O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε την Πέμπτη 20/06 στο συνέδριο «The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle», που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών.
Κυρ. Μητσοτάκης: Στη στήριξη ευάλωτων ομάδων και χαμηλοσυνταξιούχων τα 300 εκατ. ευρώ από την έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων
πρωθυπουργός εστίασε σε τρία βασικά ζητήματα: στη σχέση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, στο ποιος είναι ο ιθύνων νους πίσω μια εξέλιξη και το τρίτο σχετίζεται με τη φιλοσοφική κληρονομιά και πώς αυτή μας βοηθά να κατανοήσουμε το περίπλοκο έργο, αλλά και τις περίπλοκες επιλογές που πρέπει να κάνουμε.
«Πρόκειται πλέον για μια διαδικασία που καθοδηγείται από την αγορά. Η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών έχει ως κινητήρια δύναμη μερικές πολύ μεγάλες εταιρείες, με σχεδόν απεριόριστους πόρους, που έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν οποιονδήποτε λαμπρό νου, από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο. Το κάνουν αυτό επειδή είναι επιχειρήσεις με στόχο το κέρδος. Επομένως, πρέπει να σκεφτούμε καλά το κίνητρο πίσω από αυτές τις εξελίξεις, που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας» ανέφερε.
Επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Έχουμε το δικαίωμα ως άτομα να γνωρίζουμε αν μια απόφαση που επηρεάζει τη ζωή μας έχει ληφθεί από μια μηχανή; Για τα νέα παιδιά στο ακροατήριο, αν ο έλεγχος των βιογραφικών σας γίνεται από έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, έχετε δικαίωμα να το γνωρίζετε αυτό; Και αν ναι, ποιες είναι οι συνέπειες αυτού; Δεν λέω ότι πρόκειται για καλή ή κακή πρακτική. Απλώς θέτω το ζήτημα, κάτι που συμβαίνει σήμερα, και ποιες είναι οι επιπτώσεις καθώς ανοίγουμε αυτή τη σφαίρα δυνατοτήτων. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στις σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες είναι τόσο σημαντικές στις ανθρώπινες κοινότητες; Μπορούμε να εμπιστευόμαστε άτομα. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον επειδή αναπτύσσουμε δίκτυα σχέσεων. Μπορούμε να εμπιστευτούμε τις μηχανές; Τι σημαίνει εμπιστοσύνη όταν αλληλεπιδράτε με μια μηχανή;» σημείωσε.
«Αλλά δεν υπάρχει καμία ακμάζουσα κοινότητα, ξεκινώντας από την αρχαία Αθήνα και τις πόλεις-κράτη μέχρι τη σύγχρονη επιτυχία της φιλελεύθερης δημοκρατίας, που να μην ακμάζει με την έννοια της εμπιστοσύνης. Αλλά η εμπιστοσύνη προϋποθέτει δίκτυα συναναστροφής, τα οποία δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε απαραίτητα να αναπτύξουμε με μηχανές» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ρόλο να παίξει σε αυτές τις συζητήσεις, όσον αφορά στη σύνδεση της προγονικής νοημοσύνης και της τεχνητής νοημοσύνης. «Υπάρχει φυσική σύνδεση; Πιστεύω ότι υπάρχει. Γι’ αυτό θεωρώ ότι αυτοί οι διάλογοι έχουν μεγάλη αξία. Θα ήθελα πολύ να δω αυτή την εκδήλωση να γίνεται μια ετήσια παγκόσμια συνάθροιση στοχαστών από πολλά επιστημονικά πεδία, που σκέφτονται σε βάθος αυτά τα ερωτήματα. Ευελπιστώ ότι θα κάνουμε μια καλή αρχή εδώ σήμερα» είπε.