Το Παρίσι δεν έχασε χρόνο για να κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες θέμα συζήτησης σε κάθε γωνιά του κόσμου, με μια τελετή έναρξης που είχε τα πάντα, από έναν…γυμνό «μπλε» Διόνυσο μέχρι το ασώματο κεφάλι της Μαρίας Αντουανέτας ως μέρος μιας ιδιαίτερης παράστασης που φαινόταν να ως παρωδία στο αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Ο Μυστικός Δείπνος» Δείπνο».
Κι όμως το πιο ασυνήθιστο μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 μπορεί να είναι το πιο παραδοσιακό: η Ολυμπιακή φλόγα.
Η Φλόγα που καίει δεν είναι τεχνικά καθόλου φωτιά! Στην πραγματικότητα, είναι πραγματικά κάτι…ψυχρό, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι «Times της Νέας Υόρκης» (The New York Times).
Το φως που λάμπει τόσο μαγευτικά στον ουρανό σε ένα βωμό που κρατιέται ψηλά από ένα αερόστατο είναι στην πραγματικότητα «ένα σύννεφο ομίχλης και δέσμες φωτός», σύμφωνα με αξιωματούχους των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο βωμός είναι εξοπλισμένος με 40 προβολείς LED και περίπου 200 ακροφύσια ομίχλης. Μαζί, δημιουργούν την ψευδαίσθηση της Φλόγας και του καπνού.
Όπως είναι γνωστό κατά τη διάρκεια της ημέρας, το αερόστατο βρίσκεται στους Κήπους του Κεραμεικού. Κάθε βράδυ, ανυψώνεται στον ουρανό από κάτι που φαίνεται να είναι ένα αερόστατο.
Όμως η ζέστη που εκπέμπεται από την Ολυμπιακή Φλόγα είναι αμελητέα, ενώ ο «καπνός» είναι πραγματικά αναζωογονητικά δροσερός.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού είναι, κατά κάποιο τρόπο και ένα περιβαλλοντικό «στοίχημα». Τα στελέχη της γαλλικής οργανωτικής επιτροπής έκαναν μια συνειδητή επιλογή σε σχέση με το περιβάλλον. Ο στόχος είναι να μην υπερβαίνουν τους 1,5 τόνους εκπομπών άνθρακα για το σύνολο των Ολυμπιακών Αγώνων (σε σύγκριση με μέσο όρο 3,5 εκατομμυρίων τόνων κατά τη διάρκεια ενός μέσου όρου Θερινών Αγώνων).
Συνήθως, η Ολυμπιακή Φλόγα παραμένει αναμμένη στις πόλεις υποδοχής με τη χρήση φυσικού αερίου, αλλά κάτι τέτοιο σε διάστημα τριών εβδομάδων θα καθιστούσε αδύνατο για το Παρίσι να πετύχει τον στόχο του αποτυπώματος άνθρακα.
Με Φλόγα ή χωρίς Φλόγα , ο βωμός αποτελεί σημείο έλξης. Πριν κάνει πτήση κάθε πρωί, περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται να το δουν στους Κήπους του Κεραμεικού
Η παράδοση όμως είναι παράδοση. Και στην πραγματικότητα υπάρχει μια αυθεντική Ολυμπιακή Φλόγα που καίει στο Παρίσι, αν και δεν είναι ακριβώς το θέαμα που έχουν συνηθίσει οι Ολυμπιακοί επισκέπτες.
Κρυμμένο στη γωνία του κήπου είναι ένα μικρό γυάλινο κουτί, που περιέχει μια μικροσκοπική φλόγα, που βρίσκεται πάνω από μια λευκή βάση. Οι επισκέπτες που θα το προσέξουν λίγο περισσότερο θα δουν τη μικρή πινακίδα που είναι κολλημένη στο κουτί που γράφει: «Ανάβει στην Ολυμπία, από τις ακτίνες του ήλιου».
Αυτή η Φλόγα είναι αυτή που άναψε για πρώτη φορά στις 16 Απριλίουλιο, φτάνοντας στις 8 Μαίου με το ιστορικό ιστιοφόρο Belem στη Μασσαλία και περιόδευσε τη χώρα και τα υπερπόντια εδάφη της πριν ένας μασκοφόρος δρομέας που φαινομενικά βγήκε κατευθείαν από ένα video game (Assassin’s Creed) διασχίσει το Παρίσι με το χέρι κατά την τελετή έναρξης και τελικά την παραδώσει στον θρύλο του ποδοσφαίρου Ζινεντίν Ζιντάν, με τη σειρά του εκείνος στο Ράφα Ναδάλ και αφού περάσει από πολλούς καταλήξει τελικά στη Ζοσέ Ματί-Περέκ και τον Τεντί Ρίνερ, που άναψαν το βωμό.
Το «σπίτι» της Φλόγας έχει διάμετρο 20 πόδια και ύψος περίπου 90 πόδια. Αποτελεί φόρο τιμής στην πρώτη πτήση με αερόστατο στον κόσμο, την οποία οι αδελφοί Μοντοφκολφιέ ξεκίνησαν από την ίδια τοποθεσία το 1783. Ανυψώνεται κάθε βράδυ 200 πόδια στον ουρανό, αφήνοντας τους ανθρώπους σε όλη την πόλη να το δουν.
Σύμφωνα με την Ολυμπιακή παράδοση, θα «σβήσει» κατά τη διάρκεια της Τελετής Λήξης, αλλά η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είπε ότι ελπίζει ότι ο βωμός θα αποτελέσει μόνιμη κληρονομιά των Αγώνων του 2024, μαζί με τους Ολυμπιακούς Κύκλους στον Πύργο του Άιφελ και τα αγάλματα γυναικών που εμφανίστηκαν κατά μήκος του Σηκουάνα κατά την τελετή έναρξης.