Στους πρακτικούς τρόπους «ενίσχυσης των διμερών αμυντικών σχέσεων μετά την υπογραφή της συμφωνίας στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας» Ελλάδας και Αρμενίας καθώς και στην υπογραφή προγραμμάτων αμυντικής συνεργασίας, τα οποία «φέρνουν τις δυνάμεις των δύο χωρών πολύ πιο κοντά στον τομέα της εκπαίδευσης, κάτι που και στο παρελθόν έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα»στάθηκε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του, κατά τη σημερινή του επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία.
Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Αρμένιο υπουργό ‘Αμυνας Suren Papikyan με τον οποίο συζήτησαν θέματα σχετικά με την περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Αρμενίας, τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς και τη συμμετοχή της Αρμενίας στο ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας και ο κ. Papikyan φύτευσαν συμβολικά ελάτη στον προαύλιο χώρο του υπουργείου ‘Αμυνας της Αρμενίας.
«Η Ιστορία μας συνδέει. Μοιραζόμαστε παρόμοιες τραγωδίες, εμπειρίες διωγμών και γενοκτονιών, οι λαοί μας έχουν υποφέρει μαζί και αυτό έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς μεταξύ των Αρμενίων και των Ελλήνων, των δύο χωρών, αλλά και των δύο λαών» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.
«Βιώνουμε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο περιβάλλον. Ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός έχουν ξανακάνει την εμφάνισή τους από δυνάμεις που περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες, αξίες, αρχές, και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε αυτές τις προκλήσεις και να επιδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε την κλιμάκωση συγκρούσεων και να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε σε ένα ειρηνικό περιβάλλον. Και, φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» επισήμανε.
«Πολλοί Αξιωματικοί των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εκπαιδευτεί σε Ελληνικές Σχολές, και στόχος είναι να υποδεχτούμε και άλλους. Επιπλέον, μπορούμε να διαμορφώσουμε μια επιτυχή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας στην ‘Αμυνα» συνέχισε ο κ. Δένδιας.
«Έχουμε επίσης», πρόσθεσε, «εδραιώσει ένα τριμερές σχήμα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και της Κύπρου, αλλά και άλλες τριμερείς ή και τετραμερείς συνεργασίες, με την Γαλλία και την Ινδία. Χώρες σημαντικές, δυνάμεις σημαντικές, που είναι κοινοί φίλοι με την Αρμενία και την Ελλάδα».
Δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει «την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Δένδιας μετέβη στο Μνημείο Αρμενικής Γενοκτονίας, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η Αρμενία είναι μια ιστορική φίλη της Ελλάδας και υπάρχουν στενά αισθήματα μεταξύ του ελληνικού και του αρμενικού λαού. Αλλά η επίσκεψή μου έχει κι έναν πολύ πιο πρακτικό σκοπό, να εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων ‘Αμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών».
Υπενθύμισε δε ότι ο αρμενικός στρατός και το αρμενικό αμυντικό σύστημα «έχει υποστεί επίθεση από ένα στρατό ο οποίος χρησιμοποιεί drones και ιδιαιτέρως drones Bayraktar».
Οι στενές σχέσεις, είπε, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για μας. «Μπορούν να προσφέρουν την μεταφορά τεχνογνωσίας ‘Αμυνας απέναντι σε ένα σύστημα το οποίο υφίσταται και το οποίο θα θέλαμε να γνωρίζουμε με επάρκεια» εξήγησε.
«Η επίσκεψή μου έχει την έννοια της εμβάθυνσης των ελληνο-αρμενικών σχέσεων και της δημιουργίας ενός πλαισίου στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα ζητήματά μας» επισήμανε.
Ακολούθως, ο Έλληνας υπουργός, έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Nikol Pashinyan. Στη συνάντηση αναδείχθηκε η κοινή ισχυρή θέληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Αρμενίας, στον τομέα της Ασφάλειας και της ‘Αμυνας.
Επίσης, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, Ararat Mirzoyan, με τον οποίο συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.