Ερντογάν: Μοναδική λύση τα δύο κράτη στην Κύπρο

Το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μοναδική λύση στο Κυπριακό, επέμεινε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, κατά την πτήση της επιστροφής του από τα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: “Καθίσταται σαφές μέρα με τη μέρα ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό. Η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν κάνει κάθε θυσία στον δρόμο προς τη λύση. Αν και η πλευρά που είπε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν ήταν η Βόρεια Κύπρος, δυστυχώς επιβραβεύτηκαν και πάλι οι Ελληνοκύπριοι. Δεν είναι πλέον δυνατό να φτάσουμε πουθενά με αυτή την προσέγγιση. Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά χωρίς την επικύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που είναι κεκτημένα δικαιώματά τους. Ειλικρινά, δεν θεωρούμε δυνατό να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να καθιερωθεί μια εξίσωση όπου και τα δύο μέρη κάθονται και φεύγουν ως ίσα από το τραπέζι”.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε παράλληλα δηλώσεις του υπουργού ‘Αμυνας, Νίκου Δένδια, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Ερωτηθείς σχετικά, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι “κατά καιρούς γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών λαϊκιστών στην Ελλάδα να δυναμιτίσουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με μια προσέγγιση καλής γειτονίας. Φυσικά, αυτό δεν σημάνει ότι θα παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις”.

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Μεγαλόνησο εδραιώθηκε η ειρήνη και ότι “αυτή η επέμβαση έγινε στα πλαίσια των δικαιωμάτων εγγυήσεων που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο”.

Επανέλαβε επίσης όσα είχε πει την προηγούμενη ημέρα στην ομιλία του κατά τις εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της εισβολής, λέγοντας: “Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ. Του είπα: “Την ίδια μέρα θα βρεθώ στη Βόρεια Κύπρο και θα απευθυνθώ στον λαό της Βόρειας Κύπρου εκεί. Έμαθα ότι θα είσαι στο Νότο και θα απευθύνεσαι εκεί. Υποθέτω ότι δεν θα κάνουμε δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον””. Συνεχίζοντας ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε: “Δυστυχώς, ο Έλληνας υπουργός ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας είχε άλλες προθέσεις, προφανώς δεν γνώριζε τη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη, έκανε δηλώσεις πέρα – δώθε. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο θρασεία και αγενής δήλωση από το να πει ότι οι Τούρκοι είναι κατοχική δύναμη εκεί. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε πολύ περισσότερο πάντως. Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε. Συνεχίζουμε το δρόμο μας”.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης και στο “προεδρικό μέγαρο” και το κτήριο της “Βουλής” στα κατεχόμενα, η κατασκευή των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, συνδέοντας εμμέσως το συγκεκριμένο έργο με την προαναγγελία από τον Έλληνα υπουργό ‘Αμυνας για επέκταση των εγκαταστάσεων στη ναυτική βάση στο Μαρί: “Υποθέτω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από αυτές τις βάσεις. Αυτοί χτίζουν στρατιωτικές βάσεις, εμείς χτίζουμε πολιτικές βάσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Είπε επίσης ότι “εάν χρειαστεί, μπορούμε να χτίσουμε ναυτικές βάσεις και ναυτικές δομές στο Βορρά. Έχουμε και θάλασσα. Για παράδειγμα, αγοράζουμε ένα νέο πλοίο φυσικού αερίου. Πλωτό πλοίο πλατφόρμα αερίου που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή φυσικού αερίου στο Πεδίο Αερίου Σακάρια. Σε περίπου 2 μήνες θα βρίσκεται στην Τουρκία. Έχει μήκος 300 μέτρα και πλάτος 58 μέτρα. Αυτή η πλατφόρμα, η οποία θα παράγει αρκετό φυσικό αέριο για 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, μπορεί να παραμείνει εκεί για 15-20 χρόνια. Είναι σχεδόν σαν βάση. Φεύγει την επόμενη εβδομάδα και θα έρθει στην Τουρκία. Μόλις δουν αυτή τη βάση, τους αρκεί”.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις αιχμές του περί συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ στο πόλεμο της Γάζας και χρήσης βάσεων στη Μεγαλόνησο από δυτικές χώρες που είναι σύμμαχοι του Ισραήλ. “Είναι απαραίτητο να αποφευχθούν κινήσεις που δεν συμβάλλουν στην ειρήνη στο νησί, που αυξάνουν τις εντάσεις και οδηγούν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Το να είσαι συμβαλλόμενο μέρος στη σφαγή στο Ισραήλ δεν θα ωφελήσει ούτε τους Έλληνες ούτε την Ελλάδα” δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις απειλές του ηγέτη της Χαμάς, Χασάν Νασράλα, πως η Κύπρος θα αποτελεί στόχο αν ο πόλεμος επεκταθεί στον Λίβανο, σχετικές κατηγορίες κατά της Λευκωσίας εξαπέλυσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός ‘Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά των δραστηριοτήτων της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νοτίου Κύπρου”, που διαταράσσουν την ισορροπία στο νησί» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποίησε ο Τούρκος υπουργός.