Μπάιντεν και Χάρις υποδέχθηκαν στις ΗΠΑ κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν με τη Ρωσία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις υποδέχθηκαν στην πατρίδα τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν και άλλους Αμερικανούς που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής κρατουμένων με τη Ρωσία από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Μπάιντεν πήρε έναν χαιρετισμό από τον Γουίλαν πριν τον αγκάλιασε και έσφιξε τον Γκέρσκοβιτς και τη συνάδελφό του δημοσιογράφο Alsu Kurmasheva, η οποία έχει διπλή ρωσική και αμερικανική υπηκοότητα, αφού το αεροπλάνο τους προσγειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην Κοινή Βάση Άντριους στο Μέριλαντ. Ήταν μέρος μιας συμφωνίας με τη Ρωσία που περιελάμβανε έναν πολύτιμο δολοφόνο που αναζητούσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

https://www.reuters.com/resizer/v2/LLGYFHWDQRNVLPXIJAWEBI6CZM.jpg?auth=7b279de399d637271b57075dfaf3d9285180a7b66e05ba3aa3d254313ff0bec8&width=960

ΝΑΤΟ, Κομισιόν και ΕΕ χαιρέτισαν την ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας-Δύσης

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ικανοποίηση χθες Πέμπτη το βράδυ για την ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας-Δύσης. «Καλωσορίζω την (…) ανταλλαγή άδικα φυλακισμένων πολιτών συμμαχικών κρατών και ρώσων πολιτικών κρατουμένων», ανέφερε μέσω X ο επικεφαλής του NATO.

«Η στενή συνεργασία μεταξύ συμμάχων στο NATO κατέστησε εφικτό το επίτευγμα αυτό. Το δικαίωμα στην ειρηνική αντιπολίτευση και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης έχουν ζωτική σημασία για κάθε λειτουργική κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία από τη μια και δυτικά κράτη από την άλλη αντάλλαξαν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας -με τη διευκόλυνση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT)- συνολικά 26 κρατούμενους, υπηκόους δυτικών κρατών κι αντιφρονούντες με πρόσωπα που φέρονταν να επιδίδονταν σε κατασκοπεία και ρώσο υπήκοο που εξέτιε ποινή κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία εξόριστου Τσετσένου στο κέντρο του Βερολίνου το 2019.

Φον ντερ Λάιεν: Στιγμή «μεγάλης χαράς» η ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας-Δύσης 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε αργά χθες Πέμπτη το βράδυ την ανταλλαγή κρατουμένων της Ρωσίας και δυτικών κρατών «στιγμή μεγάλης χαράς».

«Χαιρετίζω την απελευθέρωση αθώων πολιτών της ΕΕ και των ΗΠΑ και ακέραιων ρώσων δημοκρατών που κρατούνταν αιχμάλωτοι στη Ρωσία», ανέφερε η κυρία φον ντερ Λάιεν μέσω X.

«Το Κρεμλίνο τους αντάλλαξε με καταδικασμένους εγκληματίες και δολοφόνους. Αυτό δείχνει την απόλυτη διαφορά. Αυτή είναι στιγμή μεγάλης χαράς για όσους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους», συμπλήρωσε η γερμανίδα πολιτικός.

Μπορέλ: «Ανακουφισμένη» η ΕΕ για την απελευθέρωση κρατουμένων από τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την «ανακούφισή» της για την απελευθέρωση χθες Πέμπτη από τη Μόσχα κρατουμένων οι οποίοι υπέστησαν «διωγμό άδικα», στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και κράτη της Δύσης, ενώ αξίωσε την απελευθέρωση όλων των «πολιτικών κρατουμένων».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανακουφισμένη για την απελευθέρωση και τη μεταφορά στην ελευθερία εκτός Ρωσίας και Λευκορωσίας ορισμένου αριθμού πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ, που διευκολύνθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την κοινή εξωτερική πολιτική, ο Τζουζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).