Κυπελλούχος Ελλάδας στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός – Δηλώσεις

Στα… χέρια του Ολυμπιακού, για τρίτη διαδοχική σεζόν, παρέμεινε ο τίτλος του Κυπελλούχου Ελλάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 69-58 του Παναθηναϊκού στον τελικό του Final-8, στα «Δύο Αοράκια», προσθέτοντας το 12ο τρόπαιο της Ιστορίας τους στον θεσμό. Παράλληλα, οι Πειραιώτες μέτρησαν την τέταρτη νίκη τους σε έντεκα τελικούς «αιωνίων» στην Ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας, ενώ… άρπαξαν από τους «πράσινους» και τον δεύτερο εφετινό τίτλο μετά το Super Cup.

Η φροντ λάιν του Ολυμπιακού (MVP-Μουστάφα Φαλ 13π., 7ρ., Μόουζες Ράιτ 13π., 6ρ., Φιλίπ Πετρούσεφ 10π.) έκανε την απαραίτητη ζημιά απόψε, απέναντι στους πολυνίκεις του θεσμού (20 κύπελλα) που δεν βρήκαν ποτέ το μακρινό σουτ (7/24 τρίποντα), μέτρησαν 17 λάθη και είχαν σε επιθετική… ύπνωση τον Κέντρικ Ναν (10π. με 0/5 τρίποντα) και τον Μάριους Γκριγκόνις (4π.).

Από τον Παναθηναϊκό ξεχώρισε ο Ντίνος Μήτογλου με 16 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 12-14, 25-30, 39-47, 58-69

Σε μονομαχία των «Πύργων» των «αιωνίων» (Φαλ vs Λεσόρ), εξελίχθηκε το πρώτο δεκάλεπτο, με τις σκληρές άμυνες να έχουν την τιμητική τους, όπως και την αστοχία από τα 6,75 και τον Ολυμπιακό να «πατάει» στα δύο περισσότερα λάθη του Παναθηναϊκού (4 έναντι 2) και να κλείνει την περίοδο στο +2 (12-14). Ο «ερυθρόλευκος» σέντερ μέτρησε σε αυτό το διάστημα 6 πόντους, όσους και ο «πράσινος», κάνοντας καλύτερη δουλειά όμως στην άμυνα (είχε και 2 μπλοκ). Στα αξιοσημείωτα του πρώτου δεκαλέπτου, η ζαλάδα που αισθάνθηκε ο Κέινααν μετά από ακούσιο χτύπημα που δέχθηκε στο πρόσωπο, χωρίς όμως να συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς επέστρεψε γρήγορα από τα αποδυτήρια που είχε μεταφερθεί και έθεσε εαυτόν και πάλι στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Στη δεύτερη περίοδο, ο Παναθηναϊκός συνέχισε να είναι επιρρεπής στα λάθη (έφτασε τα 9 στο ημίχρονο, εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό που ολοκλήρωσε με 3), δεν βρήκε διάρκεια στη δημιουργία από τον Σλούκα και με τον Ναν να είναι εκτός κλίματος, ο Ολυμπιακός πάτησε… γκάζι και από το εις βάρος του 24-23 στο 16΄ απάντησε με σερί 0-7 για το 24-30 στο 19΄, βλέποντας τον Ουόκαπ να ευστοχεί στο πρώτο τρίποντο των Πειραιωτών στον αγώνα. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με 1/2 βολές του Γκραντ, που διαμόρφωσε το 25-30 του ημιχρόνου.

Με τον Εργκίν Αταμάν να χαμηλώνει το σχήμα στην εκκίνηση της τρίτης περιόδου, περνώντας τον Μήτογλου στη θέση «5», ο Παναθηναϊκός έχει πιο ευέλικτος, μάζεψε τη διαφορά (29-30), ενώ δεν άργησε να… προσπεράσει (32-31), αιφνιδιάζοντας τον Ολυμπιακό. Ωστόσο, την κατάλληλη στιγμή αφυπνίστηκε ο Κέινααν και με τρίποντο στον αιφνιδιασμό χάρισε και πάλι το προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους» (32-34), ενώ με δεύτερη σερί «βόμβα» του από τα 6,75 έγραψε το 34-37 στο 26΄. Ο Μήτογλου απάντησε (39-39 στο 27΄), αλλά ήταν η σειρά του Πίτερς να συνδεθεί από τα 6,75 (39-42). Η τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Αταμάν άνοιξε τη διαφορά για τον Ολυμπιακό (39-43), ενώ τα «πράσινα» λάθη βοήθησαν τον Ολυμπιακό να μπει στην τέταρτη περίοδο στο +8 (39-47).

