Σενάρια για το μέλλον της Γάζας εξετάζουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εξετάζουν «σειρά πιθανών συνδυασμών» για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας στην περίπτωση που η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εκδιωχθεί από την εξουσία, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Μιλώντας στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν επιθυμεί να το πράξει ούτε το Ισραήλ.

Μεταξύ των δύο αυτών επιλογών «υπάρχει μια σειρά ενδεχόμενων συνδυασμών τους οποίους εξετάζουμε πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή εμείς, όπως και άλλες χώρες», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός.

«Σε κάποια δεδομένη στιγμή, αυτό που θα είχε περισσότερο νόημα θα ήταν μια αποτελεσματική και αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης και, τελικά, της ασφάλειας της Γάζας», εκτίμησε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας συνεδρίασης που διακόπηκε πολλές φορές από τις φωνές των διαδηλωτών που ζητούσαν να «σώσετε τα παιδιά της Γάζας».

Αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας, «τότε υπάρχουν άλλες προσωρινές διευθετήσεις οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν έναν αριθμό άλλων χωρών της περιοχής. Μπορεί να περιλαμβάνουν διεθνείς υπηρεσίες οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο στη διακυβέρνηση όσο και στην ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον συνομιλεί με το Ισραήλ και άλλες χώρες στην περιοχή για το πώς θα κυβερνηθεί ο παλαιστινιακός θύλακας στην περίπτωση που το Ισραήλ νικήσει στο πεδίο της μάχης, ωστόσο δεν έχει προκύψει ακόμη κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.

Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται από τις δύο χώρες είναι το ενδεχόμενο ανάπτυξης στη Γάζα μια πολυεθνικής δύναμης, στην οποία θα συμμετέχουν και Αμερικανικά στρατεύματα, ή την προσωρινή ανάληψη της εποπτείας του παλαιστινιακού θύλακα από τον ΟΗΕ, μετέδωσε χθες το Bloomberg.

Απαντώντας στο δημοσίευμα ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι δεν συζητείται ούτε εξετάζεται η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη Γάζα στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης.

Κάποιοι από τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανησυχούν για το γεγονός ότι, αν και το Ισραήλ ενδέχεται να καταρτίσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για να επιφέρει μόνιμο πλήγμα στη Χαμάς, ακόμη δεν έχει διαμορφώσει μια στρατηγική αποχώρησης.

«Είχαμε πολύ προκαταρκτικές συζητήσεις για το πώς μπορεί να είναι το μέλλον της Γάζας», δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι μελλοντικά το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διπλωματικών συζητήσεων.

Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ισραήλ την Παρασκευή, στο πλαίσιο της δεύτερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Εκεί «θα συναντηθεί με αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης και θα πραγματοποιήσει και άλλες επισκέψεις στην περιοχή», δήλωσε ο Μίλερ χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Στα μέσα Οκτωβρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη πραγματοποιήσει μια μαραθώνια περιοδεία στην περιοχή, επισκεπτόμενος δύο φορές το Ισραήλ.

Εξάλλου ο Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, στον οποίο επανέλαβε την αμερικανική στήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ζητώντας ωστόσο από τη χώρα να λάβει «μέτρα για να περιορίσει τις βλάβες που προκαλούνται στους αμάχους», επεσήμανε σε ξεχωριστή του ανακοίνωσε ο Μίλερ.

Το Ισραήλ αναπτύσσει πυραυλοφόρες κορβέτες στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς αυξάνονται οι περιφερειακές εντάσεις

Ισραηλινές πυραυλοφόρες κορβέτες αναπτύχθηκαν σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, έπειτα από επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone), την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Εικόνες που κοινοποιήθηκαν από τον στρατό φαίνεται να δείχνουν κορβέτες Saar να περιπολούν κοντά στο λιμάνι της Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο το Ισραήλ αντιμετωπίζει ως νέο μέτωπο, καθώς ο πόλεμός του κατά της Χαμάς στη Γάζα προκαλεί αντίποινα από δυνάμεις ευθυγραμμιζόμενες με το Ιράν και φίλα προσκείμενες στη Χαμάς σε άλλα μέρη της περιοχής.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έχουν πλήξει 11.000 στόχους στη Γάζα από την αρχή του πολέμου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως έχουν πληξει περισσότερους από 11.000 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου που ξέσπασε με την επίθεση της Χαμάς από το παλαιστινιακό αυτό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

«Από την αρχή του πολέμου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 11.000 στόχους που ανήκαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις.

Πλήρης διακοπή του Ίντερνετ και των τηλεφωνικών υπηρεσιών στη Γάζα

Οι τηλεφωνικές υπηρεσίες και η σύνδεση με το Ίντερνετ έχουν διακοπεί και πάλι από νωρίς σήμερα το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel.

«Με λύπη μας ανακοινώνουμε στον αγαπητό λαό της αγαπημένης μας πατρίδας την πλήρη διακοπή όλων των επικοινωνιών και των υπηρεσιών Ίντερνετ με τη Λωρίδα της Γάζας, επειδή κόπηκαν και πάλι οι συνδέσεις που είχαν προηγουμένως αποκατασταθεί. Ο Θεός ας προστατεύσει εσάς και ας προστατεύσει τη χώρα μας», ανέφερε σε καταχώρισή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εταιρεία, η οποία έχει την έδρα της στη Δυτική Όχθη.

Ο οργανισμός Netblocks, ο οποίος παρακολουθέι την κυκλοφορία στο Ίντερνετ, επιβεβαίωσε πως οι συνδέσεις έχουν κοπεί.

«Επιβεβαιώθηκε: Μετρήσεις δείχνουν πως η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται εν μέσω ενός νέου διαδικτυακού μπλακάουτ με μεγάλο αντίκτυπο στον τελευταίο εναπομείναντα διαχειριστή, την Paltel· οι περισσότεροι κάτοικοι θα αντιμετωπίσουν εξαιτίας του επεισοδίου πλήρη απώλεια των τηλεπικοινωνιών», ανέφερε ο Netblocks μέσω της πλατφόρμας X.

Η Paltel είναι η τελευταία μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών που εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες στο παλαιστινιακό έδαφος.

Οι τηλεπικοινωνίες είχαν ήδη διακοπεί την περασμένη Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας. Αποκαταστάθηκαν σταδιακά από την Κυριακή.

Στη διάρκεια αυτής της πρώτης διακοπής, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είχε δηλώσει πως «έχασε την επαφή με το κέντρο επιχειρήσεών της και με όλες τις ομάδες της μέσα στη Λωρίδα της Γάζας».

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) είχε εκφράσει την ανησυχία της μήπως μια τέτοια διακοπή χρησιμεύσει ως «κάλυψη μαζικών ωμοτήτων».