (…). Ο εχθρός δεν καταλαβαίνει την ανθρωπιστική και ηθική γλώσσα, επομένως θα τού μιλήσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνει», διεμήνυσε.

Σχεδόν 150 άνθρωποι απήχθησαν στο Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς, τουλάχιστον σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες άρχισαν την Κυριακή να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, κυρίως πυρομαχικά, και διέταξαν αεροναυτική δύναμη κρούσης να πλεύσει προς την κατεύθυνσή του στη Μεσόγειο, ξεκαθάρισαν χθες βράδυ πως δεν έχουν «καμιά πρόθεση» να αναπτύξουν στρατεύματα «στο πεδίο» διά στόματος εκπροσώπου του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας.

Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον διαβεβαίωσε πως εργάζεται για να αποτρέψει τον κίνδυνο «επέκτασης» της σύρραξης, μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Σφαγή»

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, πάνω από 900 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της το Σάββατο. Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έκανε λόγο για 2.616 τραυματίες.

Πάνω από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε ρέιβ πάρτι σε περιοχή που καλύπτεται από έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. «Σφαγίασαν κόσμο εν ψυχρώ κατά τρόπο εντελώς αδιανόητο», δήλωσε ο Μοτί Μπουκτζίν, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Zaka, η οποία συμμετείχε στην περισυλλογή των πτωμάτων.

Στην παλαιστινιακή πλευρά, έχουν σκοτωθεί 687 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 3.727, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Δεκάδες χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, τον μικροσκοπικό θύλακα όπου ζουν υπό ασφυκτικές συνθήκες 2,3 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ είχε αποσύρει τα στρατεύματά του και είχε απομακρύνει τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, αφού κατείχε την συγκεκριμένη περιοχή από το 1967. Όμως διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων κι επιβάλλει αποκλεισμό από το 2007, ελέγχοντας αυστηρά τις κινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων προς τη μια και προς την άλλη πλευρά.

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση περί «πολιορκίας» στη Γάζα το Ισραήλ διέταξε την «άμεση διακοπή» της ύδρευσης του θύλακα, μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και των παραδόσεων τροφίμων.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του χθες βράδυ ο κ. Νετανιάχου κάλεσε «τους ηγέτες της αντιπολίτευσης» να συμφωνήσουν «να σχηματιστεί αμέσως κυβέρνηση εθνικής ενότητας (και) εκτάκτου ανάγκης χωρίς προϋποθέσεις».

Ο ισραηλινός στρατός λογαριάζει ότι στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς το Σάββατο, αυτή που εκπρόσωπός του χαρακτήρισε «εισβολή στο Ισραήλ», πήραν μέρος περίπου χίλιοι μαχητές.

Ανέφερε εξάλλου ότι σκότωσε «ύποπτους ένοπλους» που εισέβαλαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο.

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, μαύρο πρόβατο για το Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες πως βομβάρδισε δυο στρατόπεδα του Ισραήλ σε αντίποινα για τους θανάτους τριών μελών του στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε παραμεθόρια περιοχή στον νότιο Λίβανο, με φόντο τις ανησυχίες πως θα ανοίξει κι άλλο μέτωπο.

Η επίθεση της Χαμάς εξαπολύθηκε ακριβώς 50 χρόνια και μια μέρα έπειτα από ισραηλινοαραβικό πόλεμο του 1973, που είχε φέρει το Ισραήλ προ εκπλήξεως και είχε στοιχίσει 2.600 ζωές στην ισραηλινή πλευρά σε τρεις εβδομάδες εχθροπραξιών.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον του Ισραήλ για «να βάλει τέλος στα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής».

Ενώ η επίθεση της Χαμάς καταδικάστηκε από τη Δύση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναγνωρίζοντας τις «θεμιτές ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του», δήλωσε «βαθιά αναστατωμένος» μετά την ανακοίνωση περί επιβολής «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά τους η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση χθες βράδυ τονίζοντας πως «υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Ισραήλ για να αμυνθεί» και καταδικάζουν τη Χαμάς απερίφραστα.

Ωστόσο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον ενδεχόμενης επίθεσης «αδιακρίτως» εναντίον των αμάχων στη Γάζα, καθώς απλώς θα «χειροτερέψει τα δεινά» τους και θα επιτείνει «την κλιμάκωση της βίας στην περιφέρεια».

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος λέει πως το μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο έχει πλέον κλείσει, διορθώνοντας προηγούμενη δήλωσή του

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος διόρθωσε προηγούμενο σχόλιό του λέγοντας πως το μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο έχει τώρα κλείσει.

Λίγο νωρίτερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν προτείνει να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο οι Παλαιστίνιοι που διαφεύγουν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η χώρα αυτή έχει επίσης σύνορα με τον αποκλεισμένο θύλακα.

«Γνωρίζω πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα (στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) εξακολουθεί να είναι ανοικτό», είχε δηλώσει προηγουμένως στη διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Εχτ, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας. «Όποιοι μπορούν να φύγουν, θα τους συμβούλευα να φύγουν».

Στη συνέχεια από το γραφείο του στρατιωτικού εκπροσώπου εκδόθηκε η εξής δήλωση: «Διευκρίνιση: Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα ήταν ανοιχτό χθες, αλλά τώρα έχει κλείσει».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προτείνουν στους πολίτες του παλαιστινιακού θύλακα, να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρότειναν σήμερα να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο οι Παλαιστίνιοι που διαφεύγουν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η χώρα αυτή έχει επίσης σύνορα με τον αποκλεισμένο θύλακα.

«Γνωρίζω πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα (στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) εξακολουθεί να είναι ανοικτό», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Εχτ, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος. «Όποιοι μπορούν να φύγουν, θα τους συμβούλευα να φύγουν».

18 Ταϊλανδοί σκοτώθηκαν στο Ισραήλ – 2 πολίτες με αυστριακή και ισραηλινή υπηκοότητα, μεταξύ των απαχθέντων από τη Χαμάς

Δεκαοκτώ Ταϊλανδοί υπήκοοι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά τη μαζική εισβολή παλαιστινίων ενόπλων της Χαμάς το σαββατοκύριακο στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ταϊλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου στη Βιέννη, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως τρεις πολίτες με διπλή, αυστριακή και ισραηλινή, υπηκοότητα μπορεί να είναι μεταξύ των απαχθέντων από τη Χαμάς.

«Τρεις πολίτες με διπλή υπηκοότητα, που έμειναν πρόσφατα στο νότιο Ισραήλ ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, μπορεί επίσης να είναι μεταξύ των πολλών ξένων που απήχθησαν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση», ανακοίνωσε το υπουργείο.

7 πολίτες της Αργεντινής σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, 15 αγνοούνται, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Σ. Καφιέρο

Επτά πολίτες της Αργεντινής έχασαν τη ζωή τους στην ευρείας κλίμακας επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που εξαπολύθηκε το Σάββατο και άλλοι 15 ακόμη αγνοούνται, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Σαντιάγο Καφιέρο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Αργεντινής, 625 υπήκοοι της χώρας έχουν ζητήσει τη βοήθεια των αρχών για να επαναπατριστούν.