Ο Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόσο στο περιθώριο των εορτασμών της επετείου της απόβασης της Νορμανδίας στη Γαλλία όσο και κατόπιν, στη σύνοδο της G7 στην Ιταλία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος, πριν από την αναχώρηση του αμερικανού προέδρου για την Ευρώπη.
«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Νορμανδία, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρόεδρο Ζελένσκι για την κατάσταση στην Ουκρανία και το πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να βαθαίνουμε την υποστήριξή μας» στον ουκρανικό στρατό, είπε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.
Ο κ. Σάλιβαν συμπλήρωσε πως δεν σχεδιάζεται αποστολή αμερικανών συμβούλων στην Ουκρανία. «Δεν σχεδιάζουμε εκπαιδευτική αποστολή στην Ουκρανία», διαβεβαίωσε.
Οι ουκρανοί στρατιωτικοί «χρειάζονται συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, κι εργαζόμαστε για αυτό», ενώ το Κίεβο «ζητεί επίσης συνεχή ροή όπλων, που θα τους προμηθεύσουμε», υπογράμμισε ο κ. Σάλιβαν.
Ο γγ του NATO επέκρινε την Κίνα για την απόφασή της να μποϊκοτάρει τη σύνοδο της Ελβετίας για την Ουκρανία
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ επέκρινε τη Κίνα για την απόφασή της να μη συμμετάσχει στη σύνοδο που θα οργανώσει η Ελβετία στα μέσα του μήνα με σκοπό να συζητηθούν τρόποι για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Ελβετία.
Μιλώντας στο δημόσιο περιφερειακό γερμανικό δίκτυο NDR, ο κ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε λυπηρή την απόφαση του Πεκίνου.
Η Ελβετία έχει προσκαλέσει 160 χώρες στη σύνοδο αυτή (15η-16η Ιουνίου). Η Ρωσία, ο στρατός της οποίας εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022, δεν έλαβε πρόσκληση.
Η κινεζική διπλωματία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα συμμετάσχει. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ εξήγησε πως υπάρχει μεγάλη απόκλιση στον τρόπο που οργανώθηκε και στις προσδοκίες της Κίνας και της διεθνούς κοινότητας.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού δήλωσε πως η εξέλιξη δεν τον εξέπληξε. Τόνισε πως όχι μόνο το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει την εισβολή, αλλά ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν μερικές ημέρες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος συμφωνία στην οποία τονιζόταν συνεργασία «χωρίς όρια».
Ακόμη, ο Νορβηγός κατήγγειλε πως η Κίνα πωλεί προχωρημένες τεχνολογίες, μικροηλεκτρονικά και άλλα είδη στην ρωσική πολεμική βιομηχανία, επιτρέποντας στη Μόσχα να συνεχίζει τον πόλεμο.