NYT: Ελπίδες για συμφωνία στο Παρίσι για απελευθέρωση ομήρων από Χαμάς

Η διασφάλιση κατάπαυσης πυρός και η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που παραμένουν στη Γάζα πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο συνομιλιών που αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa, επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Αμερικανοί διαπραγματευτές έχουν συντάξει προσχέδιο με βάση τις προτάσεις από το Ισραήλ και την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που θα συζητηθεί σήμερα στο Παρίσι, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό δημοσίευμα της εφημερίδας NYT.

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, οι οποίοι φέρονται να δήλωσαν ότι οι διαπραγματευτές είναι «συγκρατημένα αισιόδοξοι πως μια τελική συμφωνία είναι εφικτή». Επικαλούμενοι αμερικανικούς κυβερνητικούς κύκλους, οι συντάκτες της NYT ανέφεραν ότι η συμφωνία μπορεί να προβλέπει την απελευθέρωση από τη Χαμάς περισσοτέρων των 100 ομήρων με αντάλλαγμα την παύση από το Ισραήλ των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας για περίπου δύο μήνες. Συγκριτικά με την επταήμερη κατάπαυση πυρός τον Νοέμβριο, κατά την οποία έγινε η ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, η παύση στις εχθροπραξίες αυτή τη φορά μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Η Χαμάς εκτιμάται ότι μετέφερε περίπου 240 ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σε πρώτη φάση, οι εχθροπραξίες αναμένεται να σταματήσουν για 30 ημέρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της New York Times. Στο διάστημα αυτό, η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει γυναίκες, ηλικιωμένους και τραυματισμένους ομήρους. Παράλληλα, και οι δύο πλευρές αναμένεται να διαπραγματευθούν μια δεύτερη φάση, κατά την οποία θα αφεθούν ελεύθεροι Ισραηλινοί όμηροι, πολίτες και στρατιώτες, με αντάλλαγμα επιπλέον κατάπαυση πυρός 30 ημερών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέστειλε τον επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στο Παρίσι για τις συνομιλίες της Κυριακής με εκπροσώπους του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ. Ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν ασαφή σημεία, όπως το πόσους Παλαιστίνιους κρατούμενους θα πρέπει να αφήσει ελεύθερους το Ισραήλ. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν, ωστόσο, την ελπίδα ότι μετά από δίμηνη κατάπαυση πυρός το Ισραήλ δεν θα ξεκινήσει και πάλι εχθροπραξίες με τον ίδιο τρόπο.

Ο Νετανιάχου πιέζει το Κατάρ να ασκήσει την επιρροή του στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέτεινε το Σάββατο τη δημόσια πίεση προς το Κατάρ για να πετύχει την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα, τονίζοντας ότι το εμιράτο του Κόλπου θα πρέπει να ασκήσει την επιρροή που διαθέτει ως οικοδεσπότης και χρηματοδότης των μαχητών της Χαμάς, η οποία τους κρατά.

“Το Κατάρ φιλοξενεί τους ηγέτες της Χαμάς. Επίσης χρηματοδοτεί τη Χαμάς. Έχει επιρροή στη Χαμάς”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. “Επομένως, θα πρέπει να είναι τόσο καλοί ώστε να ασκήσουν την πίεσή τους. Τοποθετήθηκαν μόνοι τους ως μεσολαβητές – γι’ αυτό σας παρακαλώ, αφήστε τους να είναι τόσο καλοί ώστε να φέρουν πίσω τους ομήρους μας”.

Όταν ρωτήθηκε για δηλώσεις που έκανε κεκλεισμένων των θυρών — η ηχογράφησή τους διέρρευσε στην ισραηλινή τηλεόραση αυτή την εβδομάδα — σύμφωνα με τις οποίες, απέφυγε να ευχαριστήσει το Κατάρ για τη διαμεσολάβησή του και θεωρεί “προβληματικό” το πλούσιο σε φυσικό αέριο εμιράτο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους: “Δεν παίρνω πίσω ούτε μια λέξη”.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κατάρ στα σχόλια του Νετανιάχου. Την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών στη Ντόχα “εξέφρασε τον αποτροπιασμό του”.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος έχουν ανοιχτούς διαύλους με το Ισραήλ και τη Χαμάς και μεσολάβησαν για την εκεχειρία τον Νοέμβριο κατά την οποία η Χαμάς απελευθέρωσε μερικούς από τους 253 ομήρους που έπιασε όταν πραγματοποίησε την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή τουλάχιστον μερικών από τους 132 εναπομείναντες ομήρους δεν φαίνεται να καρποφορούν, ενώ αυξάνονται οι διαμαρτυρίες στο Ισραήλ που απαιτούν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα.