Ο Τζο Μπάιντεν αποχωρεί από την προεδρική κούρσα και στηρίζει την Κάμαλα Χάρις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα, με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο «Χ», ότι αποχωρεί από την προεδρική κούρσα για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς έχασε την πίστη των ψηφοφόρων σχετικά με τη διανοητική του οξύτητα και την ικανότητά του να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, οδηγώντας την προεδρική κούρσα σε αχαρτογράφητα νερά. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών για πρόεδρος της χώρας, στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν, σε ανάρτησή του στο X, έγραψε ότι θα παραμείνει στο ρόλο του ως πρόεδρος μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2025 και θα απευθυνθεί με διάγγελμα προς το έθνος αυτή την εβδομάδα.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως Πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να επιδιώξω επανεκλογή, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας μου να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά για την εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», έγραψε ο Μπάιντεν.

Καταρρίπτοντας την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, ανοίγει τον δρόμο για την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις (Kamala Harris) να είναι στην κορυφή του αγώνα, ως η πρώτη μαύρη γυναίκα που το έκανε στην ιστορία της χώρας.

Ο Μπάιντεν, 81 ετών, δεν την ανέφερε αρχικά όταν ανακοίνωσε την κίνησή του.
Δεν ήταν σαφές εάν άλλοι υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί θα αμφισβητούσαν την Χάρις για την υποψηφιότητα του κόμματος, η οποία θεωρήθηκε ευρέως ως η επιλογή για πολλά στελέχη του κόμματος – ή αν το ίδιο το κόμμα θα επέλεγε να ανοίξει το πεδίο για υποψηφιότητες.

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν ακολουθεί ένα κύμα δημόσιας και ιδιωτικής πίεσης από Δημοκρατικούς νομοθέτες και στελέχη του κόμματος να εγκαταλείψει την κούρσα μετά την σοκαριστικά κακή του επίδοση σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ τον περασμένο μήνα εναντίον του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου Ντόναλντ Τραμπ.

Να σημειωθεί ότι η Μισέλ Ομπάμα, τέως πρώτη γυναίκα των ΗΠΑ και σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα, έχει αρνηθεί να ηγηθεί των δημοκρατικών αυτή τη στιγμή.

Πλέον οι Δημοκρατικοί δεν έχουν υποψήφιο πρόεδρο, αλλά ο δρόμος ανοίγει για την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να θέσει υποψηφιότητα για να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Κάμαλα Χάρις θα είναι ευκολότερο να ηττηθεί στις εκλογές σε σχέση με τον Τζο Μπάιντεν, δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ στο CNN

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα στο CNN πως πιστεύει ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα είναι ευκολότερο να ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου συγκριτικά με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Δημοσιογράφος του CNN δήλωσε στην πλατφόρμα Χ ότι ο Τραμπ έκανε τα σχόλια αυτά στο δίκτυο λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μπάιντεν.