Γερμανία-Βλάβη Microsoft: Αποκαθίσταται σταδιακά η λειτουργία των συστημάτων – Επλήγησαν αεροδρόμια, τράπεζες, νοσοκομεία

Χάος προκάλεσε το πρωί κυρίως στο αεροδρόμιο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (BER) η εκτεταμένη τεχνική βλάβη που σημειώθηκε στα συστήματα πληροφορικής. Σε ολόκληρη τη χώρα διαπιστώθηκαν προβλήματα στην λειτουργία τραπεζών, εμπορικών καταστημάτων, ακόμη και νοσοκομείων. Η κατάσταση σταδιακά εξομαλύνεται, οι αρχές ωστόσο προειδοποιούν για πιθανά προβλήματα περιορισμένης έκτασης και τις επόμενες ώρες.

Στο αεροδρόμιο BER ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μεταξύ 08:00 και 10:00, σε μια ημέρα μάλιστα αυξημένης κίνησης, καθώς χθες άρχισαν οι σχολικές διακοπές για το κρατίδιο του Βερολίνου. Οι εταιρίες Eurowings, Ryanair, Vueling και Turkish Airlines αντιμετώπισαν προβλήματα στο αεροδρόμιο του Αμβούργου, ενώ μικρότερης διάρκειας ήταν οι καθυστερήσεις στα αεροδρόμια της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και της Βάδης – Βυρτεμβέργης, όπου η διαδικασία check-in έπρεπε να γίνει «με το χέρι».

Η αεροπορική εταιρία Lufthansa έκανε λόγο για «ελαφρύ πλήγμα» στις λειτουργίες της και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων ή και ακυρώσεων κάποιων πτήσεών της. «Δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις λόγω των προβλημάτων στα συστήματα πληροφορικής», δήλωσε εκπρόσωπος, ενώ ο ταξιδιωτικός όμιλος TUI με ανακοίνωσή του σημείωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν ακυρωθεί πτήσεις της θυγατρικής του, Tuifly και τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την κατάρρευση του συστήματος.

Από την κατάρρευση των πληροφορικών συστημάτων επλήγησαν ακόμη κάποια τοπικά σιδηροδρομικά δρομολόγια, αλλά οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα και τα πληροφορικά συστήματα της εταιρίας λειτουργούν κανονικά. Αντιθέτως, σε κάποια νοσοκομεία ακυρώθηκαν προγραμματισμένες επεμβάσεις. Ενδεικτικά, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σλέσβιγκ-Χολστάιν ακύρωσε όλα τα χειρουργεία στο Κίελο και στο Λούμπεκ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν επηρεάζεται ούτε η φροντίδα των ασθενών ούτε η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από την πλευρά της έκανε λόγο για σοβαρότατη τεχνική βλάβη, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.