Βασιλιάς Ιορδανίας σε Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να συμφωνήσει σε εκεχειρία στη Γάζα

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας προειδοποίησε σήμερα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για “τις καταστροφικές επιπτώσεις” της συνέχισης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού.

Ο μονάρχης τόνισε εξάλλου στον Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται στην Ιορδανία στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ώστε να πιέσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε άμεση εκεχειρία στη Γάζα, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Ο Μπλίνκεν συνεχίζει την περιοδεία του στη Μ. Ανατολή

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνεχίζει σήμερα στην Ιορδανία τη διπλωματική του περιοδεία στη Μέση Ανατολή, επιθυμώντας να εξασφαλίσει ότι δεν θα εξαπλωθεί η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και ότι θα αποφευχθεί «ένας ατελείωτος κύκλος βίας».

Ο Μπλίνκεν, που έφτασε στο Αμάν χθες Σάββατο το βράδυ, θα έχει συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και θα επισκεφθεί κέντρο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος από το περιβάλλον του υπουργού.

Σε σύντομη δήλωσή του χθες το βράδυ από το αεροδρόμιο των Χανίων στην Κρήτη έπειτα από συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί».

«Μία από τις πραγματικές ανησυχίες είναι τα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και επιθυμούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ εκτόξευσε χθες δεκάδες ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ, μια επίθεση την οποία χαρακτήρισε «πρώτη απάντηση» για τον θάνατο του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, σε αποδιδόμενο στο Ισραήλ πλήγμα στη Βηρυτό την Τρίτη.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο θα χρησιμοποιούσουν τους δεσμούς τους, την επιρροή τους, τις σχέσεις τους με κάποιους εμπλεκόμενους παράγοντες ώστε να διατηρηθεί ο έλεγχος των πραγμάτων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός. Αναφέρθηκε μάλιστα στον «ζωτικής σημασίας» ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση, αφού συναντήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπλίνκεν, η χώρα του οποίου είναι η βασική πολιτική και στρατιωτική σύμμαχος του Ισραήλ, επιμένει ότι είναι «απαραίτητο» να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, «να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, να εργαστούμε προς μία διαρκή περιφερειακή ειρήνη και να προχωρήσουμε προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

Το όσα θα ακολουθήσουν την περίοδο μετά τον πόλεμο — η ανοικοδόμηση και η διακυβέρνηση της Γάζας– επίσης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού υπουργού με τους Άραβες εταίρους του, αν και αυτοί σε αυτό το στάδιο ζητούν πρώτα απ’ όλα εκεχειρία.

Μετά την Ιορδανία ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Κατάρ, το οποίο διαδραμάτισε ρόλο μεσολαβητή στην εκεχειρία που συμφώνησαν στα μέσα Νοεμβρίου Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν θα ολοκληρώσει την ημέρα του στο Αμπού Ντάμπι, προτού επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, όπου αναμένει, όπως δήλωσε ο ίδιος, ότι οι συνομιλίες «δεν θα είναι εύκολες».

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξέσπασε μετά την πρωτοφανή επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου, που κόστισε τη ζωή σε περίπου 1.140 ανθρώπους.

Έκτοτε από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22.722 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Μητσοτάκης-Μπλίνκεν: Περαιτέρω θετικά βήματα στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ‘Αντονι Μπλίνκεν.

O πρωθυπουργός υποδέχθηκε σήμερα στην οικία του στα Χανιά τον κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη και αφού είχαν μία κατ’ ιδίαν συνάντηση, ακολούθησε συνάντηση εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ‘Αντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν: Η Ελλάδα θα λάβει σύντομα αυτά που έχουν συμφωνηθεί

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν, σε ό,τι αφορά στα εξοπλιστικά, ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».