Κρούσμα πανώλης σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία – Περιοριστικά μέτρα

Περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της ζωονόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ελήφθησαν στην Αχαΐα, διότι πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται στη ζώνη επιτήρησης, η οποία, βάσει ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων, ορίζεται στα 10 χιλιόμετρα από το σημείο του εντοπισμού του κρούσματος, στην ορεινή Κορινθία.

Τα μέτρα ελήφθησαν έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Στρατάκου.

Στη συνάντηση συμμετείχε διαδικτυακά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, ο οποίος, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε διεξοδικά στην εξέλιξη της νόσου και στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο για την ιχνηλάτηση, διαδικασία, μέσω της οποίας, επιβεβαιώθηκε το κρούσμα στην ορεινή Κορινθία.

Ο Χρήστος Κέλλας, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στο καταναλωτικό κοινό, ούτε η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο».

Επεσήμανε ωστόσο ότι «είναι ουσιώδες ζήτημα προστασίας της ελληνικής κτηνοτροφίας», γι αυτό κάλεσε τους κτηνοτρόφους, «να συνεργάζονται με τους κτηνιάτρους και να αναφέρουν άμεσα, τυχόν συμπτώματα που εντοπίσουν, στις διευθύνσεις κτηνιατρικής».

«Είναι σημαντικό να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε τη νόσο στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι μια μάχη απέναντι στη νόσο, αλλά και απέναντι στο χρόνο, γιατί όσο πιο άμεσα επέμβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα αποφύγουμε τις επιπτώσεις στις κτηνοτροφικές μονάδες», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος και πρόσθεσε ότι «ο λόγος που τίθενται περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση και μεταφορά ζώων στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, είναι διότι πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται στη ζώνη επιτήρησης, που βάσει ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων, ορίζεται στα 10 χιλιόμετρα από το σημείο του εντοπισμού του κρούσματος».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι «η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε από τη στιγμή της εμφάνισης των πρώτων κρουσμάτων στη Θεσσαλία, με ενημερωτικές συναντήσεις στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, όπως επίσης και με συστάσεις προς τους κτηνοτρόφους για τη λήψη προληπτικών μέτρων» και συμπλήρωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει συμμόρφωση και τήρηση των μέτρων που υποδεικνύουν οι διευθύνσεις κτηνιατρικής της Περιφέρειάς μας για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ζωονόσου της πανώλης. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση και να προστατεύσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο».

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, «την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη λήψη των επιβεβλημένων από τον ευρωπαϊκό κανονισμό μέτρων για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου».

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος προήδρευσε στην σύσκεψη, «μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, τα κυριότερα μέτρα που λαμβάνονται είναι η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας και στην συνέχεια ακολουθεί η υγειονομική ταφή, η απολύμανση και το κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει πλέον μολυσματική δύναμη».

«Βεβαίως», συνέχισε, «αυτό το οποίο πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι για να πετύχουν τα μέτρα, πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία των κτηνοτρόφων που βρίσκονται εντός των δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, γύρω από την μονάδα που εντοπίστηκε το κρούσμα, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «η αντίδρασή μας ήταν άμεση, με στόχο τον περιορισμό και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων» και πρόσθεσε: «Η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε δείχνει και τον βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων. Ακολουθούμε το πρωτόκολλο, έχουμε εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας και καλό θα ήταν να επαναλάβουμε πως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο»

Σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης μικρών μηρυκαστικών, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη λήψη των επιβεβλημένων από τον ευρωπαϊκό κανονισμό μέτρα με στόχο τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, σύσκεψη υπό τον ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, τον αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Κορινθίας, Αναστάσιο Γκιολή, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Παραγωγής, Σπύρο Ζαχαριά, τον αντιπεριφεριάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα, τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, Μαίρη Γιαννιού, ο διευθυντής κτηνιατρικών υπηρεσιών ΔΕ ΠΕΚΔΥ, Κώστας Μήλιος και κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι η ιχνηλάτηση της νόσου οδήγησε τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τις ιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, στον εντοπισμό του κρούσματος της Κορινθίας.