Αναλυτικές απαντήσεις για το αγροτικό ζήτημα έδωσε, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, με πρώτο ερώτημα αν πρόκειται να γίνει συνάντηση του ιδίου με τους εκπροσώπους των αγροτών (με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Ινδία). «Δεν υπάρχει κάτι κανονισμένο […] δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν οι κουβέντες», απάντησε.
Για τους αγρότες της Θεσσαλίας «ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρξει ειδική συνάντηση», ήταν η πρώτη επισήμανσή του, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά εν συνεχεία στα αιτήματα αλλά και ποια ήταν η κυβερνητική απάντηση σε αυτά. Συγκεκριμένα, «για την ενέργεια έχουμε πολύ σημαντική μείωση, της τάξης του 40%, δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο».
Ενώ για το αγροτικό πετρέλαιο, «ο πρωθυπουργός είπε τρία πράγματα: Πρώτον, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι περισσότερο από τα 83 εκατ. που δόθηκαν, άρα δεν υπάρχει πλαίσιο συζήτησης για αυτό. Δεύτερον, το 50% των 83 εκατ. θα δοθεί προκαταβολικά, για αυτό κατατίθεται ήδη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να υπάρξει ο μηχανισμός για αυτήν την προκαταβολή. Και, τρίτον, επίσης πολύ σημαντικό, ότι ανοίγει η συζήτηση για ένα μόνιμο μηχανισμό για το ζήτημα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Δεσμεύτηκε δε, ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα δοθεί και του χρόνου».
Επίσης, «ο πρωθυπουργός άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό τον Ιούνιο, ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις δημοσιονομικές δυνατότητες που θα υπάρχουν, για να εξετάσουμε κάτι περισσότερο. Έχοντας πει αυτά δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορεί να γίνει σε αυτό το κομμάτι», διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας.
Ενώ επεσήμανε ταυτοχρόνως ότι «στον προϋπολογισμό δεν ήταν εγγεγραμμένα τα 83 εκατ., μπήκαν γιατί θέλησε ο πρωθυπουργός να μπουν. Ελήφθησαν από το αποθεματικό στον προϋπολογισμό, το οποίο δεν είναι ατελείωτο. Ειδικά στο ξεκίνημα του χρόνου πρέπει να το χειριζόμαστε με φειδώ, γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας βρει». Έφερε, μάλιστα, στο σημείο αυτό, το παράδειγμα της καταστροφής του Daniel, που «μας κόστισε μέχρι στιγμής 400 εκατ. Αν είχαμε εξαντλήσει το αποθεματικό μας τον πρώτο μήνα του χρόνου, τι θα κάναμε;», διερωτήθηκε.
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει 160 εκατ., όπως ζητούν οι αγρότες. Ενώ σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός για το αγροτικό πετρέλαιο «θα είναι αξιόπιστος, δεν θα δίδονται ψευδή στοιχεία και δεν θα υπάρξει λαθρεμπορία», διαβεβαίωσε.
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης ήταν εστιασμένο στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), θέμα το οποίο εν πολλοίς εξηγεί και τις τωρινές κινητοποιήσεις, ανέφερε ο Μ. Βορίδης και προσέθεσε: «Όταν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση που θα κάνει ο πρωθυπουργός για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, μαζί με το Παρίσι, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, θέλουμε να είναι και η Αθήνα. Αυτό είναι ένα επιχείρημα στη διαπραγμάτευση που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και το μεγάλο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, δεν ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε οι κυβερνήσεις […] Το μεγάλο ζήτημα ήταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου είναι πλειοψηφία οι δυνάμεις των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Οικολόγων, και αυτοί είναι που πίεζαν για πολύ πιο γρήγορη και απαιτητική μετάβαση στη λεγόμενη “πράσινη” γεωργία».
Αντιθέτως, συνέχισε, «στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα λέγαμε ότι είμαστε σύμφωνοι αλλά αυτό πρέπει να γίνει με λελογισμένο τρόπο και ηπιότερο ρυθμό. Η πιο περιορισμένη χρήση μέσων φυτοπροστασίας, λιπασμάτων, νερού σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό που λέγεται “πράσινη” γεωργία, αυξάνει θεαματικά το κόστος».
Και έκλεισε τη συγκεκριμένη απάντηση, τονίζοντας ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται «πολύ υποστηρικτικά στα αιτήματα των αγροτών». Όταν, όμως, ανοίξει η συζήτηση για την ΚΑΠ, ο Μ. Βορίδης ζήτησε να «μην επιμένουν στις απαιτητικές περιβαλλοντικές πολιτικές. Δεν μπορεί (να είναι) και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ…».