Ένα τρίποντο του Σλούκα στο 32΄ έδειξε να αφυπνίζει τον Παναθηναϊκό, αλλά με τον Ράιτ να πρωταγωνιστεί μέσα στην αντίπαλη ρακέτα (8 προσωπικοί πόντοι) και τον Πετρούσεφ να δίνει λύσεις από τα 6,75, ο Ολυμπιακός εκτόξευσε τη διαφορά στο +10 για πρώτη φορά (46-56 στο 35΄) και στο 37΄ έγραψε το μη αναστρέψιμο 48-62…

 ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Παπαπέτρου, Καρπάνος, Κατραχούρας

Οι συνθέσεις:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Εργκίν Αταμάν):
Καλαϊτζάκης, Σλούκας 3 (1), Παπαπέτρου 2, Γκραντ 11 (2), Ναν 10, Λεσόρ 12, Αντετοκούνμπο, Γκριγκόνις 4, Ερνανγκόμεθ, Μήτογλου 16 (4).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 5 (1), Ράιτ 13, Κέινααν 6 (2), Λαρεντζάκης 4, Μήτρου-Λονγκ 3, Φαλ 13, Παπανικολάου 9, Μπραζντέικις, Πίτερς 6 (1), Πετρούσεφ 10 (1).

Μπαρτζώκας: «Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτούς τους παίκτες», Αταμάν: «Δεν παίξαμε καλό μπάσκετ στο τουρνουά»

Οι δηλώσεις των προπονητών των δύο ομάδων και του MVP στη συνέντευξη Τύπου, μετά τον τελικό του Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ των Ανδρών, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, που βρήκε θριαμβευτές τους Πειραιώτες με 69-58.

Αναλυτικά:

Γιώργος Μπαρτζώκας (προπονητής Ολυμπιακού): «Ήταν ένα παιχνίδι με πολλή ένταση και από τις δύο ομάδες. Η δική μας άμυνα ήταν όπως πάντα πολύ συμπαγής, δεχτήκαμε μόλις 58 πόντους και περιορίσαμε μια ομάδα με το επιθετικό ταλέντο του Παναθηναϊκού, κάτι που δείχνει προσήλωση και κλάση. Εμείς σχεδιάζουμε, αλλά οι παίκτες είναι αυτοί που εκτελούν, παίζουν για τον εαυτό τους, αλλά και τη φανέλα και το κλαμπ που εκπροσωπούν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευλογία για έναν προπονητή, είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτούς τους παίκτες. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι είναι γύρω από την ομάδα, το σταφ, τους προέδρους, τον κ. Σκινδήλια και τους φιλάθλους μας που πήραν μεγάλη χαρά σήμερα. Αφιερώνω το τρόπαιο στον αγαπημένο μας φίλο Βαγγέλη, που έχει σκλήρυνση κατά πλάκας και δίνει κάθε μέρα τη δική του μάχη. Αυτή είναι η πιο μεγάλη μάχη, υπάρχουν πολύ πιο σημαντικές μάχες από τις δικές μας».

«Στο μυαλό μας δεν υπάρχουν βασικοί. Σήμερα χωρίς τον Γκος και τον Μιλουτίνοφ, στους οποίους αφιερώνουμε τη νίκη, καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη. Είχαμε ένα ιδιαίτερα επίπονο τριήμερο απέναντι σε τρεις καλές ομάδες. Το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος έχει μεγαλώσει και πρέπει να ιδρώσεις για να τα καταφέρεις».

