Αναβλήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου η ετυμηγορία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για το Ελληνικό. Το ΚΑΣ αποφάσισε τη διακοπή της συζήτησης του θέματος «Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο)» για την ερχόμενη Τρίτη 3-10-2017.
Η αναβολή, που πάρθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του ΚΑΣ, μετά από εισήγηση της γγ του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, έγινε προκειμένου να εισαχθεί την ίδια μέρα και το ζήτημα της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, το οποίο και θα προηγηθεί στη συζήτηση.
Η σημερινή ήταν η τρίτη συνεδρίαση για το ζήτημα με την πρώτη να έχει διακοπεί και την δεύτερη να έχει αναβληθεί εξαιτίας της κρισιμότητας του ζητήματος και τις ενδείξεις πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να χαρακτηριστεί μεγάλο μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Μαξίμου: Δε θα γίνουν δεκτές σκόπιμες κωλυσιεργίες για την επένδυση στο Ελληνικό
“Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό”, αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την επένδυση στο Ελληνικό.
Όπως συνέβη και κατά την αρχική συζήτηση του ζητήματος στο ΚΑΣ, στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), «λόγω της σοβαρότητας του θέματος», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, κάλεσε τα μέλη του πάλι σε παναττική στάση εργασίας από τις 14:30 έως τη λήξη του ωραρίου και σε συγκέντρωση στην οδό Μπουμπουλίνας, έξω από το κτήριο του ΥΠΠΟΑ στις 15:00, ζητώντας:
«Να πάρει η υπουργός πίσω την υπογραφή της από το ανυπόστατο Μνημόνιο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα κατηγορηθεί για πραξικόπημα εναντίον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Να πάψει κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης του Αρχαιολογικού Νόμου με άμεσους ή έμμεσους τρόπους. Να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία της κήρυξης του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου, όπως ορίζει η Αρχαιολογική Νομοθεσία».
Τέλος, καλεί τα μέλη του ΣΕΑ «που είναι και μέλη του ΚΑΣ να υπερασπιστούν τις συλλογικές απόψεις του ΣΕΑ μέσα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να διαφυλάξουν τόσο την προστασία των μνημείων όσο και την υπόσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 5ης Σεπτεμβρίου, που διακόπηκε ύστερα από σχεδόν 8 ώρες και αφορούσε την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης στο Ελληνικό, το κύριο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν το κατά πόσο μπορούν να προστατευτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής χωρίς να προηγηθεί κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου.
Δραγασάκης: «Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει»
«Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει. Χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες. Ούτε αυτές όμως να διαρκούν αενάως. Κάθε πλευρά πρέπει να κατανοήσει τις ανησυχίες της άλλης»: αυτό σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το έργο του Μετρό, όπου υπήρξε σεβασμός στος αρχαιότητες που βρέθηκαν, και το έργο προχώρησε και ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Τέλος ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον ένα λειτουργικό μοντέλο διαβούλευσης στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι απόψεις και των ειδικών και των αρμοδίων αρχών ώστε να μην καθυστερούν τα έργα αλλά να κινούνται σε ένα πλαίσιο κανόνων.