Τη μη τήρηση της συμφωνίας από τη Β. Μακεδονία θα θέσει στο ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης

Με αναφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει εκεί, ξεκίνησε ην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας» είπε ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Μαρινάκης τονίζοντας στη συνέχεια τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα της Συνόδου.

Σύμφωνα με αυτήν τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο είναι «η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στην δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε επίσης ότι σε ό,τι αφορά την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, «η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό» όπως είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός, έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μαρινάκης, ο πρωθυπουργός την Τρίτη, 9 Ιουλίου, στις 12.15 το μεσημέρι (ώρα Αμερικής), είναι προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση, με τον Daniel Speckhard, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Θα έχει ακόμα επαφές με μέλη του Κογκρέσου, ενώ το απόγευμα της Τρίτης θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια ίδρυσης της Συμμαχίας.

Την Τετάρτη, στις 11.30 (ώρα Αμερικής), λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, θα έχει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την Νάντια Σάντλοου, πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Τέλος, το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, στις 11.15 θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, λέγοντας πως η χώρα μας έχει επιτελέσει σημαντική πρόοδο, κάτι που αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την Ψηφιακή Δεκαετία. «Η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα αυτό κατά 16% την τελευταία τετραετία. Συνολικά μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα έχει προσεγγίσει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο και για την άνοδο που όπως είπε, σημείωσε η Ελλάδα και στην ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας οπτικών ινών στις εγκαταστάσεις. «Αν και δεν έχουμε ακόμη προσεγγίσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, η χώρα μας σημείωσε αύξηση 10,56 ποσοστιαίων μονάδων. Πρόοδο επίσης κατέγραψε η Ελλάδα και στην κάλυψη του 5G που ανέρχεται στο 98% σημειώνοντας άνοδο 14,5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώθηκε στο 89,3% καταγράφοντας αύξηση 9,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Σήμερα το Gov.gr αριθμεί 1.820 υπηρεσίες σε 11 διαφορετικές κατηγορίες, από 503 που είχε στην έναρξή του, τον Μάρτιο του 2020. Συνολικά σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει την Ενιαία Εθνική Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, 8.5 εκατομμύρια πολίτες για να εκδώσουν κάποιο έγγραφο ή να ολοκληρώσουν κάποια ψηφιακή υπηρεσία.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί σχεδόν 290 εκατομμύρια έγγραφα μέσω του gov.gr. Επιπλέον στο gov.gr Wallet έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 9 συνολικά έγγραφα. Πάνω από 3.8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους το ψηφιακό τους πορτοφόλι.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι το mAiGov, είναι η πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια Διοίκηση και έχει δεχτεί σχεδόν 1 εκατ. ερωτήματα έως σήμερα» είπε.

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο θέμα των πυρκαγιών λέγοντας πως είναι περισσότερες από 140 οι φωτιές που έχει αντιμετωπίσει το τελευταίο τριήμερο το Πυροσβεστικό Σώμα, με δεκάδες από αυτές να απαιτούν μεγάλη προσπάθεια από ισχυρές επίγειες δυνάμεις αλλά και εναέρια μέσα, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο, πριν πάρουν απειλητικές διαστάσεις.

«Ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα ήταν η Παρασκευή εξαιτίας της πολύ έντονης κεραυνικής δραστηριότητας και των ξηρών καταιγίδων, που είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μέσα σε ελάχιστες ώρες πολλές επικίνδυνες φωτιές, όπως αυτές του Διονύσου, του Μαραθώνα, των Βιλίων και του Σουνίου. Όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως «Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες και το Σάββατο, στις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Λέσβο και Φιλιππιάδα, ωστόσο κατάφεραν να τις οριοθετήσουν μέσα σε μόλις 3 ώρες. Πολύτιμος σύμμαχος των πυροσβεστών είναι οι συμπολίτες μας που φέτος έχουν καθαρίσει τις περιουσίες τους. Τις 8 ημέρες παράτασης της λειτουργίας της πλατφόρμας, 88.000 ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, ενώ συνολικά οι δηλώσεις καθαρισμού έχουν ξεπεράσει τις 587.000».

Και ο κ. Μαρινάκης συνέχισε λέγοντας πως «όλοι έχουμε καταλάβει ότι πλέον η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται από ραγδαίες κλιματικές αλλαγές που προκαλούν πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο εκδηλώθηκαν 1281 πυρκαγιές, υπερδιπλάσιες από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι που είχαν ανέλθει σε 533. Ο φετινός Ιούνιος είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, ενώ ανάλογες είναι οι επιστημονικές προγνώσεις και για τον Ιούλιο σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο πρωθυπουργός θα θέσει στο ΝΑΤΟ το θέμα της μη τήρησης της συμφωνίας από τη Βόρεια Μακεδονία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κληθείς να σχολιάσει τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και σε σχέση με το ελληνικό πολιτικό σύστημα είπε ότι η ετυμηγορία των πολιτών είναι σεβαστή, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά όπως είπε «οι συγκρίσεις μεταξύ των χωρών όμως πολύ επισφαλείς».

«Μιλάμε για άλλη χώρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις χώρες μας. Εμείς διαβάζουμε τις εξελίξεις τις παίρνουμε σοβαρά» είπε ο κ.Μαρινάκης και προσέθεσε ότι το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως έχει ξεχωριστή αξία η πολιτική σταθερότητα που υπάρχει στη χώρα μας. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία. «Έχουμε μπροστά μας τριετία χωρίς εκλογές και η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Γι’ αυτό θα κριθούμε. Οι πολίτες από τις αναλύσεις προτιμούν τις λύσεις. Κι εμείς εκεί θα κινηθούμε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στα περί εξαήμερης εργασίας και τη διάσταση που έχουν δώσει ξένα ΜΜΕ χαρακτήρισε fake news τα όσα γράφονται, και είπε ότι δεν ισχύει ότι θεσμοθετήθηκε 6ημερη εργασία στην Ελλάδα.

«Εξάγονται fake news, εξήχθησαν fake news στο εξωτερικό. Δεν μιλάμε για 6ημερη εργασία συνολικά. Η ρύθμιση αφορά πολύ λίγες επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας ή κάποιες 5ήμερης ή 6ήμερης λειτουργίας» είπε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για έκτακτη μέρα εργασίας υπό προϋποθέσεις που θα δηλώνεται στην Εργάνη.

Το μέτρο αυτό είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προστατεύει τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, και προσέθεσε: Δεν νομίζω ότι είδαμε έως τώρα να καθιερώνεται η 6ήμερη εργασία. Θα απαντάμε με στοιχεία. Απαντάμε με την πραγματικότητα, και δεν έχουμε αντιπαράθεση με δίκτυα ξένων ΜΜΕ» κατέληξε.

Δεν προγραμματίστηκαν συναντήσεις με Μίτσκοσκι και Ερντογάν

Ο κ.Μαρινάκης αναφερόμενος στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χριστιάν Μίτσκοσκι, ή με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά διευκρίνισε ότι δεν αποκλείεται να κάνει κάποιες διμερείς συναντήσεις εκτός προγράμματος.

Είπε επίσης ότι ο κ.Μητσοτάκης θα θέσει θέμα Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, και τόνισε ότι πρέπει να θυμηθούμε πώς μπήκε στο ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία, και τη στάση που είχε η ΝΔ «και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Ο κ.Μαρινάκης σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις «και αυτό δεν βλέπουμε να συμβαίνει από την άλλη πλευρα». Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα το θέσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα αναφερθεί στη συμφωνία που δεν τηρείται και ιδίως το erga omnes στην ονομασία της χώρας, παραπέμποντας στις δηλώσεις των αξιωματούχων της Βόρειας Μακεδονίας. «Αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής είναι η παρουσία των Βοεριομακεδόνων στο ΝΑΤΟ. Αλλά δεν σέβονται ούτε την πρώτη σελίδα της συμφωνίας» επισήμανε ο κ.Μαρινάκης.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις απέρριψε κάθε σκέψη για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ επανερχόμενος στο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και την ήττα της Λεπέν, είπε ότι δεν θέλουμε να πανηγυρίζουμε με αποτελέσματα εκλογών άλλων χωρών, σημειώνοντας ότι δεν έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα ως τώρα.

«Τις δυνάμεις των άκρων τις αντιμετωπίζεις με τις πολιτικές σου. Και η ΝΔ έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τα άκρα μέσα από την πολιτική της, η οποία δεν είναι ούτε δεξιά ούτε κεντρώα αλλά οδηγεί σε λύση προβλημάτων και παθογενειών» επισήμανε.

Ανέφερε ότι είναι παράδειγμα η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και στη μείωση του χρέους και είπε ότι οι απαντήσεις κρύβονται στις λύσεις και όχι στις αναλύσεις.

«Όσοι ετεροπροσδιορίζονται και περιμένουν να δημιουργήσουν αφήγημα από τις εκλογές σε μια άλλη χώρα μάλλον δεν έχουν δικό τους αφήγημα. Έχει πλάκα να βλέπεις κάποιους να πανηγυρίζουν για τον Μελανσόν όταν ξεχνάνε τι έχει δηλώσει για το κόμμα τους παλαιότερα» είπε ο κ.Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις των δυο πρώην πρωθυπουργών κ.κ. Σαμαρά και Καραμανλή για την άνοδο των άκρων στην Ευρώπη, λέγοντας ότι «δεν έχει νόημα να σχολιάσω δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών, εγώ σας απαντώ για το τι κάνει η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις της υπόθεσης δολοφονίας στο Ψυχικό και το γιατί ο ύποπτος ήταν εκτός φυλακής παρά το ότι ήταν καταδικασμένος, είπε ότι η νομιμότητα παντού που υλοποιεί η κυβέρνηση, χωρίζεται σε δυο υποκατηγορίες. Η πρώτη με την καθημερινότητα των πολιτών, με την αλλαγή συνθηκών στα γήπεδα τα πανεπιστήμια κ.ά. και η δεύτερη με το βαρύ έγκλημα, όπου γίνονται δεκάδες συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία, για διαφθορά π.χ. στη ΔΟΥ Χαλκίδας και τις φυλακές Ιωαννίνων, ή τους δημοτικούς υπαλλήλους, και εξήρε τα αντανακλαστικά της Αστυνομίας στη δολοφονία του Ν.Ψυχικού. «Υπάρχει σχέδιο στην Αστυνομία, δεν είναι τυχαία όλα αυτά. Υπάρχει η πολιτική βούληση να μην υπάρξει η παραμικρή εξαίρεση».

Ο κ.Μαρινάκης παρέπεμψε στο νομικό πλαίσιο, και είπε ότι στο παρελθόν συνελήφθη το ίδιο πρόσωπο και εφαρμόστηκαν μια σειρά από διατάξεις που ψηφίστηκαν την τετραετία 15-19 «που ήταν η χαρά των εγκληματιών» όπως είπε. Τόνισε ότι δεν έχει προηγούμενο αυτό που συνέβη τότε και τα αποτελέσματα είναι ορατά και σήμερα.

«Εάν η Δικαιοσύνη αποφασίσει ότι είναι ένοχος, δεν θα έχει τη δυνατότητα της χρήσης όλων αυτών των διατάξεων. Είναι πιο σκληρός σήμερα ο ποινικός κώδικας και διαφορετική η αντιμετώπιση της έκτισης της ποινής. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα παραθυράκια που υπήρχαν. Αυτό μπορεί να κάνει το κράτος και όχι να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Αυτή θα αποφασίσει για την υπόθεση» είπε ο κ.Μαρινάκης.

Ερωτώμενος για την “Μαφία της οικοδομής στη Μύκονο” είπε ότι η πάταξη δεν επέρχεται με το πάτημα ενός κουμπιού και προσέθεσε πως η μηδενική ανοχή αποδεικνύεται από τον τρόπο που κινούνται οι Αρχές και τα εργαλεία που έχουμε δώσει στη Δικαιοσύνη.

«Όπου υπάρχουν εστίες οργανωμένου εγκλήματος που προϋπήρχαν, χρειάζεται επίμονη προσπάθεια- και αυτό το βλέπουμε μπροστά μας. Είτε μιλάμε για Μύκονο είτε για ΔΟΥ Χαλκίδας ή για φυλακές Ιωαννίνων, οι ειδήσεις θα είναι ειδήσεις εξιχνίασης. Δεν έχουμε κράτος που κοιτάζει με απάθεια και φοβικόητα αλλά παρεμβαίνει. Ό,τι χρειάζεται βελτίωση θα βελτιώνεται. Η μεθοδικότητα που κινούνται οι Αρχές είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των υπηρεσιών» είπε ο κ.Μαρινάκης.

Αναφερόμενος στις προσλήψεις είπε ότι ο στόχος των προσλήψεων «που έχουμε εξαγγείλει θα επιτευχθεί» και σημείωσε ότι οι 6,5 χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία ξεκίνησαν ήδη και είναι δέσμευση που θα γίνει πραγματικότητα.

Ερωτώμενος για τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη για χρέος της ΝΔ, ο κ.Μαρινάκης είπε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα βάζει όλα σε ένα μίξερ και συμπέρασμα δεν βγαίνει. Τα οικονομικά της η ΝΔ τα παρουσιάζει κάθε χρόνο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και δεν υπάρχει δράκος στο παραμύθι του κ.Κασσελάκη είπε προσθέτοντας ότι «αντίθετα υπάρχουν σκελετοί στον ΣΥΡΙΖΑ για τα περιβόητα μαύρα ταμεία, αν υπάρχουν ή όχι». Για τα κόκκινα δάνεια είπε πως «ας μάθει ο κ. Κασσελάκης ποιος κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας και έδώσε στα funds τη δυνατότητα να κατάσχουν σπίτια». «Όλο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν θα προστάτευε τους ευαλωτους κατέρρευσε σε μια νύχτα στις εκλογές του 2023» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο πόθεν έσχες του κ.Κασσελάκη είπε ότι δεν θα αποφανθεί για το εάν το υπέβαλλε ή όχι, αφού ακολουθείται μια διαδικασία για όλους.

Τέλος ερωτώμενος για την ανάρτηση του ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «απαντήσαμε εξαντλητικά για τον κ.Αυγενάκη. Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης είναι αυτονόητα και πρωτοφανή και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε σε όλα τα ζητήματα συμπεριφοράς». Και κατέληξε: «Ακαριαίες είναι οι αποφάσεις από τον κ. Μητσοτάκη σε τέτοια ζητήματα. Δεν θα αφήσουμε να αμφισβητηθεί το πολιτικό σύστημα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και το δείχνουμε με πράξεις».