Για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, υπενθύμισε ότι «το φαινόμενο των καταλήψεων, όλα αυτά τα χρόνια, επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είχε σημαντικά περιορισθεί». Και, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική πρωτοβουλία για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στη χώρα μας ως «εμβληματικό νόμο», δήλωσε: «Αυτό για την Αριστερά και την Άκρα Αριστερά είναι περίπου η ιερή αγελάδα. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι. Σήμερα, Ελληνόπουλα είναι στη Λευκωσία, στη Βουλγαρία, στις Βρυξέλλες, στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, και σπουδάζουν. Παίρνουν πτυχία από ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία (πτυχία) αναγνωρίζονται στην Ελλάδα και έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα αυτό δεν επιτρέπεται», συμπέρανε, κάνοντας λόγο για «βαθύ παραλογισμό».
Σε σχέση με τις καταλήψεις ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα εξής στοιχεία: στο 80% των κατειλημμένων σχολών – που είναι το 1/3 του συνολικού αριθμού – η εξεταστική έχει γίνει. Συνεπώς, «το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, σκέπτεται τι θα γίνει με το υπόλοιπο 20%».
Τόνισε δε, ότι «έχουμε επισπεύσει την ψήφιση του νόμου και θέλουμε να ελπίζουμε ότι μετά την ψήφισή του δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε συνέχιση αυτής της έκνομης διαδικασίας. Θέλουμε να δούμε τις πρυτανικές αρχές να τοποθετούνται με καθαρό τρόπο απέναντι σε αυτό, να ενεργοποιούν το πειθαρχικό δίκαιο» ανέφερε, με την παράλληλη επισήμανση ότι «υπάρχει πρόβλεψη ώστε φοιτητές, οι οποίοι εμποδίζουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου, να αποβάλλονται από αυτό. Εκεί που κρίνουμε ότι απαιτείται και αστυνομική παρέμβαση, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Εν κατακλείδι, «ένα τμήμα της Αριστεράς και της Άκρας Αριστεράς βρίσκεται, πράγματι, στην οργάνωση εκνόμων ενεργειών», υποστήριξε αντιτείνοντας πως «εμείς κάνουμε τα πάντα για να εφαρμοσθεί η νομιμότητα».
Αλλάζοντας θέμα, ερωτηθείς για τον αυτοαποκαλούμενο παλαιοχριστιανό στην Κόρινθο και πώς εκείνος εργαζόταν στο Δήμο Ερέτριας με τηλεργασία, απάντησε ως εξής: «Εδώ προφανώς υπάρχει πλημμελής έλεγχος από την προϊσταμένη αρχή του, δηλαδή τον δήμο, και για το λόγο αυτό γίνεται τώρα έρευνα από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου ουσιαστικά η εποπτεία θα ασκηθεί από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση».
Κληθείς να πάρει θέση σε όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και αν η κυβέρνηση επωφελείται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση, ο Μ. Βορίδης ήταν κατηγορηματικός: «Εμείς έχουμε καθημερινά στο μυαλό μας τα προβλήματα, η μεγάλη μας αντιπολίτευση είναι τα προβλήματα. Η μεγάλη μας αγωνία είναι τα προβλήματα και αυτά είναι που δεν επιτρέπουν καμία, μα καμία έκφραση οιασδήποτε μορφής αλαζονείας, υπεροψίας σε σχέση με τη διαχείριση των προβλημάτων».
Ωστόσο, για τον Στέφανο Κασσελάκη παρατήρησε: «Μου προξενεί εντύπωση το εξής: Είμαι πρόεδρος κόμματος και ρωτώ, θέλετε να είμαι αριστερός ή κεντροαριστερός; Ό,τι του πούμε θα είναι; Ο ίδιος δεν θέλει να είναι κάτι;», αναρωτήθηκε.
Τέλος, για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, υπογράμμισε: «Η ηγεσία, δηλαδή ο πρωθυπουργός, έκρινε ότι πρέπει να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία […] ήξερε ότι αυτό δεν ήταν επιθυμία της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, έκρινε για δικούς του, δεοντολογικούς, πολιτικούς λόγους ότι έπρεπε να προχωρήσει. Αυτή είναι και η διαφορά ηθικής ποιότητας: δεν πήγε να ρωτήσει. Έκρινε ότι κάτι είναι σωστό, άσκησε ηγεσία».