ΗΠΑ: Έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) 11 Bitcoin-Spot ETFs

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν για πρώτη φορά σε χρηματιστηριακά προϊόντα όπως τα ETFs* να επενδύουν απευθείας στο Bitcoin, μια κίνηση που προαναγγέλθηκε ως ορόσημο για τον τομέα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων περίπου 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα διευρύνει την πρόσβαση στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στη Wall Street και όχι μόνο.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, της οποίας η τριμερής εντολή περιλαμβάνει την προστασία των επενδυτών, ενέκρινε 11 Funds (ETFs) από εταιρίες κολοσσούς όπως οι BlackRock, Invesco και Fidelity όπως και μικρότερων ανταγωνιστών τους, να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις την Πέμπτη.

Η έγκριση θα αλλάξει το παιχνίδι για το bitcoin, προσφέροντας στους θεσμικούς και λιανικούς επενδυτές έκθεση στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο χωρίς να το κατέχουν άμεσα, και μια σημαντική ώθηση για μια βιομηχανία κρυπτογράφησης που πλήττεται από μια σειρά σκανδάλων.

Αυτή την ώρα (00:55) μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 10/1/2024, το bitcoin διαπραγματεύεται με κέρδη 2,01% κόσμο, στα 46.945 δολάρια. Νωρίτερα κατέγραφε απώλειες έως 3%.

* Τι είναι τα ETFs
Το ακρωνύμιο ETF σημαίνει Exchange Traded Fund (Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο), το οποίο είναι επίσης γνωστό ως «tracker». Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο ακολουθεί έναν δείκτη, ένα ομόλογο ή έναν συνδυασμό προϊόντων. Μπορείτε να το έχετε στο μυαλό σας ως ένα καλάθι τίτλων. Σε αντίθεση με κάποια άλλα αμοιβαία κεφάλαια, τα ETF αγοράζονται και πωλούνται στο χρηματιστήριο. Η επίδοση ενός ETF ακολουθεί τις κινήσεις των τιμών των υποκείμενων προϊόντων εντός του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Tα ETFs (Exchange Traded Funds – Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια) έχουν αποκτήσει εξαιρετική δημοτικότητα μεταξύ των επενδυτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των μετοχών και των σύνθετων προϊόντων αποφεύγοντας ταυτόχρονα σημαντικά μειονεκτήματα τους.

Τα περισσότερα ETFs παρακολουθούν κάποια κατηγορία επένδυσης, όπως ένα μετοχικό ή ομολογιακό δείκτη, έναν οικονομικό κλάδο, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά εργαλεία διαφοροποίησης του κινδύνου. Στα πλεονεκτήματα τους είναι ότι διαπραγματεύονται το ίδιο εύκολα όπως οι μετοχές, παρουσιάζουν μεγάλη ρευστότητα και έχουν ελκυστικό κόστος.