Τη θέση της ΕΚΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα προγραμματισμένα stress tests (στρες τεστς) το 2018 εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα stress tests θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2018 και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο, δηλαδή πριν από τη λήξη του Ελληνικού προγράμματος, τον Αύγουστο, όπως ζητεί το ΔΝΤ και αντί του Οκτωβρίου που ήταν προγραμματισμένο.
«Οι αποφάσεις της ΕΚΤ και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού λαμβάνονται σε πλήρη ανεξαρτησία. Την επόμενη χρονιά θα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες τα τεστ αντοχής και γι’ αυτό έχει ενημερωθεί και το ΔΝΤ με σχετική επιστολή του SSM», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου σχετικά με το αίτημα του ΔΝΤ περί ανάγκης αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (Asset Quaity Review).
Σε δεύτερη ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ σχετικά με τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Μ. Ντράγκι επανέλαβε ότι «το σημείο κλειδί» είναι όταν η ΕΚΤ προχωρήσει στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους. «Αυτή η αξιολόγηση θα καταστεί δυνατή όταν έχουμε περισσότερες και σαφέστερες πληροφορίες για τα μέτρα που θα λάβει το Eurogroup και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σε αυτήν θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι εξωτερικοί κίνδυνοι. Τότε θα μπορούσε η ΕΚΤ να συζητήσει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», κατέληξε ο Μ. Ντράγκι.
Φωκίων Καραβίας: Απερίσκεπτες τοποθετήσεις οι απαιτήσεις του ΔΝΤ
Απερίσκεπτες τοποθετήσεις που υπονομεύουν τους στόχους του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για έναν νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας σε άρθρο του στους Financial Times.
«Αν υπερισχύσει το ΔΝΤ, θα πρόκειται για την τέταρτη κεφαλαιακή ένεση τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού κράτους, έχουν δει την επένδυσή τους να εξαϋλώνεται δύο φορές σε ανακεφαλαιοποιήσεις. Εχουν κάθε δικαίωμα να ρωτήσουν γιατί θα επιτύχει μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση όταν απέτυχαν και οι τρεις προηγούμενες. Και να αναρωτηθούν, επίσης, τι επίπτωση θα έχει αυτό στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες από το 2015 για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη». Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπενθυμίζει ότι το 2015 οι ελληνικές τράπεζες υποβλήθηκαν σε αναλυτικούς ελέγχους από την ΕΚΤ και τονίζει ότι «η λυδία λίθος για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι η δυνατότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων έγκαιρα και αποτελεσματικά. Δεν ήμασταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα».