Νέα προσπάθεια εκεχειρίας στη Γάζα – ΟΗΕ: Τα παιδιά στη Γάζα πεθαίνουν από “εκστρατεία λιμοκτονίας”

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στο Κάιρο, όπου αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ συζήτησαν τις προσπάθειες για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Το γραφείο του Σίσι ανέφερε ότι οι δύο άνδρες «συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις κοινές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία συνεχίζονται στο Κάιρο», μετέδωσε επικαλούμενο πηγή το Al-Qahera News, ειδησεογραφικό μέσο γνωστό ότι έχει στενές σχέσεις με τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες .

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι ισραηλινές και αμερικανικές αντιπροσωπείες αναμένονται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όπου, σύμφωνα με ισραηλινά μμε, θα βρίσκεται και ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ.

Μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ προσπαθούν εδώ και μήνες να πετύχουν μια εκεχειρία και μια ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Οι συνομιλίες, που ανεστάλησαν προσφάτως, φαίνεται ότι θα επαναληφθούν αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο και τη Ντόχα, όπου μια ανώτερη πηγή δήλωσε στο Al-Qahera News ότι μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία ασφαλείας θα βρεθεί εκεί αύριο Τετάρτη.

Στόχος τους είναι «η προσέγγιση των θέσεων της Χαμάς και του Ισραήλ προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία εκεχειρίας το συντομότερο δυνατό», σημείωσε αυτή η πηγή.

Μια άλλη πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο διευθυντής της CIA και ο επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα θα μεταθεί αύριο στην Ντόχα και θα συναντήσει τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Μια αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται να συμμετάσχει σε αυτές τις έμμεσες διαπραγματεύσεις, τόνισε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ωστόσο πολλά «σημεία απόκλισης».

Η Χαμάς απαιτεί «πλήρη» κατάπαυση του πυρός, την οποία απορρίπτει η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία θέτει ως όρους την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και την ολοκληρωτική ήττα της Χαμάς.

Χθες το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίσει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζα. Ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, προειδοποίησε μάλιστα ότι οι τελευταίες στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ενδέχεται να φέρουν τις συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός πίσω στην αφετηρία, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στο Telegram.

ΟΗΕ: Τα παιδιά στη Γάζα πεθαίνουν από την “εκστρατεία λιμοκτονίας” 

Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου κατηγόρησαν σήμερα το Ισραήλ ότι πραγματοποιεί «στοχευμένη εκστρατεία λιμοκτονίας» που έχει οδηγήσει στον θάνατο παιδιών στη Γάζα.

«Δηλώνουμε ότι η σκόπιμη και στοχευμένη εκστρατεία λιμοκτονίας του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού είναι μια μορφή γενοκτονίας και προκαλεί λιμό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσαν 10 ανεξάρτητοι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για τον πρόσφατο θάνατο τριών παιδιών «από υποσιτισμό και έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή υγειονομική φροντίδα».