Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων στο δυστύχημα των Τεμπών, τάχθηκεο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη ανέφερε: «Μιλούσατε 35 λεπτά για να διαστρεβλώσετε και για να βγάλετε λάδι τον πρωθυπουργό σας ο οποίος επέλεξε σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση να δηλώσει απών. Όπως και οι βουλευτές της ΝΔ. Ούτε 20 βουλευτές από τους 158 δεν είναι παρόντες». Αφού σημείωσε ότι οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς δεν αρκούν για την πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής -άρα χρειάζεται η σύμπραξη κι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης-, ρώτησε τον Μάκη Βορίδη «αφού είσαστε τόσο υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας, εφόσον κατατεθεί πρόταση για Προανακριτική θα την υπερψηφίσετε;».
Ο κ. Χαρίτσης έκανε αναδρομή στο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 στα Τέμπη και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών από την πρώτη στιγμή», λέγοντας: «Να θυμηθούμε και τι επακολούθησε; Την πρώτη μέρα οι γερανοί πάτησαν το σημείο κι άρχισαν να σηκώνουν βαγόνια. Τη δεύτερη μέρα συνεχίζονταν οι έρευνες στο χώρο του καμένου βαγονιού του κυλικείου. Από το πρωί της Παρασκευής 3 Μαρτίου είχαν τελειώσει όλα. Οι χωματουργικές εργασίες είχαν ξεκινήσει από νωρίς, ο χώρος είχε πατηθεί χωρίς να υπάρχει λόγος καθώς ο γερανός θα μπορούσε να είχε πατήσει από την εξωτερική πλευρά. Στις 11 το πρωί θα γινόταν μία σύσκεψη στην Περιφέρεια για να αποφασιστεί η λήξη των ερευνών για διασωθέντες, αλλά η μπουλντόζα είχε ήδη μπει. Δεν υπήρξαν πρακτικά απ΄αυτή τη σύσκεψη. Ο κρατικός μηχανισμός είχε αποφασίσει πως ό,τι ψάξαμε, ψάξαμε. Στις 3 Μαρτίου ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τα θύματα. Δε μάθαμε ποτέ ποιός κήρυξε τη λήξη τους. Την Κυριακή ξεκίνησε η επισκευή της γραμμής. Σε έξι μέρες ολοκληρώθηκαν τα πάντα. Έξι μόνο μέρες για να διερευνηθούν οι συνθήκες ενός συμβάντος που είχε ως αποτέλεσμα 57 ανθρωποκτονίες».
Αφού είπε ότι η κυβέρνηση διέπρεψε στη συγκάλυψη του δυστυχήματος απευθύνθηκε προς το σώμα: «Ποιο είναι το καθήκον μας; Να συστήσουμε προανακριτική επιτροπή. Και να διερευνήσουμε τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων».
Αναφέρθηκε στην αρχική επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας η οποία αποδέχθηκε την πρόταση του ΚΚΕ: «Τη διενέργεια Εξεταστικής επί των πραγμάτων Επιτροπής. Και μάλιστα σε τέτοιο βάθος χρόνου ώστε να καταλήξουμε σήμερα να συζητάμε για ένα πόρισμα που τι λέει; Ότι φταίει το ανθρώπινο λάθος και οι διαχρονικές παθογένειες του σιδηρόδρομου! Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και τις βαρύγδουπες δηλώσεις γυρνάμε πάλι στο “ανθρώπινο λάθος”, που έσπευσε από την πρώτη κιόλας στιγμή να καθορίσει ως αιτία ο πρωθυπουργός, διανθισμένο με “διαχρονικές παθογένειες”. Μέχρι πού βολεύει; Μέχρι την εποχή του Τρικούπη; Διάχυση των ευθυνών στους πάντες και αναδρομή στο απώτατο παρελθόν σημαίνει συσκότιση των πραγματικών ευθυνών, αθώωση των πραγματικών υπευθύνων και μη απόδοση δικαιοσύνης».
Γενικεύοντας ο κ. Χαρίτσης ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και η διαχείρισή του τους μήνες που ακολούθησαν, αποτελεί συμπύκνωση ενός συγκεκριμένου μοντέλου διακυβέρνησης που έχει στοιχειώσει τη χώρα μας την τελευταία πενταετία. Του συστήματος διακυβέρνησης της παρούσας κυβέρνησης. Οι ιδεολογικές εμμονές που την οδηγούν σε απαξίωση κάθε δημόσιου αγαθού και σε κάθε κοινωφελή υπηρεσία, συνάντησαν την επαγγελματική παραπλάνηση της δημόσιας σφαίρας, το ρουσφέτι, την προπαγάνδα και το ψέμα ως τρόπο διαχείρισης της εξουσίας. Από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές στις αντιδημοκρατικές εκτροπές ένα τσιγάρο δρόμος!».
