Αρνητικοί Ραγκούσης και Θεοχαρόπουλος για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος

Τη σαφή διαφοροποίησή του από την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη και την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τις διαγραφές εξέφρασε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Γιάννης Ραγκούσης.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η γνώμη και η δική μου είναι απολύτως αρνητική για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος. Είναι ζήτημα αξιακό όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά για το κράτος δικαίου και για την Ευρώπη του διαφωτισμού. Ατομικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα. Δικαιοσύνη δεν αποδίδεται με δημοψηφίσματα. Γι’ αυτό καταθέσαμε την τροπολογία, 6 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας».

Ακολούθως άσκησε κριτική στον πρόεδρο του κόμματος: «Ήρθα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα εργαστώ για ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα. Δεν ήρθα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να πάρω μέρος σε έναν εσωκομματικό πόλεμο. Η χθεσινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη δεν ήταν ομιλία πρόεδρου μεγάλου και συμπεριληπτικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήταν ομιλία μεροληπτική και μονομερής γι’ αυτό και ανακριβής, που οδηγεί σε μια διαστρέβλωση του παρελθόντος μας, αλλά και του παρόντος μας. Ήταν ομιλία εκπροσώπου ενός μέρους του κόμματος που βρίσκεται σε εσωκομματικό πόλεμο με ένα άλλο μέρος του κόμματος. Μέρους που όχι μόνο είναι μειοψηφία στην κοινωνία αλλά είναι και μια βασική αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγινε μειοψηφία στην κοινωνία, πήγε στο 18% και οδεύει ακόμη χαμηλότερα».

Συνεχίζοντας αναφέρεται στη μη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη και στην ανάρτηση που έκανε στο «Χ» στη συνέχεια: «Η εξίσωση των ευθυνών της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για τη χρεοκοπία, είναι ανιστόρητη, είναι μια θέση όχι του ΣΥΡΙΖΑ -με βάση την πολιτική απόφαση του τελευταίου συνεδρίου- αλλά της ΝΔ και του Πάνου Καμμένου».

Έκλεισε την ομιλία του με «μία ευχή» όπως ανάφερε: «Είπε ο σύντροφος πρόεδρος ότι είναι άρρωστη η αξιωματική αντιπολίτευση που παρέλαβε. Σωστά. Μόνο που παρέλαβε αξιωματική αντιπολίτευση. Έστω και άρρωστη. Εύχομαι λοιπόν, όταν έρθει η ώρα να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση. Μονοψήφια και πολιτικά νεκρή αντί για απλώς άρρωστη».

Θ. Θεοχαρόπουλος: Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται

«Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται. Είναι αποκλειστικά θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας», τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ειδικότερα ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «έχουμε πρόεδρο εκλεγμένο από τη βάση μόλις 50 μέρες πριν, δεν μπορεί να μην γίνεται αποδεκτή η εσωκομματική διαδικασία εκλογής από τη βάση. Και δεν μπορεί να υπάρχουν απαράδεκτες δηλώσεις για διαπλοκή κ.α. στο κόμμα». Σημείωσε ότι ταυτόχρονα, «δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, να αναπαράγουν και να εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος. Όπως οι δηλώσεις που προσβάλλουν το κόμμα και το χαρακτήριζαν πεθαμένο λικέρ».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι υποστήριζε και υποστηρίζει σθεναρά τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος «ώστε να απευθύνεται σε όλο τον προοδευτικό κόσμο από την Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο». «Υποστήριξα από τους πρώτους και υποστηρίζω σθεναρά την εκλογή από τη βάση των μελών του κόμματος», τόνισε, επισημαίνοντας επιπλέον ότι είχε διαγραφεί από την ΚΟ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. πριν καν ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά για την θέση του για τη συμφωνία των Πρεσπών, «μια συμφωνία για την οποία είμαστε περήφανοι και αποτέλεσε και αφορμή για περαιτέρω διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.».

Είπε ότι στο συνέδριο πέρυσι που ήταν μέλος της Επιτροπής Καταστατικού «για πρώτη φορά προβλέψαμε διαγραφές, που στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλεπόταν, με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας και με ρητές προβλέψεις μόνο από το όργανο Επιτροπή Δεοντολογίας». Σημείωσε ότι «δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται. Είναι αποκλειστικά θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας». Πρόσθεσε ότι «το πνεύμα και το γράμμα του ψηφισμένου καταστατικού πριν ένα χρόνο στο Συνέδριο ήταν ότι διαγραφές μπορούν να γίνονται όταν υπάρχουν αυξημένες πλειοψηφίες στο αρμόδιο όργανο και όχι αυτά που έχουν προταθεί από τον πρόεδρο».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «η ομιλία του Προέδρου ήταν σε λάθος κατεύθυνση χθες, δεν ήταν στην κατεύθυνση σύνθεσης» και πως «με εκφράσεις τύπου πέμπτη φάλαγγα δεν γίνεται να προχωρήσουμε μπροστά». «Ο στόχος μας οφείλει να είναι η διεύρυνση, η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση. Όχι το πως θα φύγουν κάποιοι αλλά το πως θα έρθουν πολλοί και θα μεγαλώσουμε. Η ενότητα και όχι η συρρίκνωση», είπε, για να υπογραμμίσει ότι «στόχος μας οφείλει να είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές, αυτός οφείλει να είναι ο στόχος μας».