«Ο Μόουζες είναι καινούριος στην ομάδα, δεν ξέρει ότι αν ο Σλούκας μείνει μόνος του θα σκοράρει. Σιγά-σιγά προσαρμόζεται στην πολλή πληροφορία, θα γίνεται όλο και καλύτερος».

«Είχαμε 1/16 τρίποντα και ήμασταν στο +4. Είχαμε 13 ασίστ στο πρώτο ημίχρονο με 1/14. Είπαμε στο ημίχρονο πως αν συνεχίσουμε να παίζουμε σωστά και σουτάρουμε με αυτοπεποίθηση, θα κερδίσουμε. Παίκτες σαν τον Κάνααν και τον Πίτερς θα έβαζαν κάποια σουτ, μόλις το έκαναν άνοιξε και η διαφορά».

«Δεν νιώθουμε ότι έχουμε αμφιβήτηση. Αμφισβητούνται οι πάντες γύρω μας, σε όλες τις δουλειές. Στο δρόμο μου λένε ‘κράτα γερά, είμαστε μαζί σας’, οπότε δεν νιώθω μόνος. Νιώθω την υποστήριξη της ομάδας και του κόσμου. Δεν νιώθουμε καμία αμφισβήτηση, τουλάχιστον από όσους έχουν σημασία. Τώρα αν κάποιοι τρολάρουν… ».

«Αν κάνει το ελληνικό μπάσκετ ένα βήμα μπροστά και δέχομαι από πρόεδρο αντίπαλης ομάδας συνέχεια επιθέσεις και δεν μπορώ ποτέ να απαντήσω σε πρόεδρο, είναι σημαντικά πράγματα αυτά για να υπάρξει πολιτισμός. Το ότι υπήρχε πολύς κόσμος, ακόμη και φανατικοί των δύο ομάδων, το γεγονός ότι οι ομάδες συμφώνησαν στους διαιτητές και είδαμε μια καλή διαιτησία, είναι ένα βήμα προς τα μπρος. Επειδή όμως ορθώνονται πολλές αντιρρήσεις, καλό είναι να κρατάμε ένα μικρό καλάθι».

Μουστάφα Φαλ (MVP τελικού): «Ήταν ένα καλό παιχνίδι, καταφέραμε να κερδίσουμε ένα ακόμη τρόπαιο και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Μου έστειλε μήνυμα για να με συγχαρεί ο Σάσα (σ.σ. Βεζένκοφ)».

Εργκίν Αταμάν (προπονητής Παναθηναϊκού): «Δεν το λέω επειδή χάσαμε, αλλά το λέω από την αρχή. Όποιος κερδίσει ή χάσει, θα το ξεχάσει αύριο. Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλύτερα και άξιζε να κερδίσει. Εμείς δεν παίξαμε καλό μπάσκετ στο τουρνουά, ειδικά στην επίθεση, ενώ ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλή άμυνα. Το ματς ήταν στην ισορροπία όταν οι διαιτητές δεν έδωσαν το φάουλ στον Γκριγκόνις και δέχτηκα τεχνική ποινή. Ήταν μια σημαντική απόφαση. Δεν ψάχνω δικαιολογίες, ο Ολυμπιακός έπαιξε καλύτερα και άξιζε να κερδίσει. Είμαι αναστατωμένος που χάσαμε το Κύπελλο, αλλά για μας ο μεγάλος στόχος είναι η Ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα, όπου έχουμε πλεονέκτημα στη βαθμολογία».

«Ο Μπαλτσερόφσκι ήταν στο ρόστερ γιατί ο Βιλντόσα ήταν τραυματίας. Όμως είναι ο τρίτος μας σέντερ και σήμερα ειδικά πήραμε τα καλύτερα λεπτά μας στο ‘5’ από τον Μήτογλου».

«Έχουμε κι άλλες επιλογές πέρα από τον Ναν, αλλά σήμερα και ο Σλούκας και ο Γκριγκόνις ήταν άστοχοι και δεν ήταν εύκολο να αντεπεξέλθουμε απέναντι στους ψηλούς του Ολυμπιακού και ειδικά τον Φαλ. Ο Ναν δεν ένιωσε τόσο άνετα όπως τα προηγούμενα παιχνίδια».