Ακολούθως αναφέρθηκε στον τρόπο που αντιμετωπίζει η ΝΔ την κριτική που δέχεται: «Η ΝΔ καταγγέλλει όποιον μιλάει για έγκλημα, δείχνοντας τη Δικαιοσύνη ως τη μόνη αρμόδια. Υπογείως όμως αυτό που κάνει η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να καλύπτει, να συγκαλύπτει και να αποσιωπά».
Επιτέθηκε όμως και προσωπικά στον πρωθυπουργό: «Την ώρα που όλη η χώρα περιμένει απαντήσεις, την ώρα που το ζήτημα των Τεμπών συζητείται πλέον σε όλη την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός επιλέγει να κρυφτεί. Αποποιείται των ευθυνών του απουσιάζοντας σήμερα από αυτήν εδώ την αίθουσα. Αρνούμενος να έρθει να απολογηθεί. Αρνούμενος να έρθει και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Επιλέγει να κρυφτεί πίσω από τους υπουργούς του και τους βουλευτές του. Και την ίδια στιγμή, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη και για να της παραδώσει μια υπόθεση θαμμένη – κυριολεκτικά θαμμένη κάτω από τόνους μπετό!».
Ο κ. Χαρίτσης απέρριψε την θεωρία του ανθρώπινου λάθους: «Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, οι βουλευτές της πλειοψηφίας, προσπαθούν από την αρχή να πείσουν για “ανθρώπινο λάθος”. Μας μιλάνε για εργαλειοποίηση της τραγωδίας από την αντιπολίτευση, ενώ οι ίδιοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ρίξουν όλη την ευθύνη στον σταθμάρχη. Τον σταθμάρχη που η κυβέρνηση είχε παρανόμως διορίσει. Και στον νεκρό μηχανοδηγό» ανέφερε και προσέθεσε:
«Η παράνομη ρουσφετολογική μετάθεση του μοιραίου σταθμάρχη δεν είναι αδίκημα που διέπραξε ο ίδιος ο σταθμάρχης, ούτε βεβαίως ήταν ανθρώπινο λάθος!
Η μη αποκατάσταση των ζημιών στον σταθμό τηλεδιοίκησης Λάρισας, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος!
Η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δεύτερου σταθμάρχη σε όλες τις βάρδιες, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος!
Η διάλυση του δευτεροβάθμιου κέντρου ελέγχου στην Καρόλου, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος!
Η έλλειψη συστήματος ασφαλείας, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος!
Η μη υλοποίηση, αλλά και ο αρχικός τρόπος πλημμελούς υπογραφής της σύμβασης 717, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος!
Η μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ είχαν λυθεί κατά την περίοδο 2015-2019 τα προβλήματα που είχε από την εκπόνησή της, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος!
Και δεν θα είναι βεβαίως ανθρώπινο λάθος αν επιβεβαιωθεί η υπόθεση που έχουν διατυπώσει οι πραγματογνώμονες των θυμάτων ότι το τραίνο μετέφερε, παρανόμως, και εύφλεκτα υλικά».
Περεταίρω, τόνισε ότι «φυσικά δεν ήταν ανθρώπινο λάθος το μπάζωμα!» και σχολίασε: «Ένα κράτος που του παίρνει 20 χρόνια να περάσει μια σιδηροδρομική γραμμή, βρίσκει τον τρόπο να συμβασιοποιήσει ένα έργο 700.000 ευρώ μέσα σε μία μόλις μέρα όταν πρόκειται να συγκαλύψει τα τεκμήρια του εγκλήματος».
Μίλησε για την ευθύνη της Βουλής: «Ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η υπόθεση των Τεμπών είναι έγκλημα. Και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε την ηθική και πολιτική ευθύνη να εκκινήσει νέα διαδικασία για την διερεύνησή του. Με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής» και κλείνοντας υπογράμμισε:
«Η μη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης θα αποτελέσει μια μείζονα αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος στο σύνολο του. Θα αποτελέσει μια δύναμη αμφισβήτησης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, του ήδη πληγωμένου κράτους δικαίου και των θεσμών μας. Και είναι ιστορικό καθήκον μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ώστε στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών να αποδοθεί δικαιοσύνη».